Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Часовник за интериора

5
гласа
В нашето хилядолетие хората изведнъж са си спомнили за това, колко са важни традициите и в нашия живот отново се завръщат скъпите интериорни часовници, станали както и по-рано, атрибут от работния кабинет или хола.
Часовник за интериора-1 Часовник за интериора-2

Но покупката на такъв предмет е сериозна и отговорна работа, не можем небрежно да се отнасяме към нея. Нали часовникът традиционно се смята за показател за вкуса и материалното положение на собственика си. Качественият часовник за интериора не може да бъде евтин и това е напълно обяснимо. При изработката  се използват специални видове дървесина – дъб, вишна, орех, червено дърво. Добрият часовник се отличава и с добра акустика, има и няколко различни мелодии (като правило, това е звъна на най-известните църкви по света). Осен това се налага и допълнително да се плати и за името на производителя – предаваният по наследство опит в династиите на часовникарите и фирмените тайни също струват пари. Като резултат цената на фирменият часовник за интериора значително нараства.  

Прародител на всички днешни часовници за интериора са били часовниците за под. Този вид часовници с внушителни размери са се появили в Англия примерно през 1650г. и дълго време са били задължителен аксесоар в интериора. Те са разказвали много за стопаните на дома – възрастта им е свидетелствала за старинен род, изработката – за материалното състояние, а това доколко хармонично са се вписвали в интериора – за вкуса на собствениците си. С гордост са ги показвали на съседите и гостите, а и при отсъствие на посетители часовникът е получавал достатъчно внимание, равномерния ход е създавал атмосфера на уют и спокойствие, а процеса със сверяването и навиването на часовника се е превръщал в семеен ритуал.  

Интересно е, че след няколко века часовниците за под са все още популярни. Европейците днес преживяват отново бум по стила ретро, и ако по-рано присъствието на старинен часовник в интериора се е разглеждал като странност, то днес се възприема като нещо, което се подразбира от само себе си.  

При това най-състоятелните хора предпочитат механични часовници. Разбира се, кварцовите са много по-практични, те практически нямат нужда от грижи. След като веднъж поставим батерия, можем да забравим за часовника за половин-една година. Той ще работи, ще показва колко е часа, но… нищо повече от това. Звучат приятно и истински, и имат различни мелодии само механичните часовници. Те разбира се изискват повече грижи, трябва редовно да се навиват, да се смазват веднъж на 5-6години, и това трябва да се прави от специалист от фирмата-производител. Тази услуга се заплаща допълнително, но при необходимите грижи един механичен часовник може да работи повече от сто години.

източник damski-klub.info

Категория Категория: Мебели и обзавеждане

Категория Тагове: часовник, интериор, обзавеждане,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot