Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Да изравним пода у дома

6
гласа
Голям проблем при полагане на плочки в дома е недобре изравнения под. Ето няколко от причините поради, които изравняването на пода във вътрешните помещения е важно и необходимо:
Да изравним пода у дома-1

Ще бъдете затруднени в постигането на равна основа с циментова замазка – Грубите циментови замазки не могат да постигат идеално равна повърхност, особено когато ще ремонтирате големи повърхности. Допустимото отклонение при помещения с площ над 50 кв. м. е максимум 7 мм. Над тази стойност е наложително заравняване.

При една неравна основа се работи трудно – Поради трудностите около постигането на равна повърхност времето на работа се удължава. Освен това пластът лепило под покритието става с неравномерна дебелина. В резултат ще имаме различно поведение при температурни разлики и механични натоварвания.

Неестетичен вид на крайното покритие – Ако за крайното покритие се използват мокети, килими, балатуми, линилеуми и др., неравностите в основата ще бъдат доста осезаеми. Това ще се наблюдава и при керамични покрития.

За да си спестите лепило за плочки и да си осигурите спокойствие и дълготрайност на покритието, изравнете добре основата, преди полагането на крайното покритие. Изравняването трябва да премине през следните стъпки:
Основата трябва да е суха, стабилна, с добра товароспособност и процесите на свиване трябва да са приключили.
Трябва да проверите разликите в нивата на пода. Отклоненията трябва да са в границите от 3 до 15 мм.
Проверете попивателната способност и грундирайте. Изчакайте 24 часа за пълно изсъхване на грунда.
Пригответе нивелиращия разтвор, като спазвате стриктно описаното на гърба на опаковката съотношение вода/сух материал.
Готовият материал се разстила по цялата повърхност на помещението. Дебелината е от 3 до 15 мм.
Останалият в разтвора въздух изкарайте с помощта на валяк със шипове. По този начин ще имате плътен слой и лесно ще разстелете материала по повърхността.

източник stroitel.info

Категория Категория: Архитектурни решения

Категория Тагове: подови настилки, настилка, да знаеш как, съвети,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot