Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Място за картината

8
гласа
Днес присъствието на живопис в дома се смята за изискан вкус. Картината е класически вариант на украсяване на стената, способна е да оживи и изпълни със смисъл всеки интериор. Тя говори за собственика си. Често картината се заменя с репродукция или принтирано копие, но това не е важно от гледна точка на дизайна на интериора. Важно е картината да е уместна, палитрата и да вдъхва положителни емоции
Място за картината-1 Място за картината-2 Място за картината-3 Място за картината-4

На платното трябва да преобладават светли и прозрачни или топли и ярки цветове. Внимателно трябва да се подбира и стилът. Психолозите смятат, че някои картини са способни да отнемат енергията на човек. Това са произведенията в стиловете абстракционизъм, конструктивизъм, кубизъм - на тези произведения е добре да се наслаждаваме в изложбените зали и галериите, или в краен случай, да закачим такава картина в коридора. Местата, които постоянно обитава семейството е добре да се украсят с творби на художници-импресионисти, с реалистични платна, изобразяващи деца, животни, море и морски обитатели, летни и есенни мотиви.

Трябва да се обърне внимание и на жанра на картината. Яркия градски пейзаж е подходящ за хола, там той ще създаде тържествено настроение, все едно ще отвори прозорец в друг свят. Селския пейзаж, изпълнен със светлина и пастелни тонове, е подходящ за спалнята. Обикновено картините в спалнята се разполагат над леглото. Пейзажът с дълбочина на изображението е добре да се разположи, около стълба (но не вита стълба). А най-добрият вариант за стълбище е няколко картини еднакви по размер, повтарящи линията на стъпалата.

Натюрмортът е най-универсалната картина, по закона на живописта върху натюрморта могат да бъдатИнтериор изобразени всякакви неодушевени предмети. В арсенала на художника има безкрайно много предмети, а пред нас стоят безкрайни възможности за разположението им в интериора. Натюрмортите, върху които са нарисувани пресни и сушени зеленчуци, плодове, съдове и други предмети на подобна тематика, е подходящо да се разположат в кухнята и трапезарията. Натюрморт, на който са нарисувани книги, статуетки, канцеларски принадлежности е добре да виси в кабинета. Натюрмортите със срязани цветя и плодове са подходящи за спалнята. Идеално е когато натюрмортите на една стена са с една обща тема и маниер на изпълнение.

Сюжетите на картините са особен случай. Библейските и античните сюжети ще внесат в дома ви елемент на разкош и приемственост на традициите. Но не всеки интериор ще понесе такава картина. Тя добре ще се вписва в класически интериор. За интериор, изпълнен в стил ампир са подходящи картини с военни сцени, но те също е добре да бъдат разположени в кабинета, а в хола портрети на членовете на семейството. Жанровите сцени са по-демократични, при това те могат да подчертаят професията на собственика или да намекнат за хобито и увлеченията му.

Да се избере картина е само половината от работата, не по-малко важно е да се избере място и способ за експонирането и. Традиционно картините се закачат на стена симетрично, с помощта на професионална система за закачане - това е много спретнато и удобно - картината лесно може да се премести по-нагоре или по-надолу. Но защо картините да не се поставят просто върху рафтове, на пода, върху шкаф или да се местят от време на време?

Най-добре е картината да виси в най-светлото място на стаята, но преките слънчеви лъчи е добре да се избягват, защото те ще обезцветят картината. Оптималния вариант е изкуствено осветление специално предназначено за картината или пълзяща естествена светлина. Ако прозорците на стаята са на югозапад, то най-добрите експозиционни зони на стаята ще бъдат страничните западни и северозападни стени. Южната и югозападната стена ще бъдат подходящи, ако прозорците гледат на изток. При прозорците, които гледат на север е допустимо, всяко разположение на картините - даже и срещу прозореца. Не случайно художниците от миналите векове са предпочитали студии с прозорци на север. Това разположение дава равномерно студийно осветление. Но даже, когато осветлението позволява не е добре да се закачат картини на всяка стена - това пречупва единната композиция на интериора. Не трябва да се обезценява картината, като я закачаме до други стенни украси. Понякога е позволителна компанията да други картини, то те трябва да са в една цветова гама, за да уравновесяват и успокояват обстановката в стаята, а не да създават хаос от цветни петна. Идеалният вариант са картини, които съставят една композиция. Например, неголеми картини, разположени около една голяма картина. Такава композиция изглежда добре в голяма просторна стая с висок таван.

Платната, еднакви по размер, могат да се подредят в редица, на равно разстояние една от друга или в шахматен ред, но е важно да се спазват равни интервали. Картините, които са различни по размер не е удачно да се подреждат в възходящ или низходящ ред. Официален вид на интериора ще придадат две еднотипни картини, симетрично разположени, над дивана или масата.

Картината в интериора или солира или играе роля на фона. Яркото и голямо художествено платно ще привлича внимание, ще стане мисловен център и ще диктува своите условия за оформяне на интериора. Трябва да избирате картината към интериора, ако нямате желание да променяте интериора според картината.

Първо трябва да се помисли за стените, не на всяка стена ще и стои добре картина. На дървените или имитиращи дърво стени няма да изглежда добре картина, нарисувана с маслени бои. Същото се отнася и за стените, покрити с шарени тапети. Тук картината ще трябва да се търси. Разбира се това положение ще може да се спаси със широка рамка, но е по-добре да се потърси специално място. Идеалното място за картината е гладка, боядисана със светъл сдържан нюанс стена. А да се боядисва стената с боя подходяща по тон на картината е незадължително, и даже нежелателно. Морският пейзаж, например, в светлосиня стая може да се загуби.

Картината също така трябва да работи в един екип с мебелите. Картината трябва да  е на не по-голямо разстояние от 30 см от мебелите. Специалистите съветват картината да виси малко по-ниско отколкото ви се иска, за да можете да и се наслаждавате. При това картината или композицията от картини не трябва да е претрупана. Добър ефект се постига, когато размера на картината не превишава две трети от размера на мебелите, над които виси. Малката картина на стената може да се загуби, затова е добре да се избира размер, който е поне наполовина от размера на мебелите. В противен случай трябва да се направи композиция от малки картини. Добре е да се групират в едно място. Могат да са в една редица, така композицията ще има една обща мислена граница отгоре или отдолу. Тук няма да минем и без обикновените съседи на картината - вази, статуетки, свещници. Класическият вариант на грамотно съседство - вертикална картина, уравновесена с нисък съд, хоризонтална картина - с висока ваза.

За обединяване на картините със стаята ще помогнат рамките, подбрани по стила на интериора, цвета и материята на мебелите. Модата на рамките следват тенденциите на интериорния дизайн, затова при достатъчно желание може да се избере необходимото за всеки дом.

За стая, в стила ар-деко подхожда сребърна, бяла или черна рамка с закръглени ъгли, ясни вертикални линии, необичайни елементи. Рамката в стила модерн имитира бронз, преплетен в изискани линии в причудливи цветове и морски обитатели. Златните рамки в класически стил цитират орнаментални релефи от древногръцката архитектура. Рамките от ампирския стил са декорирани с повтарящи се елементи от стилизирани лаврови клонки и арки. Рамките от стила  барок се отличават с множеството завъртулки. Рамките в етно стил са изработени от природни материали -  ротанг, бамбук, миди и раковини. Рамките в кънтри стил са дървени или боядисани в жълто-кафяви или вишневи тонове. Алуминиевите рамки са много подходящи за съвременния интериор. Съвременният стил позволява много, даже картина без рамка.

Разбира се, рамката е първо "облекло" за картината. А по дрехите посрещат. Цветът, дизайнът, ширината на рамката променят зрителното възприемане на картината. Например, широките рамки задълбочават и разширяването пространството на платната, подходящи са за малки картини. Тесните рамки привличат вниманието към детайлите, в тях добре изглеждат големи картини, етюди и акварели. За последните е подходящо да се използва и паспарту - рамка от картон, която подчертава красотата на картината и я хармонизира с цвета на стената.

източник damski-klub.info

Категория Категория: Дизайн и декорация

Категория Тагове: картина, дизайн, декорация,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot