Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Как да се грижим за килимите у дома?

6
гласа
Горещо е! И ще става още по-горещо. Едни отиват на море, други се замислят какво да променят у дома – да почистят, да ремонтират, да пренаредят.
Как да се грижим за килимите у дома?-1 Как да се грижим за килимите у дома?-2

В този ред на мисли и притежателите на чирпански килими, турски килими и всякакъв вид килими започват да се чудят как и къде да ги изперат и освежат.

Трябва да имате предвид, че ако сте се сдобили в близките месеци с килим не е добре често да ги тупате и почиствате с прахосмукачка, най-добре е да се почистват с мека четка. И му е рано за пране!

Изтупването на по-старите килими става задължително от обратната страна. Въпросът е как точно се извършва тупането и прането на килими в големия град?

Някой влудяват съседите като си тупат килима на балкона, без да ги е грижа за онези, които живеят под и до тях.

По-добре е килимите да се минават с прахосмукачка, а ако трябва да се освежават – да се минават с мокра четка или прахосмукачка, която има програма изпиране. Дори да не го мърдате от мястото му, изпран по този начин през лятото, килимът ще изсъхне бързо в горещините.

Добър начин за освежаване на килими е да ги избърсвате с кърпа, напоена в оцетен разтвор (в кофата с вода капвате малко оцет, натопявате кърпата, изстисквате и забърсвате килима).

Собствениците на автомобили имат много повече варианти за пране на килими. Пък и да нямате собствена кола, все ще намерите някой добър приятел с кола, който да ви помогне да изперете килимите някъде извън града:

Можете да изперете килима на автомивка – един бърз, лесен и удобен начин за огромна част от градското население.

Да занесете килима на село и да го изперете на чист въздух и спокойствие. – или някоя мила баба да ви го изпере! Бабите правят всичко за децата си, само и само да им дойдат на гости.

Да занесете килима на тепавица, където да ви го изперат. Това никак не е лош избор.

Да занесете килима на някоя река и да го изперете. Според мен е отвратително да видиш как перат килими с какви ли не перилни препарати в бистрата рекичка, така че може би не е зле да се въздържаме от този вариант.

Да освежите килима през зимата – разбира се лятото не е единственото време за пране на килими. Може да освежите килимите си и през зимата като ги постелете откъм лицевата страна в дебел, пухкав сняг и ги изтупате. Единствено трябва да внимавате да не ги постелете в мокър сняг. След това ги изчетквате с мека четка.

А за летните месеци е най-добре да махнем дебелите килими, за да ни е по-просторно и прохладно у дома. Разбира се това може да го направим само ако имаме достатъчно място, където да го приберем. Да не забравяме, че килимите се навиват на рула, а не се сгъват както ни хрумне – разбира се, в случай, че искаме отново да имаме хубав и използваем килим.

източник az-jenata.com

Категория Категория: За любопитните

Категория Тагове: домакинство, килим, почистване,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot