Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Бебешката стая - какво знаем за нея

7
гласа
Днес много се говори по темата за оформянето на детската стая. Но, основно съветите засягат такива неща, като: покритието на стените и пода, изборът на мебели, разположението на осветителните тела, цветовете, екологичността на материалите.
Бебешката стая - какво знаем за нея-1 Бебешката стая - какво знаем за нея-2 Бебешката стая - какво знаем за нея-3

Пожеланията за стаята на бебе, определено гласят: “За новороденото е необходима светла, чиста и безопасна стая, където удобно да са разположени креватчето и масата за повиване, място за хранене на бебето, различни шкафове и рафтове, да бъде всичко на близко…”. Всичко това е вярно. Но какъв е изводът? Може да се направи една универсална стая, която подхожда на всички?

Вътрешният свят на вашето дете е индивидуален, и трябва да се стремите към това, интериорът на стаята, която създавате за вашето дете, е единствен и неповторим. То има своите навици, особености, вкусове, желания и потребности. Затова не трябва да се забравя, че всяко дете е индивидуално, и не може да се направят две еднакви стаи за различни деца. Всяка трябва да е особена.

Детската стая играе в живота на детето същата роля, която играе и целия апартамент в живота на възрастния. Но да не забравяме, че детската стая е не само помещение в дома, което родителите създават за детето си, но това е пространство, в което огромният свят на възрастните се трансформира и се измерва в размери, разбираеми и удобни за детето. Трябва да се има пред вид, че той трябва на всеки шест месеца да се променя, и понякога кардинално.

Бебето, което прави първите си крачки, ученикът, който прави първото си домашно, и тийнейджърът, който късно се прибира в къщи, имат разлика във вкусовете, желанията и нуждите си. Заедно с децата, трябва да се променят и “растат” стаите им. Гъвкавост и промяна са двата основни принципа, които трябва да се спазват при проектиране на пространството в детската стая. Докато детето още не се появило на бял свят, ние по разбираеми причини не можем да определим неговия характер, неговите способности и предпочитания, и предварително да планираме всички дреболии в детската му стая. Но можем да правилно да подготвим основата и детайлите за първите месеци в живота му. А по-късно ще внасяме в базовия интериор детайлите, които ще съответстват на промените в психиката и възрастта на детето.

Икономически изгодно е да се прави ремонт на детската стая веднъж на пет години. Но т.к. не знаем какъв ще бъде характера на детето, то стаята първоначално трябва да е проектирана по такъв начин, че след време лесно да може да се трансформира. Сега още е трудно да се каже, какви цветове ще са подходящи за вашето дете: дали то ще бъде палаво или ще го привличат книгите и настолните игри.

Но е важно, още в първия етап да не допуснете грешки, и после да преправяте това, което според вас ще харесва детето. Дизайна на детската включва три основни правила: удобство, функционалност и полезност.

1.Докато детето е съвсем малко то трябва да изгради близки отношения с външния свят. Т.е. в този период на развитие бебето трябва да получава всичко, което иска, да го обичат и разбират, бързо да задоволяват елементарните му потребности, да играят и говорят с него, да го прегръщат и люлеят. Детската стая трябва да бъде максимално удобна и функционална за майката, която ще задоволява потребностите на бебето.

2.В този стадий на развитие водещата роля принадлежи на усещанията и впечатленията на детето. През този период то приема околният сят, без да възприема себе си като субект, и не разбира собствените си действия. За него е реално само това, което усеща. То гледа, слуша, пипа, мирише, опитва на вкус, вика, удря, мачка, хвърля, дърпа, разпилява, извършва различни действия. По този начин, през първите две години от живота си то тренира движенията си и изработва навици, след поредици опити и грешки, след експериментиране. Множеството разположени по пръстите нервни окончания предават информацията в мозъка. Разнообразните усещания стимулират мозъчната активност, по-бързо движенията стават съзнателни, развива се речта, интелекта, двигателната активност. А задача на родителите е, да предоставят възможност за тези експерименти. Необходимо е да се даде възможност на детето да докосне най-различни материали – по текстура, цвят, форма.

3.Ритъмът на живот на малкия човек е още тясно свързан с вътре утробния режим, но има една съществена разлика: бебето – вижда. Сега освен покой и вниманието на мама, му е необходим предмет върху който да може да концентрира вниманието си. Стаята на бебето задължително трябва да е максимално светла. Наличието на прозорец е задължително. Независимо от това, че ярките и наситени цветове привличат децата, в детската трябва да се използват особено внимателно. При продължително въздействие те могат да изморят детето, да повлияят отрицателно върху психиката му. Най добре за стаята на бебето е, да се изберат светли тонове и да се включат в тях ярки елементи. Но и тук трябва да има чувство на мярка. Цветните акценти – играчки, текстил, аксесоари се добавят постепенно. За стените са подходящи най-светлите, природни, неутрални цветове: успокояващ свето син, съчетан с бял или светло зелен, нежнорозов с бял и охра, светложълт. При оформянето на детския интериор, трябва да се избягват “негативните” съчетания на цветовете, като за преобладаващ цвят не трябва да се използват сив, кафяв, черен.

4.Няколко думи за осветлението. Само при достатъчна светлина може да се определи реалния обем на предметите. Лошото осветление в дома означава: лошо зрение, потиснатост, понякога депресии. Но и прекалено силното осветление също създава дискомфорт и може да доведе до развалено зрение. Никаква рязка светлина.

Специалистите също така съветват да се избира по-просторна стая за детска, което в бъдеще ще предотврати посегателствата на малкия откривател върху територията на възрастните. При планиране на детската стая се препоръчва да се избере помещение, ориентирано на изток или юг. Желателно, по-далеко от входната врата, хола и кухнята. Мебелите трябва да се разполагат успоредно на стените. При децата чувството на собственост е не по-малко развито отколкото при възрастните. Ако детето няма собствена стая, в едностайния апартамент то трябва да има свой собствен ъгъл, където да са разположени неговите книжки и играчки, и то е единствен стопанин, още повече ако трябва да дели стаята с брат или сестра. Наличието на такъв ъгъл предотвратява много лични и възпитателни проблеми.

източник stroi.log.bg

Категория Категория: Мебели и обзавеждане

Категория Тагове: дете, бебе, детска стая, обзавеждане интериор, мебели, идеи, съвети,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot