Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Гардения

14
гласа
Гарденията се кипри с цветове до октомври. Тази красавица е капризна и не расте навсякъде
Гардения-1

Жасминовидната гардения (Gardenia jasminoides) е храстче от семейство Маренови. Тя идва от Япония и Китай. През цялата година гарденията се кипри с блестящи, сякаш току що измити и лакирани, големи кожести листа. Между тях от юли до октомври се появяват ефектни засукани пъпки-свещи  и големи бяло-кремави мъхести ароматни цветове, които си съперничат с розата по красота и аромат. Дори един-единствен цвят може да напълни вашето жилище с прекрасното си благоухание. Но както всяка красавица, гарденията е взискателна и капризна. Трябва да знаете какво й харесва и ако съумеете да й угодите, тя ще ви дари с щастието да се наслаждавате на цялата й красота.


Обича мека вода и топло място
Тя е любителка на топлината, светлината и слънцето. Гарденията се чувства комфортно само в температурните граници от 15-24 градуса, тогава на силните облистени филизи се образуват множество цветни пъпки. Повишената или понижена температура, резките колебания на температурата могат да предизвикат опадане на пъпките. Трябва да се полива с топла и мека вода умерено, почвата трябва винаги да е леко влажна, желателна е и висока влажност на въздуха. През зимата трябва да се напоява рядко. През цялото време, освен в периода на цъфтеж, трябва често да я напръсквате.


“Фризирайте” я след цъфтежа
За да бъде пищен храстът на гарденията, e необходимо да се регулира дължината на издънките чрез резитба след цъфтежа и при пресаждането през февруари. Пожълтяването на листата може да се предизвика и от неправилно подбрана почва. За гарденията киселинността на почвата не трябва да превишава 5.0. Субстратът трябва да съдържа торф, пясък, иглолистна, чимова и широколистна почва (1:1:1:2:1), необходимо е два пъти в месеца да се полива с много слаб кисел разтвор (няколко капки лимонов сок на 1 литър вода) или вода с разтворен в нея торф.

Размножение
Гарденията се размножава чрез резници във вода или в леко загрята почва, а пръскането на резниците може да ускори работата. Особено бързо ускорение може да се получи през пролетта.

източник zeleno.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: цветя, растения, градина, съвети,

4 Коментара

Катя
Гарденията е като дете-трябва да я обичате без да я глезите и вечно да и "висите над главата".Тогава престава да бъде капризна и се развива като всички нормални растения.Това е моето мнение-имам две.
Ивон
Имам малка гардения, която купих преди 3 месеца. Имаше доста пъпки. Някои от тях опадаха, но 2-3 стоят и изобщо не са мръднали. Отглеждам я точно както пише и изобщо няма никакво развитие. Не знам какво да я правя.
анонимен
От огромно значение е високата влажност на въздуха.
дими
и при мен отначало опадаха пъпките но когато сложих гарденията на слънце цяло лято цъфтя, моята гардения е на 6-7 месеца, сега съм я подрязала във форма на топка и ще видим какво ще се получи. Откъде да си намеря жасминова гардения, много е красива

Добави коментар

друга картинка

antibot