Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Поставяне на паркет

7
гласа
Най-голямо влияние оказва основата, върху която се поставя дървения под. Тя трябва да е достатъчно твърда, добре нивелирана и гладка.
Поставяне на паркет -1

Вторият елемент е влагата, чиито коректни стойности ще гарантират един стабилен под. Тя е от особена важност при нови сгради, където цементовите основи все още съхнат, поставени са нови стенни покрития, които отдават влага в прекомерни количества. Ако в такива условия поставите вашия паркет, то със сигурност той ще се надуе и краищата на дървото ще се деформират. След последващото намаляване на влагата, ще се образуват пукнатини.


Правилото гласи, че за да се получи стабилен и качествен под, то при полагането му влажността на помещението и на дървения материал трябва да е приблизително със стойността на средно годишната ( 55%).


Височината на пода се определя от вида на избрания паркет – от 6 мм ( при ламиниран) до 33 мм ( при масивен).


Планиране на височините – различните видове подови покрития изискват различни височини за поставяне. Вземете под внимание това, когато планирате поставяне например на паркет и преход към теракота.


Предварително се съобразете с последващото монтиране на вратите и преходите.

 

 Аклиматизация на паркета


Аклиматизацията е процесът, при който оставяте дървения материал да изравни своята влажност с тази на помещението в което ще бъде поставен. Някой може да попита....Защо да си правим труда? Отговорът е че дървото е като гъба – приема и отдава влага постоянно под влиянието на климатичните условия. Това за съжаление се отразява върху габаритите му, външния вид и стабилност.Има няколко варианта при които това може да се избегне:
 • Ако стойностите на влажност в дома ви се приближават до тези, при които е сушен дървения материал при производителя и стойностите, при които е съхраняван при търговеца. Това изключва обаче някои от по-екзотичните видове, поради начина и времето на транспортиране, т.е. един месец на кораб може доста да промени първоначалните характеристики, гарантирани от производителя.
 • Използвайте слоен паркет, който е проектиран да се „справя с лоши условия”
 • Използвайте метода на залепване и качествено лепило

Ако тези варианти са неизпълними за вас, то аклиматизация е необходима. Но как да я направим?
В някои магазини може да ви кажат че трябва да оставите дървения материал да престои до 14 дни в помещението, където ще бъде поставен. Но за съжаление това няма да ви реши проблема. Въздухът не може да циркулира измежду пакетите с материал, за да достигне всеки един детайл. Тогава логичното продължение е да разпръснете материала в цялото помещение, за да изложите повърхностите на циркулацията на въздуха. Но колко време да престои? Отговорът е сложна функция между влажността на дървото, влажността на помещението и неговата специфична вентилация. Единствено можем да бъдем сигурни за ефективността на крайния резултат след като използваме влагомер.
Изводът е че ако имате желание да си закупите влагомер и да отделите известно време и усилия да извършите горепосочените действия, то ще аклиматизирате вашия дървен под. Само внимавайте, защото дървото има склонност да се изкривява необратимо при различна влажност от неговата и липса на тежест върху повърхността му. 
Методи за поставяне на паркет

Плаващ метод

Осъществява се чрез захващане на отделните детайли един за друг чрез „клик”системата или залепване, и поставянето им върху подложка. По този начин могат да се поставят ламинирани и слойни паркети.
Има следните предимства:
 • лесен за изпълнение
 • бърз ниска цена
Но има и недостатъци:
 • Подът е неакустичен - не неотрализира шума
 • Повреда на един детайл в средата на стаята може да доведе до цялостно пренареждане, поради факта че детайлите са закрепени един за друг

Метод чрез залепване

     Осъществява се чрез залепване на отделните детайли директно върху пода (циментова замазка, керамични плочки, т.н.) посредством специално лепило. По този начин могат да се поставят слойни и масивни паркети.
     Предимства:
 • Подът е акустичен - поглъща шума
 • Има по-малко промени вследствие на влажност и температура

Метод чрез коване

     Осъществява се единствено върху дървена основа. Пироните са скрити. По този начин могат да се поставят слойни и масивни паркети.
     Предимства:
 • Може да се спести от подготовката на пода, тъй като паркетът може да се постави върху OSB плоскости поставени директно върху цимента
     Недостатъци
 • Трудоемък и скъп метод

Преходни лайсни

Основното предназначение на преходните лайсни е да се направи плавно съединение на паркетната настилка и останалите настилки в дома. Друга основна функция, която не е за пренебрегване е, че те дават необходимия толеранс на паркета за неговото „разширение” и „свиване”. Ако поставяте паркет в голямо помещение, задължително на няколко места трябва да поставите преходни лайсни, за да избегнете цялостно пренареждане в следствие на деформацията на материала.

Первази

Основната им функция е да покриват свободното разстояние между паркета и стената, което се оставя превантивно. На пазара се предлагат множество разновидности според форма и материал ( MDF, дърво, метал). Можете да се съобразите както с цвета на паркета, така и с цвета на стените.    Как да почистваме нашия дървен под?
Ако току що сте похарчили куп пари за красив под, то сега трябва да защитите инвестицията си.
Започнете с почистване с прахосмукачка, за да отстраните всички следи от прах и малки частици, които действат като шкурка след като попаднат във влажния парцал. Сложете малко от почистващия препарат върху парцала за под ( най-добре хавлиен) но в никакъв случай не го навлажнявайте прекалено много.
НИКОГА: 
 • Не използвайте препарат за полиране на мебели, за да почистите своя под. Купете си неутрален препарат за почистване.
 • Не оставяйте голямо количество вода да престоява върху паркета
 • Не използвайте мръсен парцал, всяка по-твърда частица ще надраска лака
 • Не плъзгайте мебелите по пода без предварително да сте поставили нещо отдолу, за да предотвратите надраскване.
 • Не ходете с обувки с високи токчета, които оставят отпечатък върху горния слой на лака
ВИНАГИ:
 • Използвайте килимче пред кухненската мивка
 • Поставяйте гумени протектори под крачетата на мебелите
 • Следете влагата и при необходимост използвайте овлажнител или подходяща вентилация за отстраняването й.
източник arh.bg

Категория Категория: Строителство и ремонти

Категория Тагове: паркет, поставяне на паркет, строителство, настилки,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot