Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Драцена

10
гласа
Драцените произхождат от тропическите и субтропическите области на Африка и Азия. Родът им наброява 150 вида, които в естествената си среда са палмоподобни дървета и храсти.
Драцена-1

Те са едни от най-красивите листнодекоративни стайни растения и тъй като в добавък на са и кой знае колко капризни, се радват на огромен успех в цял свят. Листата им са дълги, заострени, с формата на меч, събрани във върха. Някои екземпляри достигат голяма височина и са много подходящи за големи помещения. Наричат ги също фалшиви палми,  особено когато долните листа окапят и стъблото се оголи, но драцените нямат нямат никаква родствена връзка с истинските палми. Тези прекрасни растения подхождат изключително добре на съвременното жилище, но като стайни растения се използват още от средата на миналия век. Тук ще се спрем на няколко от най-разпространените видове.

Драцена деремензис (D.deremensis) е относително бавно нарастващ вид, достигащ около 1,2 м височина. Листата на повечето са относително широки, тъмнозелени с една или повече надлъжни ивици, които могат да бъдат бели или жълти. Този вид по-трудно губи долните си листа. Драцена компактна е подходяща за по-малки пространства.

Драцена маргината (D.marginata) е сред най-почитаните. Листата и са по-тесни, стъблото прилича на змийче и може да достигне 3м височина. Вариететът триколор на червени и жълти ивици е изключително ефектен.

Драцена сандериана (D.sanderiana) е по-дребна. Листата `и са сиво-зеленикави и растат на интервали едно от друго.

Драцена рефлекса (D.reflexa = Pleomele reflexa), наричана  „Песента на Индия”, има слабо, извито стъбло. Гледа се по трудно от останалите, защото изисква влажен въздух, но ярко-жълтите ивици по листата `и я правят рядко красива.

Има и една драцена, която изобщо не прилича на сестрите си – годсефиана (D.godseffiana = D.surculosa), която расте като храсти и има широки овални листа на жълти петна, поради което неопитното око често я взема за кротон.

Драцена фрагранс (D.fragrans) е от най-едрите, със солидно като на палма стъбло, увенчано от корона лъскави листа, достигащи до десет сантиметра широчина. Размножава се драцената доста лесно – можете да отрежете върва с дължина около педя и половина, да го потопите във вода и да чакате да пусне корени. Растението майка ще даде от един до три нови израстъка и ще стане още по-красиво. Ако стъблото е израснало прекалено високо и се е оголило, нарежете го на сегменти, около една педя дълги, потопете ги във вода (внимавайте като при дифенбахията кой край ще потопите!) и щом пуснат корени и издънки, ги засадете.


Изисквания
Стайна температура, през зимата не по-ниска от 16оС . Най-подходяща светлина за драцените е до източен или западен прозорец. Чисто зелените могат да понесат и по-слабо осветление. Почвата да се поддържа равномерно влажна. През зимата поливането се намалява, но не допускайте пълно пресъхване. Редовно пръскайте листата и поддържайте добра въздушна влажност.

източник zeleno.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: цветя, растения, градина, съвети,

2 Коментара

biserka ivanova
i az imam dracena
Теди
Моята върви много добре, сложила съм я в хола и идеално стои на стаята. Искаше ми се да си захвана още едно дръвче от нея- интересува ме дали мога да си отчупя стръкче от короната което да сложа във вода до получаване на корени и ще навреди ли това на майката? Аз лично не мога да определя от кой вид е... изглежда по следния начин: - Едно стъбло, разклоняващо се за момента на 4 отделни клонки(с времето предполагам, че ще се оформят и други) Листата са тънки и дълги, микс от тъмно и светло зелено и обиколени в края си с червено.

Добави коментар

друга картинка

antibot