Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Функционално перално помещение

7
гласа
Пералното помещение не е задължителна част от всеки дом, но определено представлява значително удобство. Ако винаги сте искали да имате такова помещение, но нямате достатъчно свободно място, можете да се спрете на компромисен вариант – вместо цяла стая, отделете само част от помещението, кътче или ниша, в която да поставите основните елементи
Функционално перално помещение-1 Функционално перално помещение-2 Функционално перално помещение-3 Функционално перално помещение-4

Ако пък разполагате със свободна малка стаичка, която да пригодите за перално помещение, в нея можете да поставите куп полезни неща – място за гладене, шкафове за разпределение на дрехите, дори малка работилница за почистване и поправки. Всички тези елементи ще улеснят иначе неприятната работа около прането, гладенето и разпределението на дрехите на цялото семейство. Ето няколко идеи в тази насока:

Създайте функционално, красиво и забавно пространство

Независимо дали считате тази част от домакинската работа за приятна или не, тя е неизбежен елемент от домашните задължения. Затова, ако не можете да я избегнете, поне я направете по-приятна. За целта създайте такава организация, при която ще Ви бъде много по-лесно да работите, използвайте ярки цветове, създаващи настроение и се погрижете работното място да бъде добре осветено (при възможност). Не забравяйте да се възползвате от всяка една възможност да направите работата си по-лесна – със специални аксесоари, уреди (например сушилня) или чрез разпределението.

Като заговорихме за удобно разпределение, ето една идея. За да не се разкарвате из цялото помещение за прах, препарати, омекотител и прочее, можете да поставите пералнята/ сушилнята върху стабилно ниско шкафче с едно или повече дълбоки чекмеджета. Така тези неща винаги ще са наблизо при нужда, а едновременно с това ще спестите малко място. Тази идея е особено подходяща за пералните с предно зареждане, тъй като ги прави по-ергономични за употреба – отворът на пералнята се измества по-нависоко, намалявайки нуждата от навеждане.

За да направите пералното помещение още по-организирано, можете да поставите в него компактно шкафче с рафтове, върху които да подредите няколко еднакви плетени кошнички – те ще поберат значителна част от нещата в помещението и едновременно с това ще играят ролята на красива декорация. За да Ви бъде по-лесно, можете да надпишете всяка кошничка, за да можете да разпределяте вещите (или прането) – по вид, по чистота или пък в зависимост на кой член от семейството принадлежат те.

Пространство за дрехите

Когато дрехите не могат да бъдат хвърлени в сушилнята, те трябва да се прострат някъде, за да изсъхнат. Можете да изберете няколко различни варианта – например сгъваема метална сушилня, простор (най-практични са тези, които след употреба се прибират обратно) или малък кът за простиране в единия край на стаята (както е показано на снимката по-горе).

Организирани ниши за всяка дейност

Нито сантиметър от помещението не трябва да стои неизползван – за целта е добре да се обособят отделни кътове за всяка дейност. Така например е хубаво да имате място (макар и малко), където да поставяте мръсните дрехи, където да ги сгъвате след пране, където да правите поправки (на ръка или с шевна машина), където да гладите и прочее. Така ще създадете организация, която ще поддържа работата изрядна, ще спести време и усилия, и най-важното – редът ще помогне да се оползотвори максимално малкото помещение, с което разполагате.

Ето например един тесен, но висок шкаф с рафтове може да побере няколко кутии с етикети, с разпределени в тях вещи. Дълбоките чекмеджета също могат да Ви бъдат от голяма полза. Ако разполагате с достатъчно място можете да направите и малка пейка до прозореца, където да си почивате по време на работа – когато не се използва за сядане, тя може да играе ролята на работна площ.

източник comfort.bg

Категория Категория: Мебели и обзавеждане

Категория Тагове: мебели, обзавеждане, да знаеш как, съвети,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot