Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Направи си сам рафтове за стената

6
гласа
Тези свободно стоящи рафтове за стената са идеалното място за поставяне на Вашите колекции от аксесоари, на красиви статуи, снимки или пък сервизи за напитки. Тъй като при тях липсват скобите и железарията, които обикновено присъстват при готовите рафтове, те изглеждат така, сякаш се носят свободно във въздуха.
Направи си сам рафтове за стената -1 Направи си сам рафтове за стената -2 Направи си сам рафтове за стената -3 Направи си сам рафтове за стената -4 Направи си сам рафтове за стената -5 Направи си сам рафтове за стената -6 Направи си сам рафтове за стената -7 Направи си сам рафтове за стената -8 Направи си сам рафтове за стената -9 Направи си сам рафтове за стената -10 Направи си сам рафтове за стената -11 Направи си сам рафтове за стената -12

Въпреки "нестабилния" си външен вид, тези рафтове са доста стабилни. Те са способни да удържат дори тежестта на цяла колекция от енциклопедия Британика например. И най-интересното е, че въпреки това те са направени само от 2 основни елемента - дървена дъска и врата с куха сърцевина. А направата им изисква минимални усилия и базови инструменти.

Всеки рафт е направен от половинката на 45-сантиметрова врата с куха сърцевина, чиято цена не е никак висока. Към това добавяме и няколко винта за дърво с квадратна глава и разбира се летва/ дъска, поддържаща рафтовете към стената.

Необходимите инструменти за срязването на вратата са циркуляр и инструмент – ориентир за правите ъгли. При изрязването на дървената дъска е добре да бъдете особено внимателни, тъй като при нея правите и равни ръбове са от особена важност за бъдещия външен вид на рафтовете. Други необходими инструменти са: длето, чук, гаечен ключ, тънки дърводелски пирони (2.5 см.), винтове за дърво с квадратна глава (9 см.), лепило за дърво, нивелир и инструмент за локализиране на вертикалните елементи на стенната конструкция.

Инструкции.

Следвайте инструкциите и снимките в стъпки от 1 до 9. Имате възможност да боядисате рафтовете в избран от Вас цвят или пък да ги оставите в естествената дървесна шарка на материала (особено, ако вратата е с фурнир). Можете също така да поставите пластмасов ламинат, за да постигнете едно още по-издръжливо покритие. Ако решите да използвате боя, по-лесно за Вас ще бъде да боядисате повърхностите още преди да сте ги монтирали. Същото важи и ако сте решили да пребоядисате стените в помещението. Преди да нанесете покритие върху плоскостта на дъската трябва да я обработите с шкурка (150).

Вие можете да промените и дебелината на рафтовете, но не е препоръчително тя да е повече от 23 см., тъй като в противен случай може да се отслаби силата на свободно носещата се греда. Имайте предвид също, че въпреки външния си вид, тези рафтове са монтирани перманентно и разглобяването им е доста трудно. За целта ще трябва да направите промени по тях, които ще ги повредят напълно и след това ще трябва да правите нови.

1. Очертайте хоризонталното местоположение на всеки един от шкафовете като използвате за ориентир нивелир с дължина 120 см. Използвайте инструмента за локализиране на вертикалните елементи на стенната конструкция и маркирайте местата с помощта на парче самозалепваща се лента.

2. Отрежете част от вратата по дължина – откъм кухата й част. Използвайте инструмент – ориентир за правите ъгли. За да постигнете добър резултат най-добре е да използвате карбидно острие с 40 зъба.

3. Измерете разстоянието между външните части на вратата и спрямо този размер отрежете дървената дъска (елемент 2) от дървесина с размери 2х4 (2х4 инча = 5х10 см.). В случая на снимката полученият резултат е 2.8 см. Използвайте права и суха дървесина.

4. Предварително пробийте няколко дупки с диаметър 0.6 см. върху местата, на които сте отбелязали местоположението на вертикалните елементи на стенната конструкция. Преди това обаче трябва да сте нарязали до зададената дължина летвите (елемент 2) – това е размерът между двата края (по дължина) на вратата (елемент 1). Поставете летвите хоризонтално на отбелязаните със самозалепваща се лента места и пробийте дупки върху тях с помощта на бургия (0.3 см.). С помощта на гаечен ключ монтирайте стабилно по един винт за дърво с квадратна глава във всеки вертикален елемент от стенната конструкция. Използвайте винтове с размери 0.6 х 9 см.

5. Изрежете от вътрешността на вратата гофрираната картонена сърцевина – махнете поне най-външните 4 см. от ядрото и остържете внимателно лепилото.

6. Поставете на сухо рафта, за да се уверите, че кухината на вратата пасва добре на монтираната дървена дъска. Проверете задната част на рафта и ако е нужно поставете знак върху стената с помощта на молив. За по-добър контакт можете да обработите вътрешните ръбове на рафта (при контакта му със стената) с шкурка.

7. Нанесете лепило за дърво върху горната повърхност на летвата, както и от вътрешната страна на рафта – върху долния й ръб. Леко приплъзнете рафта върху летвата.

8. Заковете рафта към дървената летва като използвате за насока правоъгълен линеал, за да поддържате прав ъгъл. За почнете от средата и продължете към краищата. Използвайте тънки дърводелски пирони с размер 2.5 см. и ги разполагайте на разстояние един от друг около 20 см.

9. Ако искате да направите по-къси рафтове трябва да срежете рафта на зададената дължина, да нанесете лепило върху блокче-уплътнител и да го монтирате на нивото на ръба на рафта с малки пирони от всяка страна.

източник comfort.bg

Категория Категория: Мебели и обзавеждане

Категория Тагове: рафтове, дневна, кухня,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot