Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Направи си сам – почистващи препарати за дома

6
гласа
Настъпва пролетта, идва време за великото сезонно почистване. Пред много домакини стои дилемата чист дом или безопасна среда за семейството, която препаратите за почистване със сигурност не осигуряват.
Направи си сам – почистващи препарати за дома-1

Вече сме писали, а и не само ние, че препаратите на пазара съдържат вредни алкохоли, амоняк и какво ли още не. Като добавим и никак не малката им стойност, сме сигурни, че още малко информация за алтернативни почистващи средства, няма да е излишна.

Обичайните почистващи препарати силно влошават качеството на въздуха в домовете, като най-голям риск носят за децата и домашните любимци. Вече е доказано, че някои от тях дори съдържат антибактериални компоненти, които предизвикват резистентност към най-широко използваните антибиотици. Наистина ли ги искате в дома си? Вероятно не.

Има и по-добър, евтин и безвреден вариант разбира се. Домът ни може да бъде перфектно почистен и само с няколко вещества като сода за хляб, лимонов сок и оцет, които всяка домакиня има в кухнята си и са напълно безвредни за здравето.

Кухненските плочки и тези в банята ще блеснат, ако ги почистите с разтворена във вода сода и мек парцал. Ако имат петна, оставете върху тях лимонов сок или оцет и почакайте да подействат за няколко минути.

Можете да приготвите сами и дезинфектант. Смесете 2 чаши вода, 3 лъжици течен сапун и няколко капки масло от чаено дърво - бързо, лесно и ефикасно. Този дезинфектант ще свърши идеална работа дори и за кухненския плот, по който винаги има петна и остатъци от храна.

Накарайте прозорците и огледалата да заблестят, като използвате само вода и оцет. Избършете ги със стар вестник. Ако миризмата на оцет ви е неприятна, можете да го замените с лимонов сок.

Красивите дървени подове създават уют, но поддържането им не е лесна задача. Решението отново е оцет, вода и мек памучен парцал.

Фурната е трудна за почистване, а препаратите за нея съдържат вредни вещества като етери, етилен гликол, метилен хлорид и дори нефто продукти. Просто разтворете сода във вода ,така че да се получи паста. Намажете с нея фурната и оставете цяла нощ да подейства.

Ако имате сребърни прибори най-вероятно ги почиствате с паста за сребро, но тя може да навреди сериозно на здравето ви. По-лесно и безопасно е да ги поставите във вряща вода със сода за няколко минути и след това просто да ги подсушите.

Така само със сода, вода, оцет и лимонов сок ще почистите безупречно дома си и това няма да стане с цената на здравето на семейството ви.

източник ecomedia.bg

Категория Категория: За любопитните

Категория Тагове: почистване, препарати, направи си сам, съвети,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot