Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Какво да правим със стайните растения, ако…

6
гласа
Какво да правим със стайните растения, ако…
Какво да правим със стайните растения, ако…-1

Крайчетата на листата и перифериите им покафевеят
Причината може да е в преполиването или недостатъчното подаване на вода, прекалено излагане на слънце или топлина, прекаляване с минералните торове, недостатъчна въздушна влажност или излагане на въздушни течения, а може би комбинация от няколко такива фактора. Добре ще е да проумеете коя именно е причината, а ако това не е лесно, опитайте по пътя на елиминирането на различните причини една по една.

Листата пожълтяват
Най-често това се дължи на прекалена светлина, твърде много или твърде малко торене. Листата може да пожълтеят и от прекомерно висока нощна температура или преполиване. Проверете също така за неприятели (по всяка вероятност въшки или памуклийки).

Листата окапват
Причината отново може да е в преполиването или недостатъчното поливане, прекаляване с излагането на слънце, с торенето, недостатъчната влага в атмосферата. Ако са опадали само най-долните листа, растението може просто да се нуждае от повече светлина. Имайте предвид, че дори да разберете каква е причината и да я коригирате, нови листа на мястото на окапалите едва ли ще поникнат, но поне ще спасите растението като цяло.

Вялост и отпуснатост
По този начин растенията най-често реагират на прекомерната светлина и топлина, преполиване и недостатъчно поливане, а понякога и на неподходящо разположение. Преместете растението и проверете какво е положението с влажността на почвата. Растенията, които са били оставени на сухо, веднага ще живнат, щом ги полеете.

Сухи и чупливи листа
Сухите чупливи листа най-често са индикатори за недостатъчно поливане и сух въздух. Повишете влажността на атмосферата чрез редовно пръскане  или друг метод и проверете дали правилно поливате растението.

Растението е  издължено, с дребни и редки листа
На хилавите растения най-често не им достига светлина. Отщипете връхчетата на стъблата и разположете саксията на по-светло място.

Кафяви и жълти петна по листата и перифериите им
Това е сигнал за преполиване, прекалено много директно слънце или въздушно течение.

Растението не цъфти
Причините може да са високи нощни температури в периода на почивка на растението или недостатъчна светлина, особено в периода на активен растеж.

Пъпките окапват
Ако цветните пъпки окапват, преди да са се разтворили, може светлината да не е достатъчна или слънцето да е прекалено силно, да не се полива правилно, да не се тори както трябва, ниски стайни температури (след появата на пъпките на растението трябва да се предоставят няколко дни по-топла температура).

Омекване на стъблата в основата

Това обикновено е признак на загниване, причинен от недобър дренаж, преполиване или и двете. При това положение стъблото става меко и се обезцветява около основата. За съжаление, ако положението е изтървано, ще се наложи да унищожите растението заедно с пръста и да започнете всичко отначало. Ако много искате  да опазите ценния екземпляр, отрежете внимателно с остър нож повредената част от стъблото, напудрете я с дезинфекционен прах (или с активен въглен) и се опитайте с много грижи да спасите растението. Пресадете го в саксия с добър дренаж, като на всяка цена промиете добре старата  пръст, а още по-препоръчително е да я обеззаразите чрез изпичане във фурна.

източник svejo.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: цветя, растения, грижа за растенията,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot