Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

5 начина да улесните работата си в кухнята

7
гласа
Експерти съветват как да реорганизирате своята кухня, за да я направите по-удобна за работа и да намалите стреса, докато работите в помещението.
5 начина да улесните работата си в кухнята-1 5 начина да улесните работата си в кухнята-2

Тези съвети могат да се приложат независимо от това дали ще работите върху вече обзаведена кухня или ще започнете обзавеждането на нова от нулата.

Тайната на това е да създадете една добре структурирана кухня, в която работата няма да Ви тежи толкова много. Освен това, колкото и невероятно да звучи, най-ценните идеи идват от преценка на вече установените навици, а не от създаването на нови.

1. Съхранявайте нещата в кухнята там, където ги използвате

Най-важният и лесен начин да опростите работата си в кухнята е да подредите правилно всички уреди и приспособления в нея. Целта е да не губите време и енергия в търсене, взимане и връщане на мястото на всяко едно нещо. Това означава например да организирате шкафовете за чинии и сушилните за съдове в близост до миялната машина, тиганите и тенджерите – до печката или котлона и прочее. Колкото и просто да звучи, това правило ще улесни кухненската работа моментално. Освен това по този начин ще разберете кои неща ползвате всекидневно и кои използвате толкова рядко, че е по-добре да ги преместите на друго, по-недостъпно място, за да освободите пространство за важните неща.

Всъщност начинът на подредба зависи не само от функционалността на предметите, но и от Вашите лични приоритети. Така например, ако обичате да се забавлявате, но не и да готвите, то тогава на най-достъпното място трябва да бъдат нещата, които Вие лично използвате (сервизи, шейкър, микровълнова фурна и прочее). От друга страна, ако обожавате да правите сладкиши, поставете най-близо до работното място именно приборите и уредите, необходими за направата им.

2. Реорганизирайте шкафовете от горе до долу

За да изглежда кухнята Ви по-спретната и за да работи тя по-ефикасно, обърнете внимание на вътрешността на шкафовете и чекмеджетата. Вземете предвид какво ще поставяте в тези шкафове/ чекмеджета, как ще организирате съдържанието (например с разделители) и как ще си осигурите достъп до него. Можете да изберете например изтеглящи се напред шкафове – чекмеджета, въртящи се поставки вътре в шкафа, вертикални разделители или пък някакъв друг вариант, който ще Ви бъде удобен.


3. Изберете предимно чекмеджета, вместо шкафове

Според специалистите най-добре е в кухнята да преобладават рафтовете за сметка на дълбоките шкафове. Колкото и да е дълбок един шкаф, обикновено част от пространството му в задната част остава неизползвано, защото е трудно достъпно. Друг вариант е да изберете рафтове тип „pullout”, които се издърпват на принципа на автомобилната жабка.  Оставете шкафовете основно за по-тежките предмети и най-вече за тези, които не използвате често. Останалите неща организирайте в чекмеджета с различни размери, чието съдържание можете да  подредите с разнообразни видове разделители.

4. Организационен кът

В съвременните кухни често липсва специализиран организационен център и според специалистите това е грешка. Дори той да е много малък, един такъв кът може да бъде полезен по много различни начина – за поставяне на бележки, списък с покупки, рецепти, дори за занимавка на децата, докато родителите работят в помещението.

Ако имате възможност, можете да направите организационен кът с падаща масичка и сгъваеми столчета. Дори обаче да нямате място за тях, достатъчно е да пригодите за целта един обикновен шкаф или дори коркова дъска.


5. Компактно съхранение


Има различни начини и приспособления за компактно съхранение на приборите в кухнята – само трябва да изберете някой от тях. За целта можете да използвате различните поставки за тигани, комплекти за готвене, прибиращи се един в друг, органайзери за прибори и прочее улеснения, които ще направят кухнята по-просторна и по-спретната на вид.

Като добавка, специалистите по фън шуй съветват кухнята да включва поне в малко количество материали, отговарящи на петте елемента (вода, дърво, земя, огън и метал), за да се постигне баланс и хармония. Огън и Вода обикновено се представляват от печката и мивката, а дървените кухненски шкафове представят елемента Дърво.

Ако при Вас липсва елементът Метал, можете да изберете работен плот от неръждаема стомана. Ако пък нямате представител на елемента Земя, включете го в интериора чрез облицовка от керамични плочки или комплект керамични съдове за подправки.

източник comfort.bg

Категория Категория: Мебели и обзавеждане

Категория Тагове: обзавеждане, кухня, да знаеш как, съвети, идеи,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot