Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Как да си направите функционален органайзер от старите дънки

8
гласа
Ако детето Ви разполага с много предмети, които не знаете къде да прибирате, направете му този лесен, но много удобен органайзер, в който то да подрежда документи и дребни предмети.
Как да си направите функционален органайзер от старите дънки-1 Как да си направите функционален органайзер от старите дънки-2 Как да си направите функционален органайзер от старите дънки-3

Органайзерът е направен от крачолите на старите и изтъркани джинси, които сте решили да прекроите или да изхвърлите на боклука. Готовият ръб на дънките създава естествен завършек в горната част на джобовете на органайзера.

Проектът може да бъде украсен по различен начин – тук е използвана бродерия и декоративни шевове, но Вие можете да използвате също така апликации, ширит или пък друг вид избрана от Вас декорация. Можете също така да избродирате или пришиете към всяко джобче етикет със съдържанието му.


Необходими материали:

  • 3 чифта дънкови крачоли – общо 6 броя
  • дънков плат за основата (или наподобяващ дънковата материя) – 1 м.
  • корда за закачане – 1 м.
  • дървен дюбел – дължина 61 см.
  • игла/ шивачна машина + много здрав конец в подходящ цвят
  • стабилизатор и материали а бродерията (ако има такава)Инструкции:

1. Направете основата на органайзера – срежете 2 парчета от избраната тъкан, с размери 56 х 63.5 см.

2. Направете джобовете – срежете всеки крачол от джинсите, като работите там, където се намира външния им шев. Орежете самия шев. Първата редица на органайзера направете като срежете 3 крачола на височина 12.7 см. и широчина 25.4 см. За втората редица срежете останалите 3 крачола на дължина 24 см. и същата ширина (25.4 см.).

3. Украсете предварително джобчетата по желания от Вас начин – с декоративен шев, бродерия, апликация и прочее.

4. За да оформите редиците от джобове, зашийте трите джобчета (3х2, за всеки ред) едно към друго.

5. Маркирайте джобчетата така, както е показано на схемата, за да прегънете плисетата (Схема 1). В двата края прегънете непрекъснатата линия към прекъснатата. При шевовете прегънете непрекъснатите линии към линията на шева, но без да припокривате. Тропосайте плисетата на мястото им в долния ръб.

6. Прикрепете горната редица джобове – маркирайте линия върху тъканта на основата – на 29 см. от горния ръб. Поставете редицата с джобчета върху тъканта, като по-долния необработен ръб на джобчетата трябва да са срещу линията (Схема 2). Зашийте на 1.3 см. от ръба. Притиснете толеранса за шева към джоба. Прегънете секцията с джобовете с лицевата страна нагоре и притиснете. Тропосайте страничните ръбове. С помощта на конец в подходящ цвят зашийте отворите по дължината на шевовете на редицата джобове, за да оформите трите отделни джобчета.

7. Направете долната редица джобчета – прегънете плисетата така, както е указано по-горе и тропосайте. Поставете секцията с джобчета върху тъканта на основата на органайзера, с лицевата страна към Вас, като изравнявате необработените им ръбове. С помощта на конец в подходящ цвят зашийте отворите по дължината на шевовете на редицата джобове, за да оформите трите отделни джобчета.

8. Поставете поддържащата тъкан върху органайзера, така че да са в контакт към лицевите страни. Зашийте ги един към друг, оставяйки толеранс от 1.3 см. В горните ъгли оставете по един отвор (2.5 см.) в страничните шевове – оттам ще прокарате дървения дюбел (или парче от корниз). В долния ръб оставете отвор с размер 15 см., за да обърнете тъканта откъм лицевата страна.

9. Подрежете ъглите по диагонал и притиснете шевовете преди да обърнете наопаки материята. Обърнете откъм лицевата страна и притиснете ръбовете. Зашийте на ръка отвора в долната част.

10. Вкарайте дървения дюбел и прикрепете кордата за закачване.

източник comfort.bg

Категория Категория: Занаяти

Категория Тагове: направи си сам, аксесоари, за дома, идеи,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot