Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Декоративни саксии с листа

5
гласа
Ако обичате да отглеждате зеленина, подправки и билки в дома си, можете да внесете допълнителен интерес към своята домашна градинка.
Декоративни саксии с листа-1 Декоративни саксии с листа-2 Декоративни саксии с листа-3 Декоративни саксии с листа-4

Декорирайте обикновените саксии с релефни "листа", за да ги направите по-интересни и нестандартни. Освен всичко останало, тази декорация е в синхрон със съдържанието на саксиите и им придава един още по-естествен вид.


Необходими материали:

* восъчна хартия
* червена глина (специален пластилин) за декорация – продава се в специализираните магазини за изкуство; след оформяне материалът се изпича за кратко, за да се втвърди
* малка точилка
* теракотена саксия (използваната тук е с диаметър 10 см.)
* ножче
* акрилна боя в няколко цвята - металиково кафяво, зелено, пурпурно и синьо
* четка за боя
* водоустойчиво лепило
* сюнгер или обикновена гъбичка

Инструкции:

1. Свалете един или няколко от вариантите на декорация с листо, показани по-долу. При желание (или ако Вашата саксия е по-голяма или по-малка) увеличете или намалете фигурата. Пуснете избраната форма или форми на принтера. Ако разполагате с форма за сладки – листо, можете да използвате директно нея. Ако пък не, използвайте принтираната декорация за шаблон, като използвате за изрязването ножче.

2. Поставете парче восъчна хартия върху работния плот, с гладката страна нагоре. Поставете малко парче глина и го разточете, така че да получите лист с дебелина 5 мм. От листа изрежете (с форма за сладки или с ножче) желаният брой форми – листа.

3. Внимателно вдигнете така получените листа от глина и леко ги притиснете към желаното място върху саксията. Едновременно с това внимателно огънете глинената форма по извивката й. С помощта на ножче направете детайлите върху всяко листо. Когато сте готови, внимателно отлепете формите и ги подредете в подходящ съд за печене – не изменяйте получената извивка, за да паснат листата по-късно, когато ги поставяте отново върху саксията. Оставете глината да изсъхне за ден, докато започне да се усеща по-скоро топла.

4. Изпечете глинените формички според инструкциите върху опаковката. Оставете ги да изстинат добре преди да пристъпите към стъпка 5.

5. Боядисайте листата със зелената акрилна боя, като същото можете да направите и с чинийката под саксията. Оставете боята да изсъхне.

6. Ако желаете, можете да декорирате допълнително с боя и самата саксия. За целта използвайте сюнгер, с който да нанесете боята (или боите) неравномерно, за да се създаде един по-естествен ефект. Накрая оставете боята да изсъхне.

7. Поставете малко количество от лепилото върху гърба на всяко "листо" и ги поставете на желаните места върху саксията.

източник comfort.bg

Категория Категория: Занаяти

Категория Тагове: направи си сам, растения, цветя, аксесоари, за дома,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot