Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Картофената палма

6
гласа
Картофената палма не ражда картофи. Торете след падане на цвета.
Картофената палма-1

Това растение от сем.  Змиярникови (Аracea) идва в Европа чак от Индия. Поради големия интерес напоследък любителите си го предават един на друг и му поставиха името картофена палма. Латинското му наименование е Sauromatum.


През вегетацията в почвата растенията оформят грудки, с които се размножават. В тях се натрупват хранителни вещества, които могат да стигнат до цъфтежа, дори без да се засаждат и без да се поливат. През март-април цъфтят само силните, добре изхранени грудки, и то преди да са се развили листата. Цветоносното стъбло е сочно, крехко, стройно и завършва с типичното за растенията от това семейство голямо съцветие. То представлява една огромна свещ, отрупана от съвсем дребни цветчета, дори и неразличими едно от друго. Цялото съцветие е обвито във внушителна тъмнолилава спата, понякога фантастично изпъстрена в същити тонове. Но тази красота се помрачава от неприятната миризма на мърша. За щастие, трайността на цвета е само няколко дни.


Много скоро след изчезването на съцветието стеблото започва да расте с неочаквана бързина. То носи наредени на етажи насечени на дялове листа. Те са  сочни, опушено-зелени, много декоративни. В това време растенията трябва да са на полусянка, да се поливат редовно, но умерено. Можете да ги наторите няколко пъти. Много късно през есента листната маса загива. В това време в почвата са се образували няколко нови грудки. Те изискват задължителен период на покой. Може да ги извадите от саксията или да останат в нея, но на тъмно, сухо и топло място.
Растенията се размножават через разделяне на грудките рано напролет. Засаждайте ги в богата на хранителни вещества, лека почвена смес.

източник zeleno.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: цветя, растения, градина, съвети,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot