Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Как да превърнете дървените повърхности в имитация на абанос

6
гласа
Абаносът е красива и луксозна дървесина, която обаче е доста скъпа. Превърнете старите дървени аксесоари (рамки, фигурки и прочее) в произведение на изкуството, обработвайки дървесината, така че да изглежда сякаш предметът е направен от абанос.
Как да превърнете дървените повърхности в имитация на абанос-1

В специализираните магазини се продават специални бои, имитиращи скъпата дървесина – те са в тъмнокафяв, почти черен цвят. Ако не успеете да намерите точно такава боя (оцветител), посъветвайте се с продавача в магазина с какъв цвят и вид боя можете да я замените, за да постигнете желания ефект.

Основната процедура за постигане на абаносов вид започва с обработка на повърхността с шкурка, за да се открие чистата дървесина, заедно с неговата естествена влакнеста структура. След това се нанася оцветителят, а накрая – предпазващ слой от подходящо покритие.


Необходими инструменти и материали:

  • Висококачествена четка за боя (с естествен косъм за оцветители на маслена основа и с изкуствен косъм за оцветители на водна основа)
  • Четка за нанасяне на предпазния топ-слой
  • Дунапренена четка (за нанасяне на боята върху по-труднодостъпните места)
  • Абаносова боя (или препоръчан от специалист заместител)
  • Полиуретаново покритие (лак) за защитния слой (или препоръчан от специалист заместител)
  • Шкурка
  • Чисто парцалче
  • Отвертка (ако се налага да демонтирате предварително някакъв вид железария)

Инструкции:

1. Подготовка
Добре е за обработката да използвате предмети, направени от дървесина със сравнително високо качество и в добро състояние. Вземете под внимание факта, че по-плътните дървесини се обработват по-трудно, тъй като не абсорбират достатъчно добре оцветителя.

Преди да започнете с обработката преместете предмета в помещение с добра вентилация и го поставете върху чисто парче плат или вестник. Ако се налага премахнете всякакъв вид мобилни елементи и железария.

2. Обработка с шкурка
Започнете обработката с по-груба шкурка (размер 60 или 80), като повторите два пъти процедурата. Избършете остатъците с влажно парцалче, но се опитайте да не мокрите дървото. След това използвайте по-фина шкурка (150- 220), за да обработите отново цялата повърхност, докато откриете напълно влакната на дървото (ако не сте почистили напълно старото покритие, новата боя може да реагира на химикалите в него).

3. Оцветяване
Ако ще използвате оцветител на водна основа, нанесете предварително специален кондиционер за дървесина, в зависимост от типа дърво. След това нанесете равномерно оцветителя върху повърхността с подходяща четка  - използвайте толкова количество оцветител, колкото поеме дървото. Оставете първият слой да изсъхне добре и ако е необходимо нанесете и втори - в повечето случаи това не е необходимо, но можете да го направите, ако искате да постигнете по-наситен цвят на покритието.

4. Завършване
Топ слоят се нанася, за да предпазва покритието и да му придаде гланцов завършек. Следвайте точно инструкциите на производителя, за да нанесете избраното топ покритие върху дървесината (един или два слоя). След като лакът изсъхне, монтирайте отново всички мобилни елементи или железария.

източник comfort.bg

Категория Категория: За любопитните

Категория Тагове: любопитно, да знаеш как, идеи, за дома,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot