Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Ще купуваш плочки и ще ремонтираш баня...

8
гласа
Когато си купувате плочки, винаги купувайте с около 10-15% повече от предвиденото. Това се прави с цел, при евентуален ремонт след време да имате от същите плочки за подмяна. :: Винаги купувайте количествата наведнъж, т.е. да не се налага да до купувате, тъй като през този период плочките от вашата партида може да са свършили.
Ще купуваш плочки и ще ремонтираш баня...-1

Всички плочки по света се произвеждат на партиди. Партидите се отличават една от друга по следното:

  • разнотоние – разлика в цвета между партидите
  • калибри – разлика в размерите между партидите :: При покупка винаги гледайте маркировките на кашона. Почти всички производители слагат маркировки, с които обозначават тоналността, калибъра и дата на производство.

Кои плочки са хубави?
В световен мащаб за по хубави плочки се смятат тези, които са направени от бяла глина, тъй като бялата глина е с по-добри показатели. У нас по голямата част от вносните плочки са от кафява глина, за да се постигне по-добра пазарна цена.

Какви лепила да използваме? Българските производители на плочки от КАИ ГРУП препоръчват лепилата “Метакол”, други утвърдени марки са Церазит /Хенкел/ и Теракол /Боро/.

Запомнете! Когато си купувате гранитогрес, винаги лепете с лепила “флекс”, тъй като гранитогреса почти няма водопоглъщаемост и трудно слепва с обикновените лепила.
Флексовите лепила имат допълнителни добавки, които ги правят значително по-качественни от циментовите.
Не е желателно да се добавя цимент в сместа за лепене на плочките.

Каква е разликата между гранитогрес и теракота?
С две думи: теракотната плочка е направена основно от глини, докато в структурата на гранитогреса има около 50% фелдшпат, което означава:
- гранитогреса е по-здрав и е с почти 0 % водопоглъщаемост.
Предимството на гранитогреса пред теракотата се изразява в това, че може да се полага на открити места. Теракотата е с по-голяма водопоглъщаемост и, ако поеме вода и след това водата замръзне, има риск самата плочка да се напука.

Какво е “ротоколор”?
Ротоколор е съвременна технология за изработване дизайна на плочката. Тя придава уникалност на всяка плочка, т.е. всички плочки са различни като шарки, но са със сходен десен. :: Когато се полагат подовите плочки в банята е желателно да се редят по диагонал, така че фугите да не съвпадат със стенните плочки. Една баня почти никога не е с идеални геометрични размери, така че съвпадането на фугите от подовите към стенните плочки става много трудно.  Когато се поставят плочки е хубаво да се оставят фуги /1-5мм/, за да може сградата да “диша”. Оставянето на фуги има и друга цел - при слягане на сградата да се предотврати напукването на плочките.

Когато правите ремонт на банята, винаги сменяйте подовия рогов сифон и евентуално тръбите. Тези неща са най-честите причинители за повторното къртене в една баня. Поради геометричните неравности плочките не се редят до тавана, защото може да се получи неравномерна ивица от нарязани плочки.

При покупката на моноблок или тоалетна чиния трябва да се знае с какво оттичане да бъдат:

  • задно оттичане – когато мръсния канал отива в стената
  • долно оттичане – когато мръсния канал отива в пода
  • моноблок – комплект от тоалетна чиния.

 

източник stroi.log.bg

Категория Категория: Архитектурни решения

Категория Тагове: теракот, плочки, фаянс, подови покрития, баня, идеи, съвети, ремонт, да знаеш как,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot