Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Предимства на гипсокартона

22
гласа
Дълговечен, екологичен, лек, влагоустойчив, пожароустойчив, изолиращ материал - гипсокартона е оптималното средство за постигане на функционални и ефектни решения, бързо,лесно и най вече без мокри процеси.
Предимства на гипсокартона-1 Предимства на гипсокартона-2 Предимства на гипсокартона-3

При ново строителство и залагане на системите за сухо строителство при неносещите преградни стени, окачените тавани и предстенните обшивки, поради десетократно по-малкото тегло в сравнение с тухлените преградни зидове, задължително измазвани и шпакловани, се постига голяма икономия на материали и време.

Факторът време на строителство и сроковете на влизане в експлоатация са пряко свързани с по-бързата възвращаемост на вложените средства. Липсата на строителна влага позволява обзавеждането и внасянето и на най-чувствителната техника буквално часове след приключване на бояджийските и настилачни работи.

Системите за санитарни вградени конструкции освен късия срок на монтаж и перфектно уплътнените връзки с водопроводната и канализационна инсталации, решава актуалните проблеми за ревизия, вграждане на промивни казанчета, окачване на конзолни тоалетни чинии и мивки, като дава решения за изпълнение на санитарните приспособления и аксесоари за физически възпрепятствани хора - критерий за обществен стандарт във всяка една страна.

Накрая, но не и на последно място, системите за сухо строителство са приложими във всички сезони, строителните отпадъци са сведени до минимум и ако директните разходи при сухото строителство са съпоставими с тези при конвенционалното, то косвените разходи са многократно по-ниски. Всичко това заедно с перфектния краен резултат, като качество на изпълнените строителни повърхности, неминуемо прави сухото строителство привлекателно както за инвеститорите, така и за проектантите и изпълнителите.

Гипсокартонът е широко използван материал с утвърдено място в сухото строителство, благодарение на многото си доказани с годините преимущества. Той се произвежда в непрекъснат конвеерен процес по зададена форма, дебелина и тип на страничния ръб. Излива се във вид на плоскости с два слоя специален картон, между които има сърцевина от гипсова смес с армиращи добавки. Сцеплението между картона и сърцевината се улеснява чрез съставки в гипса на основата на лепила. За оформяне на страничния ръб от лицевата страна се изтеглят краищата на листа. След изсъхване на гипса паната се режат в желаните размери.

В строителните работи с гипсокартонени плоскости не се използва вода и затова те се отнасят към сухото строителство. Гипсокартонът дава възможност за изграждане на леки преградни интериорни стени, окачени тавани, подове, облицовки на стари и нови стени. Специалисти изтъкват много предимства на този материал, между които са дълъг живот, добър естетически вид, идеално гладка повърхност, чист състав, който не застрашава здравето на хората и околната среда. Гипсът не съдържа токсични компоненти (състои се от калций, сяра, кислород и вода) и има киселинна реакция, сходна с тази на човешката кожа.

Работата с гипсокартон е лесна и отнема сравнително малко време. Той е лек и структурата му допринася за акумулиране на топлина. Паропропусклив е, т.е. може да “диша”, благодарение на множеството пори в гипса. Това означава, че регулира относителната влажност в помещенията. Когато тя нарасне, гипсокартонът я поема и отново я отдава след изсъхване на въздуха. След импрегниране материалът е и влагоустойчив.

Чрез сухо строителство с гипсокартон ще постигнете не само задоволителна топлоизолация, но и изискваната от съответните нормативни актове шумоизолация – 47dB поглъщане на шум в обществени сгради. Материалът осигурява 60мин. граница на пожароустойчивост, тъй като гипсът не гори.
С гипсокартон се получава идеално изравняване на повърхността, която няма нужда от нанасяне на замазка и директно може да се боядиса, да се сложат тапети, декоративна мазилка или плочки. Гипсът е формовъчен, което позволява изработване на елементи с различни размери и форми. Освен плоските гипсокартонени елементи съществуват и огънати. В резултат на това, с тях могат да се реализират разнообразни и оригинални идеи за рационално използване на вътрешното пространство, включително изграждане на криволинейни повърхности.

При ремонт на стари сгради с дървен гредоред сухото строителство с гипсокартон води до минимално допълнително натоварване на съществуващата конструкция. При ново строителство използването на тези системи води до около 25% икономия на армировка и бетон, тъй като теглото на неносещите преградни стени, окачените тавани и преградните обшивки се намалява. Сеизмичната устойчивост на обекти със сухо строителство е подобрена, защото хоризонталните и вертикалните натоварвания не се предават на преградните конструкции. Малката дебелина на преградните стени печели свободна обитаема площ. Приложението на системи за сухо строителство с гипсокартон е възможно във всички сезони. Получените строителни отпадъци са много по-малко в сравнение с тези от конвенционалното строителство.

Има различни видове гипсокартон. Обикновеният е за вътрешни довършителни работи. Съществува и пожароустойчив гипсокартон, който се отличава от обикновения по повишената си съпротивляемост към открит огън. Прилага се в помещения със сух влажностен режим, като осигурява пожарозащита до 180мин. Влагоустойчивият гипсокартон е със специално импрегниран картон, а в гипса има влагоотблъскващи и антимикотични добавки. Той се прилага в помещения с висока относителна влажност. Препоръчва се да се използва комбинирано с подходящи хидроизолация и вентилация. Друга разновидност на материала комбинира свойствата на предходните два вида, т.е. предлага едновременно пожаро- и влагоустойчивост.

Вече съществуват и гипсови плоскости със стъклена обшивка за оптимална пожарозащита. На пазара се предлага също специален акустичен гипсокартон. Той поглъща не само шумовете в помещението, но и тези, които идват отвън. Има и гипсокартон с хигиенни функции - за чисти помещения в медицината, фармацията, оптиката, хранително-вкусовата промишленост, в производството на микроелектроника, микромеханика, стъкло и козметика. Такива материали (Thermaclean, Schlicht Hygena) възпрепятстват преминаване през стените на замърсители и преносители на зарази. Гипсът при тях обикновено има бактерицидни добавки. Картонът също е със специални физически и хигиенни качества, които го правят подходящ за приложение в тази област.

източник gipsokarton.us

Категория Категория: Сухо строителство

Категория Тагове: сухо строителство, гипскартон,

1 Коментара

darinka
moje li da se oblizova van6nata strana na terasata i propuska li voda pri eventualno prokapvane ot prozoreza?

Добави коментар

друга картинка

antibot