Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Какво е добре да знаем при избора на цвят за жилището ни

16
гласа
Съвети как и какъв цвят да боядисаме помещенията в нашия дом.
Какво е добре да знаем при избора на цвят за жилището ни-1 Какво е добре да знаем при избора на цвят за жилището ни-2

Таванът като горна граница на помещението при нормална височина на стаята не бива да ни потиска. Светлите тонове със сини нюанси повдигат оптически тавана, докато по-тъмните, с червеникави нюанси правят помещението илюзорно по-ниско. При ниски помещения жлебовете боядисваме или облепваме с тапети в цвета на стената. Така помещението изглежда по-високо. При високи помещения жлебът се боядисва в цвета на тавана. По този начин изглеждат по-ниски.

Стените се възприемат като цяло от перваза на пода до тавана. Ако е необходим траен цокъл, боядисваме го в цвета на горната част на стената.

Според функцията на помещението и основния тон избираме и цвета на стените. Сините, синьозелените и зелените тонове оптически разширяват помещението, а оранжевото, червеното и червено-виолетовото го стесняват. Видът на дървото, от което са направени мебелите също трябва да се вземе пред вид при оцветяването.

Светлото дърво като бреза, ясен или явор, изглежда добре на светлозелен, син или синьозелен фон. При това цветът на стената може да бъде по-тъмен, ако искаме някои от мебелите особено да се открояват.

Дъбът, махагонът, орехът като средно светли до тъмни са ефектни на фона на контрастните им цветове и по-малко се открояват на фона на светли, близки до тях тонове.

Готовите бои, които можем да намерим в магазина, съответстват на тези тонове. Всички те са от групата на пастелните бои, т.е. съдържат до голяма степен бяло.

Подът трябва да е устойчив и солиден. В случая подходящи са цветовете с примеси на черно като маслиненокафяво или зелено, червенокафяво, тъмносиво. При избора на цвета трябва да се имат предвид цветът и десенът на килима, пътечките и др. Също и декоративните тъкани, картини и украшения трябва да се подберат според общото настроение в помещението.

С подпорите, гредите, нишите на прозорците и други елементи в мансардните жилища също трябва да се съобразяваме. В този случай се придържаме към правилото да не подчертаваме нищо, което дразни окото. Пространствено начупени малки стаи в никакъв случай не бива да се начупват и в цветово отношение.

Ако в помещението има щукатура, необходимо е да я вземем под внимание при оцветяването.Можем да я боядисаме в цвета на материала, от който е направена (бяло), и да нанасяме останалите цветове съобразно с нея.

При вратите избягваме по принцип силните контрасти. Най-подходящите цветове са бяло, светлосиво или слабо наситена слонова кост. Ако една врата съединява две помещения, можем да я откроим с подходящ цвят или само част от нея, напр. таблата. Прозорците се боядисват обикновено в бяло. Северни прозорци или прозорци в по-тъмни помещения съдават по-приятна обстановка, когато са боядисани в по-светли тонове.

Преддверие и стълбище

Преминавайки по стълбите, погледът ни се насочва за кратко време винаги към една определена плоскост. Ето защо смяната на цветовете от преддверието към стълбището ще бъде особено приятна за окото. Можем да използуваме наситени, но светли тонове по наш вкус. Долната част на стълбата боядисваме в много светъл тон.

Затова пък стъпалата трябва да ги чувствуваме устойчиви и да се открояват добре. Хубаво е при тъмни стълбища хоризонталната и вертикалната част на стъпалата да са в различни цветове. Тук можем да си послужим със светлинния контраст и да боядисаме вертикалната част в цвета на хоризонталната, но да прибавим и малко бяла боя.

За перилата избираме топли тонове, които да създават чувство на здравина и сигурност - например червено, кафяво и маслиненозелено.

Коридор

От коридора посетителят добива първото впечатление за битовата ни култура. Ако използваме като основни цветове тонове с жълти и оранжеви нюанси, можем да го оформим така, че от него да лъха приветлива, приятна и ведра атмосфера. За тавана са подходящи по-силни зелени тонове. Вратите, ако не са много, може да бъдат боядисани в контрастен на стените цвят, но също така и в сдържано сиво. Дългите и тесни коридори се скъсяват оптически чрез активни цветове върху насрещните стени.

Подходящи комбинации от цветове:

Основен цвят: жълто, оранжево, слонова кост.

Допълнителни цветове: червенокафяво и сиво, синьозелено и кафяво, сиворозово и зелено.

Вестибюл

Вестибюлът служи обикновено за кратки посещения, но също и като обикновена стая. Ако стените или таванът са облицовани с дърво, облицовката не бива да се конкурира с активни тонове. Тук са подходящи светлите сивобели съчетания. Съпровождащите цветове се внасят в помещенията чрез декоративни тъкани или някоя картина. Ако стените са гладко измазани и помещението не е много начупено, можем да използуваме по-топли тонове.

Всекидневна стая - хол

Всекидневната е помещението, в което семейството прекарва свободното си време и вечерите. Тя трябва да бъде удобна и уютна, но в същото време да действува ободряващо и стимулиращо. Мебелите и декоративните тъкани са решаващи при избора на основния цвят. Той трябва да съдържа топли тонове - от жълтия до червения. Цветът на тавана трябва да бъде светъл, за да не ни действа потискащо. Според  големината на стаята можем да подберем цветове с червеникави и синкави нюанси. Съпровождащите цветове внасяме с декоративните тъкани, художествени предмети и стайни растения. Подходящи комбинации: слонова кост и светлосиво като основен цвят и червенокафяво, сивозелено, жълтосиньо, кафяво, оранжево и зеленосиньо като допълнителни цветове.

Спалня

Спалнята трябва да излъчва спокойствие и свежест. Тиха, успокояваща нервите атмосфера се постига чрез зеления цвят. Наситеността и чистотата на тона се определят от големината и височината на стаята. Силните контрасти трябва да се избягват, те се получават обикновено чрез мебелите и декоративните тъкани. Като цветови комбинации можем да използуваме зелено, синьозелено или синьо като основен цвят, а жълтокафяво, слонова кост и червенокафяво като допълнителни цветове.

Детска стая

При оформянето на детската стая трябва да вземем под внимание възрастта на децата. По принцип обстановката трябва да ободрява и да стимулира децата към весели, радостни игри.

Предпочитаните цветове в зависимост от възрастта, като червено и оранжево при по-малките деца и жълто и зелено при по-големите, трябва да са застъпени достатъчно.

Ако стаята е предназначена за деца с различна възраст, избираме основния тон според желанието на по-малките, тъй като те прекарват повече време в стаята, отколкото големите. Различните желания на няколко деца може да обединим в хармонична комбинация чрез подбора на декоративните тъкани или чрез изграждането на декоративна стена /решетка/.

Работен кабинет

Чрез цветовото си оформяне това помещение трябва да създава спокойна, уравновесена, но стимулираща умствената дейност атмосфера.  Допълнителните цветове се внасят чрез мебелите.

Оптически центрове за разтоварване могат да се създадат чрез картини според личния вкус, чрез стайни растения или цветни пана. Като основен тон избираме охра, светлосиво, жълтозелено, а като допълнителни цветове - сивосиньо, кафяво, червенокафяво и зелено, зеленосиньо и жълтокафяво.

Кухня

Кухнята трябва да бъде светла и чиста. Подходящи цветове са белият, зеленият и синият. Изборът на цвета се определя и от мебелите и разположението на помещението. Ако мебелите са бели,  подходящи  са зелените тонове. С примес на жълто ще получим по-топли, а на синьо - по-студени тонове. Определящо в случая е изложението на стаята.

При северно изложение за предпочитане е по-топлият нюанс, а за южно - по-студеният. Цветните кухненски мебели изглеждат най-добре на фона на стени в светлосиво или слонова кост. Допълнителните  цветове с  по-голяма наситеност внасяме с пердетата или подовата настилка, а също така и с цветни съдове, пъстри покривки и възглавнички за столовете.

Баня

Банята трябва да излъчва чистота и свежест, но не и хлад. При избора на цветовете трябва да се съобразяваме особено с осветлението, тъй като банята се осветлява предимно изкуствено.

Подходящи тонове са жълтият, оранжевият или жълтозеленият, значително осветлени с бяло. Ако банята е облицована с плочки, таванът и стените трябва да хармонират с цвета на плочките. Така при бели плочки можем да използуваме бежово или зелено, докато при зелени плочки за предпочитане е слонова кост или много светло червено. Черните плочки /сами по себе си/ са ефектни дори и само с фугите в бяло или слонова кост. Затова всякакви други цветове на тавана или горната част на стените трябва да се избягват. Ако банята е малка, боядисваме тавана и стените в един цвят. Контрастите се постигат чрез ваната, мивката и др.

източник stroi.log.bg

Категория Категория: Дизайн и декорация

Категория Тагове: боя, боядисване, съвети, идеи, как да, да знаеш как, интериор, дизайн,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot