Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Разноцветна и ароматна английска градина

7
гласа
Ако харесвате елегантните и стилни градини в английски стил, вижте проекта, който ние Ви предлагаме. Така ще създадете градина, която ще Ви омае не само с красотата на цветовете си, но и с приятния си аромат. Тя представлява едно прекрасно съчетание между зеленина и нежни пастелни нюанси и е с приблизителни площ около 31 кв. м.
Разноцветна и ароматна английска градина-1 Разноцветна и ароматна английска градина-2 Разноцветна и ароматна английска градина-3

Списък на предложения за растенията

(Забележка: Растенията трябва да се съобразят с мястото, където ще виреят и условията там. Дадените растения са примерни и алтернативни, което означава, че Вие трябва да изберете едно от тях или друго растение по Ваш избор.
ВНИМАНИЕ: Някои от избраните от Вас растения и техните плодове може да са отровни – не яжте плодовете, листата или други части от растения, за които нямате изрична информация, че са напълно безвредни за човека.)

A. Дъхаво мушкато (Pelargonium graveolens) - 2 броя
B. Ароматна роза (Rosa ‘Fragrant Memory’) - 1 брой
C. Меламподиум (маслена маргаритка) (Melampodium paludosum) - 1 брой
D. Многогодишен флокс (Phlox subulata) - 3 броя
E. Роза (Rosa ‘Double Delight’) - 1 брой
F. Роза (Rosa ‘Chicago Peace’) - 2 броя
G. Ралица (делфиниум) (Delphinium) - 12 броя
H. Слез (Callirhoe digitata) – 8 броя
I. Перуанска лилия (Alstroemeria cultivars) - 8 броя
J. Див чесън (Tulbaghia violacea) - 12 броя
K. Храстовидна салвия (градински чай) (Salvia leucantha) – 3 броя
L. Испанска лавандула (Lavandula stoechas) - 3 броя


1. Градински план
При този проект от особена важност е подготовката. Предварително си отговорете на няколко въпроса:
• Разполагате ли с готово място за изпълнение на плана? Схемата показва приблизителната големина на проекта (4.5- 5 м.), но Вие можете да увеличите тези мащаби или пък да ги намалите.
• Теренът, с който разполагате отговаря ли на изискванията? Градината изисква много слънце.
• Изисква ли почвата на терена подобряване? Добре овлажнената почва е отлична среда за тяхното развитие. За да тествате почвата, намокрете един сектор от нея с маркуч и изчакайте 24 часа. След това стиснете с ръката си буца пръст – пръстта трябва да се оформя на топка, но да се рони лесно при натиск. Ако тя става на топка, но не се рони, вероятно пръстта е твърде глинеста, а ако не иска да се оформи в топка – вероятно е твърде песъчлива. И в двата случая почвата изисква подобрение – за целта можете да добавите подходяща торова смес.

2. Създаване на основата
Ако теренът е покрит с трева имате няколко възможности. Ако секторът е малък, можете да премахнете чимовете с помощта на права лопата (предварително намокрете почвата), а накрая да обработите почвата отдолу. За по-големи терени обаче ръчна орачна машина, с която да обработите тревата, така че тя да бъде смесена с почвата. Така не само ще премахнете чимовете, но и ще обогатите почвата с органични вещества.

Независимо как ще решите да обработите терена, уверете се, че сте обработили почвата на дълбочина поне 15- 20 см. След като подготвите мястото, полейте почвата добре и изчакайте няколко дена. Ако през това време се появят бурени ги почистете, а ако използвате за целта химикали проверете върху етикета на препарата колко време трябва да изчакате преди да засадите растенията.

3. Засаждане
Идва времето и на най-забавната част от проекта – засаждането на растенията. Готовите растения (разсад) извадете от саксиите (закупен или засаден предварително) и ги поставете на местата им в лехата. Това ще позволи да видите как ще изглежда лехата и дали има нужда от допълнително донагласяне. Уверете се, че растенията са на подходящо разстояние едно от друго, за да могат да растат и да се развиват нормално.

4. Грижа за растенията
Първите няколко месеца са от особена важност за растежа на градината. Добре е първите 2 седмици да поливате растенията през ден, а следващите 2 седмици – по 2 пъти седмично. Втората година можете да оставите на природата да свърши своята работа, като основната Ви работа е да поливате градината и да се справяте с плевелите. Ако се налага да подрязвате храстите, направете това през късната зима, преди да започнат разлистването и цъфтежът. Изключение от това правило са храстите, цъфтящи през пролетта, които се кастрят веднага след цъфтеж.

 
източник bgstroitel.com

Категория Категория: Озеленяване и екстериор

Категория Тагове: градина, цветя, озеленяване,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot