Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Огледалата в интериора

7
гласа
Огледалото в стаята е особена реалност, активна форма, която ни въздейства, без значение от нашето желание. В древността на огледалата са приписвали вълшебни и магични свойства. Смятало се е, че те са способни да отразяват енергията, и че могат да я отнемат от човека. В езотеричните науки се смята, че огледалата са проводник в отвъдното.
Огледалата в интериора-1 Огледалата в интериора-2 Огледалата в интериора-3 Огледалата в интериора-4

Източните философи препоръчват да се предпазваме от голямото количество огледални повърхности в дома, а необходимите огледала да са подредени в определен ред. В западните интериори традиционно по-голямо количество огледала се използват, там където е необходимо да се създаде илюзия за увеличаване на пространството.

В съвременния дом не може без огледало. Но при създаването на интериора е необходимо да се спазват някои препоръки, който ще помогнат за грамотното разпределяне на огледалата в стаята.

В дома е необходимо да има поне едно огледало, в което човек би могъл да се огледа в целия си ръст. Ако то се намира в спалнята е желателно, то да не отразява леглото. Модерните днес гардероби с плъзгащи врати и огледала е добре да се разполагат зад леглото или отстрани на леглото. Изобщо, колкото са по-малко огледалата в спалнята, толкова по-спокоен ще е сънят ви. Нежелателни са огледалата, вградени в тавана над леглото. Такова разположение може да доведе до неврози. В детската стая изобщо не се препоръчва поставянето на огледала и не само заради безопасността В хола и антрето е напълно допустимо използването Огледалана огледала, те могат да бъдат с различна форма, размер, оформяне. Огромните огледала, с размерите на стена, се използват в стаите, предназначени за спорт и гимнастика. В тези помещения една или повече стени могат да бъдат изцяло огледални. Разбира се в банята и санитарните възли може да има неограничено количество огледала, разположени по най-различен начин. Тук е необходимо да се спази технологията за закрепване, херметичността и сигурността. Добре е да има отдели огледала за големите и малките членове на семейството, за да може всеки удобно да вижда отразения си образ, и да няма чувство за дискомфорт. 

Сега от функциите да преминем към композициите.

Огледалата могат да участват в създаването на интересен и много индивидуален интериор. В малките помещения може да се използва свойството на огледалата за илюзионно пространство. Стаята ще изглежда по-широка, ако се закачи на стената хоризонтално продълговато огледало. Ако се закачат няколко еднакви по размер огледала в една линия по дължината на стаята, то тя ще се увеличи неузнаваемо. Използването на дълго вертикално огледало зрително ще повдигне височината на стаята. Но ако огледалата са разположени едно срещу друго се получава така наречения коридор, а това е нежелателно. Днес е много популярно да се разполагат едно до друго еднакви по размер квадратни или вертикални огледала. Те многократно отразяват предметите и движещите се обекти и този вариант придава динамика на интериора.

Актуална е още темата на многократните повторения – фрагментност, в която от няколко малки по размер и с еднаква форма огледала се създава едно голямо огледало. Понякога дизайнерите избягват чистия образ и използват тонирани, цветни или фактурни повърхности. Огледалото така започва да прилича на картина или на необичаен предмет от интериора. Отскоро са модерни огледалата, които са изрязани по контура на фигурата на човек, животни или растения.

Рамките на огледалата също са претърпели големи изменения. Днес рамките също са огледални или огледало в огледало, рамки от стотици малки огледалца – изобщо дизайнерската мисъл не спира и за минута.

Ако ви допада ролята на дизайнер може по собствен ескиз да си поръчате огледало с необичайна форма и стил. Възможностите на съвременните фирми, които са специализирани в производството н такава продукция, позволяват да се изпълнят и най-смелите фантазии.

източник damski-klub.info

Категория Категория: Мебели и обзавеждане

Категория Тагове: огледала, огледало, дизайн,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot