Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Хитри идеи за гардероба

8
гласа
Независимо дали става въпрос за малък гардероб или за цяло помещение - дрешник, това е мястото в нашия дом, което неизменно използваме ежедневно. Тъй като ролята му е да събира много неща на едно място, от особена важност е как точно ще подредите вещите си, за да ги намирате лесно и едновременно с това домът Ви да изглежда чист и подреден. Предлагаме Ви няколко хитри идеи за подредба и оптимизация на гардероба/ дрешника.
Хитри идеи за гардероба-1 Хитри идеи за гардероба-2 Хитри идеи за гардероба-3 Хитри идеи за гардероба-4 Хитри идеи за гардероба-5 Хитри идеи за гардероба-6

Гардероб - ниша

Ако живеете в малко жилище, вместо голямо гардеробно помещение, можете да използвате ниша в стената. Поставена зад врата, нишата ще скрие всички вещи (дрехи, аксесоари, обувки) от погледа. За да използвате максимално пространството Ви е необходима оптимална система от рафтове, както и място за окачване на връхните дрехи. За да спестите място, можете да използвате и вътрешната част на вратата, където да монтирате обикновена метална система за обувки.

Мигновени закачалки

Няколко пластмасови самозалепващи се закачалки, поставени върху вратата на гардероба или върху някоя от страничните плоскости, могат да спестят място на момента. Колкото и ненадеждни да Ви се струват те (тъй като не са монтирани с пирони), то повечето от тях могат да издържат тежестта на една стандартна шапка, шал и дори лека чанта. Ако не ги натоварвате, самозалепващите се закачалки ще стоят на мястото си немалко време – все пак не поставяйте върху тях предмети, които могат да се счупят при падане или пък да паднат върху нещо чупливо.

Сезонно почистване

Когато зимата си отиде, обемните якета, пуловери, шапки, шалове и ръкавици стават излишни. Затова не е необходимо да заемате ценно пространство върху рафтовете и закачалките с тях – вместо това ги изперете, сгънете и приберете в големи картонени или пластмасови кутии, надпишете ги и ги складирайте най-отгоре в гардероба си.

На скришно място


Скрити зад окачените на закачалки дрехи, можете да съхранявате по-малките аксесоари – шалове, колани и прочее. Така те ще са лесни за достигане, няма да заемат излишно място и няма да се виждат иззад дрехите. За целта трябва само да монтирате върху гърба на гардероба си (или върху предварително инсталирана дървена хоризонтална дъска) няколко метални закачалки.

Система за гардероба


Ако разполагате с цяло помещение за дрехите и обувките си, организирайте го оптимално. Гардеробното помещение трябва да разполага с място за всеки вид вещи:
- закачалки за блузи, панталони и връхни дрехи;
- чекмеджета за сгънатите ризи, колани, шалове, бижута и прочее;
- рафтове за сгънатите дрехи, кърпи, чанти и кутиите (кошничките) с вещи;
- специална поставка, шкаф или рафтчета за обувките.

Ако имате място можете да поставите и пейка за събуване/ обуване, която може да служи и като шкаф за обувките. За да спестите място, можете да монтирате огледало зад пейката или от вътрешната страна на вратата на гардероба.

Компактни стойки

Спестете място върху закачалките, като инсталирате компактна стойка за панталоните, полите, костюмите и прочее дрехи, които трябва да съхранявате добре прибрани. Предимството на този тип стойки е това, че когато не се използват, пръчките могат да се приберат навътре, спестявайки място, като същото се отнася и за съхранението на самите дрехи (прибрани навътре плътно една до друга). От друга страна търсенето на дрехите става бързо, лесно и без намачкване.

Тясно многофункционално шкафче


Ако нямате твърде много обувки и аксесоари, можете да ги съберете в едно или повече малки шкафчета с рафтове. Те са перфектното решение за съхранение и на шапки, шалове, ръкавици и чадъри. Още по-добре било рафтчетата да бъдат регулируеми, за да ги нагласяте спрямо текущите си нужди.

Разделяй и владей


Ето схема на примерно разпределение на дрешник, разположен върху цяла стена:
1) място за закачване на дълги дрехи (палта, халати, якета);
2) 4 отделения за по-късите или сгънати надве дрехи;
3) стенни закачалки за шалове, бижута, вратовръзки;
4) рафтчета и кошнички за сгънатите дрехи;
5) чекмеджета;
6) място за обувките;
7) рафтчета за по-рядко използваните вещи.

Плъзгащи се врати


Нямате място за някои по-рядко използвани вещи? Поставете няколко шкафчета с плъзгащи се врати в долната част на гардеробното помещение (ниша) и складирайте там ненужните за момента дрехи, обувки и аксесоари. Плъзгащите се врати са особено подходящи за малките пространства, тъй като не заемат място при отваряне и затваряне.

източник comfort.bg

Категория Категория: Мебели и обзавеждане

Категория Тагове: да знаеш как, спалня, идеи, съвети,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot