Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Справете се с алергените в дома си

10
гласа
Алергените са навсякъде около на – особено в домовете ни, където прекарваме по-голямата част от времето си. Те могат да бъдат дразнител дори за хората, които не са алергични към нищо. Хората рядко имат алергия към нещата, които обикновено имаме вкъщи – например бои, дърво, стомана, пластмаса и прочее.
Справете се с алергените в дома си-1

Алергените обикновено са микроскопични организми, които се развиват в домовете и неусетно дразнят човешкия организъм, най-често причинявайки проблеми с дишането. Те съществуват в няколко форми, но най-често това са прахът и неговите компоненти, плесента, гъбичките и кожните люспи от домашните любимци. Ние Ви предлагаме „разходка” из жилището, за да локализираме някои от „горещите” точки за алергените.


Антре

Използвайте изтривалка от изкуствен материал, тъй като естествените материи (например коноп) могат да се начупят и да се превърнат в благодатна среда за развитие на микроорганизми, плесен и гъбички, които после може да внесете в дома си. Не забравяйте да измивате всички изтривалки поне веднъж седмично.

Почиствайте редовно мъртвите насекоми, налепени върху осветителните тела – при изсъхването си те се превръщат в източник на алергени.

Не правете компромис с правилото всеки, който влиза в дома Ви да събува обувките си на вратата. С всички видове обувки, с които сте излизали навън дори за малко, после вкарвате в дома си немалко количество прах, мръсотия, кал и други алергени.

Спалня

Обявете война на праха – почистете зад леглата и гардеробите, под леглото, както и горната част на таванския вентилатор. Винаги използвайте влажен парцал, тъй като сухите само разпръскват праха из помещението.

Опитайте се да премахнете от дома си следните елементи, които са като магнит за алергените: големи килими, покриващи целия под (или по-голямата му част) в помещението; щори и тежки завеси; плътни завивки; всичко, направено от пера; препарирани животни, както и тапицирани дъски на леглото. Ако не можете да се откажете от тези елементи, почиствайте ги редовно от праха с влажен парцал.

Би било добре да обявите спалнята за място, забранено за достъп от домашните любимци – дръжте вратата затворена, за да не влизат те навътре.* Съберете цялото си спално бельо, включително одеялата и завивките – изперете всичко това на висока температура (около 50- 60 градуса). След това избършете матраците с влажна кърпа.


Килер и дрешник

Дръжте дрехите, които не използвате всекидневно в найлонови торби, а обувките си – подредени в картонени кутии на пода.

Заменете стандартните топчета против молци с природни репеленти – например кедрови стърготини. Друг вариант е да приберете всички вълнени дрехи в запечатани найлонови опаковки. Можете също така да сложите дрехите във фризера за няколко дена, за да убиете молците и ларвите (третирайте дрехите много внимателно, след като ги извадите, за да не ги повредите).

Проверете за наличие на плесен и мухъл в ъглите и по стените. Ако там има теч, много вероятно е да не го забележите заради претъпкаността на помещението и слабата светлина.


Баня

Проверете за наличие на плесен, която може да се е образувала заради кондензацията. Уверете се, че инсталациите са правилно изградени, защото евентуален теч би увеличил развитието на мухъл по стените.

Измивайте завесите в банята поне веднъж месечно с гореща вода и сапун.

Измивате изтривалката в банята всяка седмица с гореща вода – високата влага и горещината е благотворна среда за микроорганизмите и плесента.

Ако нямате подходяща вентилация в банята отваряйте вратата или прозореца след всяко използване на ваната/ душа.


Всекидневна

Отървете се от стария и захабен диван – заменето го с канапе с тапицерия от изкуствена кожа или винил, които са по-малко благоприятна среда за развитието на микроорганизми.

Ако сте чувствителни към алергените можете да помислите и за това да се откажете от килимите въобще. Масивните подове – ламинати, линолеум или дърво, са много по-подходящи за тази цел, тъй като не задържат такова количество алергени, както килимите. По същата причина е добре да замените щорите и сенниците от плат с такива, направени от друг материал (алуминий, дърво, ламинат).

Погрижете се за растенията в дома си – поставете камъчета върху пръстта в саксиите, за да спрете спорите на плесента да се разпространят във въздуха.


Кухня

Заменете отворените кутии за храна и продукти с контейнерчета, които се затварят плътно – така ще избегнете нашествието на насекоми към храната.

Почиствайте редовно таблата в хладилника, където се събира размразената вода. Можете да добавите вътре малко сол, за да възпрете развитието на бактерии и плесен.

Проверете зоната около мивката, тъй като там най-често има течове, подхранващи плесента.


Мазе


Проверете всички стени и ъгли на мазето си за всякакви признаци на прекомерна влага и наличие на плесен. Ако намерите такава, почистете повърхността с подходящ препарат (напр. воден разтвор на белина), убиващ микроорганизмите.

Проверете всички вещи, складирани в мазето – всичко, което е поставено в пряк контакт до циментовия под е уязвимо на мухъл, гниене и ръжда.

Измерете нивото на влажността със специален инструмент – хидрометър. Правилните стойности са тези, които са под 50%.

източник comfort.bg

Категория Категория: За любопитните

Категория Тагове: да знаеш как, идеи, съвети, за дома,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot