Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Как се прави шоколад?

8
гласа
Производството на шоколад е дълъг процес, който има сладък или горчиво-сладък завършек. Той започва с изрязването на узрелите какаови шушулки от какаовите дървета, отварянето им и изстъргването на зърната от тях. Семената се оставят няколко дни да ферментират след което се разпръскват на открито под слънцето за да изсъхнат. Изсъхналите зърна се отделят от останалата маса, изсипват се в чували и се транспортират към следващия етап на производството.
Как се прави шоколад? -1 Как се прави шоколад? -2 Как се прави шоколад? -3

Чувалите с изсушени какаови зърна пристигат в мелниците, където се почистват и изпичат за да се отпуснат в обвивките си, които буквално се „издухват” в следващия етап на производството. След това ядката на зърното се разчупва на малки парченца и след този момент пътят на шоколада се разделя, тъй като това, което ще се прави с тези парченца определя крайният продукт.

Когато парченцата се смелят през тежките мелнични камъни, маслото от тях се освобождава и превръща масата в „шоколадов ликьор” (това е подвеждащ термин, тъй като субстанцията не съдържа алкохол). Това е плътна субстанция,  която след втвърдяване се превръща в горчивия шоколад използван в много рецепти за готвене, а също така и за производството на бонбони. За производство на сладък шоколад се следват същите стъпки като накрая се добавят и други съставки – главно какаово масло и мазнини.

Какаовото масло, което всъщност е страничен продукт от процеса на производство на какао, се извлича от мазнините, отделящи се при пресоването на смлените парченца какаови ядки. Какаовото масло се използва не само в производството на сладък шоколад, но също така и в козметиката и медицината. След като какаовото масло е извлечено, остатъка от субстанцията се смила много фино за да се превърне най-накрая в познатото ни какао.

Следващите етапи от производството на шоколад протичат в шоколадените фабрики. Към шоколадения ликьор се добавя захар и други съставки в зависимост от желаното качество и вида на шоколада, който ще се прави.
•    Млечният шоколад се прави от какаово масло и шоколадов ликьор в различни пропорции, захар и пълномаслено мляко
•    Черния шоколад се прави от същите съставки, но без мляко
•    Белият шоколад се прави от  какаово масло, мляко и захар, той не съдържа шоколадов ликьор
Процесът на смесване на съставките може да продължи до няколко часа, след което сместа се изсушава на отделни парчета, които се разбиват с повече какаово масло в следващата фаза, а именно рафинирането на шоколада.

При рафинирането сместа добива плътно течно състояние след многократно преминаване през рафиниращи валяци, които стриват малките парченца. Колкото повече се рафинира шоколада, толкова по мек, гладък и завършен вид придобива.

Следващия етап се нарича „кончинг” – рафинираният шоколад продължава да се разбива в специални машини, където влагата и киселинността от шоколада се отстранява, нежеланите аромати се неутрализират а желаните се подсилват. Тази техника е създадена от Родолф Линд през 1897 година в Швейцария.

Следва процес на темпериране. Шоколадът не е гладък и блестящ от самосебе си. Без темпериране в шоколада ще се образуват кристали, повърността му ще е на зрънца, а какаовото масло ще се отдели от останалата маса (както каймака се отделя от млякото) образувайки сиво-бял цвят на повърхността. Затова след кончирането и преди формоването, шоколадовата паста се темперира - деликатен процес на затопляне и охлаждане, който стабилизира продукта и допринася за гладката му и бляскава повърхност, приятното топене в устатa, както и го прави по-траен.

След това темперираният шоколад се формова. При този процес той добива завършената си форма, която може да е шоколадов бонбон, шоколадово блокче или друг шоколадов десерт.

Готовият продукт се опакова и транспортира до мястото, от където Вие ще можете да го закупите и да му се насладите.

източник milmex.eu

Категория Категория: Готварство

Категория Тагове: готварство, шоколад, рецепта,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot