Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

12 седмици до преместването в нов дом

6
гласа
Най-накрая е дошъл моментът, в който Вие и Вашето семейство сте решили да се преместите в нов дом. Преминали сте през множество перипетии – от огледите, договорите, документацията и банковия кредит до търсенето на купувачи за старото жилище. Когато всичко това е зад гърба Ви и вече си мислите, че отсега-нататък всичко ще е лесно като песен, се оказва, че тепърва трябва да организирате преместването в новото жилище.
12 седмици до преместването в нов дом-1

Ето няколко съвета, за да започнете подготовката отрано, за да намалите риска от проблеми в последния момент:

12 седмици до преместването

Създайте специална папка, в която да събирате всички необходими документи, както и списък с нещата, които трябва да направите; ако се местите в нов квартал или град, съберете карти на мястото, я които да отбележите всички важни места – детски градини, училища, банки, болници и прочее.

Създайте бюджет за преместването, разпределяйки харчовете по основните пера (опаковане, транспорт, ремонти, застраховки и прочее).

Ако трябва да транспортирате колата си (да речем по вода) или някой голям предмет (например пианото), започнете да търсите компания, която да извърши специализирания транспорт.


10 седмици до преместването

Ако досега не сте казали на децата си за преместването, сега е времето да го направите – така те ще имат достатъчно време да прекарат с приятелите си и да си кажат довиждане с тях.

Вземете крайно решение за компанията, която ще транспортира покъщнината Ви – задължително се уведомете за условията и крайната цена за услугата (както и кога трябва да я заплатите).

Направете списък на всички документи, плащания и действия, които са необходими при преместването.

Направете списък на предметите, които не могат да бъдат транспортирани по стандартния начин – например силно чупливи вещи. Ако е необходимо да ги транспортирате, намерете компания, която се занимава с конкретния специализиран превоз. Ако пък имате възможност, най-добре е да намерите за тях купувач на място или да ги подарите.

8 седмици до преместването


Начертайте разпределението на новия си дом и направете основен преглед на настоящите си мебели – така ще прецените как в общи линии ще се впишат те в новата обстановка. Ако сте уверени, че някои от предметите няма да се съберат или да паснат на интериора, обмислете продажбата им и закупуване на нови на място.


Уведомете лекаря (или лекарите), които лекуват Вас и Вашето семейство, че се местите – те ще Ви издадат подробно копие на медицинските досиета на всеки член от Вашето домакинство. Можете също така да попитате за препоръки относно избора на лекар на новото място.

6 седмици до преместването

Ако имате домашен любимец, направете последна среща с ветеринаря за преглед, документация и ваксинация – не забравяйте да попитате от какво ще се нуждае животното по време на път и как да го транспортирате най-безопасно.


Говорете със своя застрахователен агент относно всички необходими документи и суми, които трябва да се осигурят – уточнете настоящите си застраховки, условия за покритие на щетите и евентуално застраховане на имуществото при преместване.


Уточнете кои предмети ще вземете със себе си при преместването (например в колата или самолета) – бижута, документи, лекарства, и решете как да ги пакетирате и преместите най-безопасно.

5 седмици до преместването

Обновете тефтера си с адреси и телефони – уточнете хората, които искате задължително и своевременно да информирате за преместването.


Направете план за преместване на растенията си – дали ще ги вземете със себе си или ще ги подарите, както и как да ги транспортирате без да ги повредите.

Помислете кои вещи можете да започнете да опаковате отсега – например нещата, които ползвате рядко или сезонно.


Ако ще опаковате нещата си сами, започнете да събирате кашони и кутии за целта (например можете да помолите да Ви запазят кашоните, останали от продуктите в местния магазин), както и други необходими за опаковането материали.


4 седмици до преместването

Оформете необходимата документация за преместването на децата Ви в новото училище или детска градина.


Ако детето Ви или Вие самите членувате в някакъв клуб или пък се занимавате сериозно с някаква дейност, сега е времето да попитате за трансфер на членството и препоръки за ново място, както и за специалист в конкретната област (например учител по музика, школа по балет, клуб по езда и прочее).


Направете срещи за вписване/ отписване от дадени услуги – кабелна телевизия, телефонна централа, интернет връзка и прочее.


Уведомете компанията, в която имате абонамент за вестници или списания, за новия си адрес. Не забравяйте, че отсега-нататък всички сметки, документи и абонаменти трябва да бъдат насочени към него.


3 седмици до преместването

Потвърдете всякакъв вид ангажименти по отношение на транспорта и пътуването на цялото домакинство, включително билети, транспорт под наем, нощувки и прочее.


Преди да тръгнете на дълъг път направете обстоен преглед на колата си – съберете и документацията за прехвърляне в другия район (ако е необходимо).


Изхвърлете, подарете или предайте в специализиран пункт всички онези предмети, които не можете или не искате да вземете със себе си. Ако при подготовката сте събрали много отпадъци, помислете как да ги разделите и предадете на вторични суровини.


2 седмици до преместването

Посетете банката си и уредете необходимите трансфери и документи.


Вземете медицинските талони и документи на цялото домакинство, заедно с необходимите рецепти – уверете се, че разполагате с достатъчно запаси от даден медикамент (ако той е траен), за да имате в наличност на новото място, докато се ориентирате в обстановката.


Уверете се, че всички дейности и документи са прехвърлени – за новото училище, детска градина, лекари, банки и прочее.


Почистете полу-празното старо си жилище из основи или наемете някой да го направи вместо Вас.


1 седмица до преместването

Потвърдете отново детайлите по преместването с наетата компания.


Изпратете информация за преместването на роднини и приятели.


Пакетирайте ценните предмети и документи, освен онези, които ще са Ви необходими по време на самото пътуване.


Планирайте как ще се храните, след като приборите вече са пакетирани, а хладилникът е изпразнен.


Направете back-up на компютъра си и запишете на диска важната информация.


Приберете всички дрехи от химическото и всякакви вещи, оставени за поправка. Върнете всички вещи, взети назаем от приятели, съседи и обществени места.


Няколко дни до преместването

Изпразнете хладилника и кошчетата за смет, почистете уредите и приспособленията.


Създайте пакет от неща от първа необходимост, който да вземете със себе си и който да Ви е под ръка.


Източете всички маркучи и екстериорни приспособления, които ще вземете с Вас (например декоративния фонтан).

Осигурете си пари кеш за неотложни нужди и непредвидени ситуации.


Осигурете си човек, който да се грижи за децата и домашните любимци в деня на преместване.

В деня на преместването

Дайте време на цялото семейство да обиколи къщата и двора, за да се сбогува с тях.

Закусете – енергията ще бъде особено необходима за този важен ден.


Пакетирайте и съберете на едно място всичко, което ще вземете със себе си, а няма да бъде транспортирано от омпанията, която сте наели – отделете тези неща от общия багаж, за да не ги вземат по погрешка.


Проследете товаренето на всички вещи, за да не пропуснете някоя от тях.

източник comfort.bg

Категория Категория: За любопитните

Категория Тагове: да знаеш как, за дома,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot