Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Колко знаем за сауната

5
гласа
САУНАТА е единствената баня на света, в която по едно и също време има както сух така и влажен въздух. Тя е естествения за тялото начин да се прочисти чрез изпотяване. Високата температура (средно 80 градуса Целзий) и ниската влажност (около 25%) създават атмосфера, подпомагаща цялостно изпотяване и дълбоко прочистване на порите.
Колко знаем за сауната-1

Телесните нечистотии се изчистват навън (даже никотина от тялото на пушача). Това цялостно изпотяване спомага за поддържането на чиста, здрава кожа и придава свеж тен. Сауната е преди всичко място за почивка.

Меката топлина и влага успокояват и отпускат уморените мускули, намаляват стреса и допринасят да се почувствате удовлетворен и здрав след взимането на сауна. Естествените болкоуспокоителни за тялото, бета-ендорфините и норепинефрини се освобождават и помагат да се почувства еуфория както при спортист постигнал рекорд. По време на престоя в сауната се увеличава скоростта на кръвообращението, честотата на дишане както и пулсът на сърцето. Сауната е като леко упражнение или сърдечносъдова тренировка за сърцето Ви. По време на престоя в сауната също така се изгарят калории. Сауната трябва да се използва в комбинация с подходяща диета и програма за физически упражнения.

Парна сауна - Парната сауна увеличава притока на кислород към клетките и тъканите; увеличава броя на белите кръвни телца; подобрява кръвообращението, имунната система и доставката на хранителни вещества; спомага за изхвърляне на отровите и намалява напрежението; убива вирусите и бактериите. Също така, парните сауни изгарят 400-600 калории при всяко ползване, а влажната горещина подобрява кръвоснабдяването. Парните сауни също така са много полезни за хора страдащи от бронхиална астма, бронхит, кашлица, катар на горните дихателни пътища и болки в ставите.

Инфрачервена сауна - Тези сауни, работещи на основата на инфрачервени технологии, са по-ефективни тъй-като топлината достига по-дълбоко в кожата за разлика от традиционните сауни. Дълбокото проникване на топлината спомага за премахване на отровите, алкохола, никотина и металите. То помага за излекуване на хроничната умора; съдейства за растежа на мускулите; повишава нивото на хормоните на растежа; намаля целулита. Калориите, които се изгарят за половин час престой в инфрачервената сауна са повече от тези изгорени при бягане за същото време. Инфрачервените сауни с електрическа светлина са много полезни за хора страдащи от рак. Те повишават нивото на насищане с кислород и премахват радиоактивните остатъци. Инфрачервените сауни са добри и за хронични възпаления. Тази сауна може също да се използва от хора с разширени вени, метални импланти, хипертония и диабет, докато традиционните сауни не помагат при тези случаи.


Как да използваме сауната?
Дайте си достатъчно време за отпускане, когато решите да използвате сауната. Включете печката поне половин час преди да влезете в стаята. Това време ще е достатъчно да се стопли помещението до подходящата температура (средният температурен обхват е от 80 до 90 градуса Целзий). Освободете се от тревогите както се освобождавате от дрехите си и оставете отпускащото излъчване на сауната да Ви обгърне. Дайте на тялото си достатъчно време да се настрои към високата топлината. Седнете или легнете върху горната лежанка за да използвате най-високата температура. Можете да стоите и на долната лежанка за по ниска температура. По желание излейте един или два черпака вода върху горещите камъни за да се получи пара, която ще спомогне за изпотяването. След 10-20 минути, или когато се почувствате готови, излезте от сауната и се охладете като вземете душ или като се потопите в басейн или езеро. Починете за известно време докато сте извън сауната. В идеалния случай е хубаво да има съблекалня и душ в съседство до сауната. Добре е да прекарате толкова време охлаждайки се, колкото сте прекарали в сауната. По желание, влезте отново в сауната и повторете процедурата. Завършете с един последен душ. След това се отпуснете с любимото си питие и се наслаждавайте на чувството, което остава у Вас след вземането на сауна.

източник stroi.log.bg

Категория Категория: За любопитните

Категория Тагове: сауна, здраве, съвети, интересно, информация,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot