Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Koй цвят да изберем - и защо?

6
гласа
Цветовете влияят върху емоционалната и физическата нагласа, неприемането или предпочитането на дадена обстановка. Средата може да действа стимулиращо, уравновесяващо или успокояващо, в зависимост от цветовете, които преобладават в нея.
Koй цвят да изберем - и защо?-1

 

На всеки от нас се е случвало, пристъпвайки в нечий дом за първи път, да остане очарован и да поиска този дом тутакси да стане негов или пък да попадне в обстановка предизвикваща недоумение и желание час по-скоро да излезе от него. Това е така поради личното ни предпочитание към даден цвят, което е свързано и с чувствата, които поражда той, а именно:

Жълто - то прониква в дома като слънчев лъч и пречиства атмосферата. Обстановката в този цвят говори за притежаващия я, че е човек с положително мислене, търсещ уют и топлина.

Червено. Това е весел, игрив цвят. Присъщо му е вълнуващо, властно и енергично излъчване.

Синьо. Цвят на потапяне в усещане на свобода и безграничност. То изразява ведрост, вглъбяване, потребност от свой кът.

Оранжево - създава богатство, земно чувствено усещане, съчетаващо сигурност с известно безгрижие. Много хора комбинират оранжево и жълто, като тази комбинация изразява лекота.

Зеленото ни връща към "естественото състояние на нещата", изразява търсене на плодотворност и хармония с природата. В дома то предлага спокойствие, щедрост и елегантност.

Виолетово. Действа като щит и защита. Акцентите в този цвят действат като творчески подтик и дълбоко прозрение. В дома означава демонстрация на сила.

Бананово - дарява чувство на свобода и изисканост в дома. Вдъхновява обитателя за придобиване на богатство и съприкосновение с красотата.

Бежово - в дома той е едновременно пасивен и ярък цвят, богат и пищен, елегантен и сдържан.

Резедата носи топлота и свежест, омиротворява и обновява. Този цвят е успокояващ и стимулиращ, чист и топъл, сгрява с усещането за безопасност.

Тюркоазеното предполага временно спокойствие и изразява необходимост от промяна на ценностите. Домът, в който присъства този цвят, е открит за нови идеи.

Люляково - дарява чувство за спокойствие, романтика, идеализъм и тишина.

Индиго - обстановка в този цвят отразява потребност от отмора на духа.

Прасковено - може да внуши чуството на гордост, но не на надменност. В този дом с преобладаващ прасковен цвят откриваме топлота и искряща жизненост.

Маслинено - изразява потребност от абсолютна сигурност.

Цикламено - то е знак за творческа фантазия и разкрива потребността от удобства, дори разкош.

Кафяво означава чувственост, любов към земните радости. Говори за материална стабилност, като в същото време излъчва неутралност, присъща и на природата.

Сиво - в дома той е неутрален, ненатрапчив и изискан тон. Този мек цвят черпи и обогатява енергията на намиращите се в близост цветни акценти.

Бялото освежава и разведряява. Той е неутрален цвят, отразяващ и разсейващ цветните акценти в съседство. Именно него трябва да използваме, ако искаме да се почувстваме свободни и магнетични, бодри и свежи. Този цвят осигурява защита, като отразява насочената към дома енергия.

Черно - в дома то внушава лека хладина, пустота, но и чувственост. Той е поглащащ неутрален цвят, който улавя излъчванията на близките цветни акценти.

източник napravi-si-sam.blogspot.com

Категория Категория: Дизайн и декорация

Категория Тагове: цветове, боядисване, декорация,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot