Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Как да обособите отделни градински "помещения"

6
гласа
Ако искате малката градина или двор да изглеждат визуално по-големи, специалистите съветват да разделите цялото пространство на няколко обособени части. Така ще постигнете едновременно две цели – ще използвате максимално мястото, с което разполагате и ще увеличите оптически неговите мащаби. Освен това, крайният резултат ще бъде градина или двор, в който има както цветни лехи и място за дръвчета, така и достатъчно пространство за кътчета за отдих и уединение.
 Как да обособите отделни градински Как да обособите отделни градински Как да обособите отделни градински Как да обособите отделни градински Как да обособите отделни градински Как да обособите отделни градински

Подобен проект позволява дългосрочно развитие на пространствата, които могат да се обособяват и разделят постепенно, за да се постигне желаният от собствениците резултат. За да се унифицира цялата градина и да се обединят визуално нейните елементи, могат да се използва избрана цветна палитра (тук е използвано червеното), която да се включи в цветните лехи, върху градинските мебели и дори чрез цвета на фасадата на къщата.

Местата за почивка – пейката до оградата и обособените кътчета с баня за птици за декорация, са базисните елементи, около които са изградени някои от пространствата. Както всяка градина, тази също не е напълно статична – тя се променя с времето и сезоните, позволявайки Ви да променяте екстериора спрямо настроенията и вкуса си.


1. Лични кътчета за усамотение

Каква е тайната за създаване на обособени кътчета за усамотение и почивка в градина с толкова малки размери? Всичко започва от оформянето.

Най-важното условие тук е – без прави линии. Особено, ако се отнася за двор или градина, разположени на малко пространство, сред улици и сгради, чиято неприятна гледка искате да скриете. Един от най-добрите начини да направите това е да създадете лехи с висока, бързорастяща зеленина, която да създава своеобразен жив плет около мястото. Може на пръв поглед да Ви се струва нелогично, но разбивайки цялото пространство на малки сектори с помощта на прегради и извивки, то започва да изглежда по-голямо. Защо ли? Ами погледнете например снимка 1, направена от верандата – оттам не можете да видите нишата за сядане от снимка 2 или пък кътчето с тухлената настилка близо до гаража.

Освен това извивките и лакатушещите пътечки омекотяват екстериора и създават интересен и нестандартен дизайн. Самите пътечки са лесни за направа – полага се специална тъкан, за да се спре растежът на бурените, насипва се пясък, върху който се полагат тухлите и накрая пясъкът се разнася в пространствата между тях.

Високите растения – например монардата, които могат да се видят на снимка 3, растат върху повдигната леха, създадена около тухления кът – една от причините той да не се вижда от верандата.

Друг трик при обособяването на пространствата е да създадете преходи – стъпала, арки, градинска беседка, порти или стълбове. Кръглата лавандулова леха, разположена в средата на двора, има по една градинска беседка от всяка страна, които визуално обособяват границите на това пространство.

Ботанически наименования:

 • Монарда - Monarda didyma
 • Хвойна (смрика) - Juniperus spp.
 • Лавандула - Lavandula spp.
 • Див рожков - Cercis canadensis
 • Ирга - Amelanchier grandiflora
 • Маркаритка - Leucanthemum x superbum


2. Създайте тематичен дизайн

Дори когато сте обособили няколко различни пространства (екстериорни "помещения"), като цяло дворът (градината) не би трябвало да изглежда разпокъсан. Визуалното единство е важно, тъй като, дори да не можете да обхванете с поглед цялото пространство от някоя от посочените места, то когато обикаляте из него запазвате усещането, че сте в един и същ двор.

Ключът към изграждането на двор, разделен тематично, е повторението. Така например забележете, че всички лехи съдържат подобни по форма извивки – правите линии или пък една правоъгълна леха не биха могли да се впишат успешно в така създадения екстериор. Друг унифициращ елемент е червеното – когато се движите из двора, погледът Ви попада на червената тухлена настилка, червените цветя из лехите, червените аксесоари (тапицерия, тъкани, декоративни възглавнички и прочее) и дори фасадата на сградите. За визуално уеднаквяване на пространствата могат да се използват и избрани растения, разпръснати из целия двор. От друга страна високите брезови дръвчета блокират гледката и създават естествен "разделител", без да заемат много място или да спират притока на светлина между пространствата.

Ботанически наименования:

 • Астилбе - Astilbe spp.
 • Бегония - Begonia hybrids
 • Хемерокалис (вид лилия) - Hemerocallis hybrids
 • Функия - Hosta spp.
 • Бяла бреза - Betula papyrifera
 • Див рожков - Cercis canadensis
 • Ирга - Amelanchier spp.
 • Традесканция - Tradescantia hybrids
източник comfort.bg

Категория Категория: Озеленяване и екстериор

Категория Тагове: екстериор, градина, да знаеш как,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot