Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

5 бързи трика, с които изцеждате повече от компютъра и безжичния рутер

8
гласа
Ускорете процесора и видеокартата, разширете функционалността на рутера и увеличете обхвата на безжичната си мрежа; намалете шума и ударете едно рамо на компютъра си.
5 бързи трика, с които изцеждате повече от компютъра и безжичния рутер-1 5 бързи трика, с които изцеждате повече от компютъра и безжичния рутер-2 5 бързи трика, с които изцеждате повече от компютъра и безжичния рутер-3

Популярен метод за проверка на стабилността на процесора след овърклок са специализираните стрес тестове – например популярният Prime95. Дори компютърът зареди нормално операционната система, той все още си остава под подозрения. Включвате Prime95 за около половин час и ако не се появят грешки при изпълнението й, можете да продължите с още по-висока процесорна честота.

Ако системата се срива поради прегряване на процесора – струва си да помислите за подмяна на вентилатора (ако охлаждането е въздушно) с по-производителен, подмяна на охладителния комплект или/и използването на по-ефективна термопаста.

Овърклок на видеокартата

    * Трудност: Ниска
    * Време за изпълнение: Около един час

С nVidia Control Panel използвате плъзгачите, за да настроите честотата на графичния процесор.

Както AMD/ATI, така и nVidia са разработили безплатни инструменти, с помощта на които можете да овърклоквате повечето от видеокартите от среден и висок клас. За разлика от CPU, тук по правило не се изисква работа с фърмуера на видеокартата. Ползата от овърклока на видеокартата имат преди всичко геймърите, хората, които гонят максимални резултати в бенчмарковете, както и онези, опитвайки се да изстискат по-гладко видеовъзпроизвеждане от вграденото в дънната платка графично ядро, примерно..

В nVidia Control Panel, щракнете на Device settings в Performance. После щракнете GPU, изберете Custom и увеличете честотата на GPU с помощта на плъзгача. Всеки път проверявате за артефакти. При появата им – започвате да намалявате честотата.

За видеокартите с чипове на ATI трябва да стартитате Catalyst Control Panel. След това кликнете на Auto-Tune в секцията Overdrive. С помощта на тази опция програмата постепенно увеличава GPU честотата и прави междинни проверки за артефакти. При достигане на нестабилност, инструментът автоматично връща честотата на последната стойност, при която проблем не е установен.

Пестете енергия с ъндърклок на процесора

    * Трудност: Ниска
    * Време за изпълнение: 20 минути

Изцеждането на запас от производителност при нулеви или минимални разходи на време и средства е отлична перспектива, но понякога не по-малко практичен се оказва и ъндърклокът, при който компонент се използва на честота под номиналната. Предимствата – по-ниска консумация на енергия и работа при по-ниски температури. Съвсем откровено, спестената мощност в повечето случаи е минимална, но сумарните икономии са съществени, при положение, че повече хора се възползват от тази възможност. Типичен сценарий за идеен ъндърклок на системата е HTPC, където тишината е сред високо търсените характеристики. Процесор на по-ниска честота има по-малко топлотделяне. Това пък на свой ред значи, че можете да използвате и перки на по-ниски обороти, които са по-тихи.

Процедурата по ъндурклока на системата е аналогична на тази по овърклока. С тази разлика, че намалявате честоти, процесорен множител и евентуално – напрежения, вместо да ги увеличавате. Можете да използвате като инструмент за ъндърклок и контролния панел Power Options в Windows, където да поразучите фините настройки. Щракнете Processor power management, след което стойностите на минималната и максимална CPU утилизация. Използвайте настройки от 5% до 100%, за да позволите максимална мощност на процесора, когато ви потрябва, или задайте по-нисък горен праг, ако използвате компютъра основно като пишеща машина, за достъп до електронната поща или други базови задачи.

Разширете обхвата на безчичната мрежа с помощта на по-мощна антена

    * Трудност: Ниска
    * Време за изпълнение: 45 минути

Самоделният параболичен рефлектор служи за увеличаване на обхвата на антената в определена посока.

Както ви показахме в брой 11/2008 на списанието, добавянето на проста пасивна параболична антена може да насочи сигнала в желано от вас направление. Ще разширите обхвата на мрежата си, а освен това можете да подобрите и сигурността й. Ето отново процедурата накратко:

Свалете си Parabola Calculator, за да определите подходящата за вашия случай форма на антената. Въведете диаметъра и дълбочината, за да укажете максималния размер на рефлектора, поддържан от антената/ите на безжичния ви рутер. Софтуерът изчислява координатите на параболата, които след това трябва да нанесете на милиметрова хартия. Изрежете от дебел картон или тънки дъсчици от мека дървесина (чам, липа, топола) двете фигури, едната страна на които е отсечка, а другата – въпросните параболи. След това изрежете правоъгълно парче метално фолио, едната страна на която е равна на дължината на параболите. След това го огънете в U-образна форма и го залепете върху дървените профили. Предварително пробийте в тях дървени отвори, с центрове фокуса на параболата и диаметри – малко по-големи от диаметъра на антената/ите в равнините на пресичане между нея/тях и дървените профили-водачи. Накрая насочете върха на параболата в посока, противоположна на онази, в която искате да увеличите обхвата на рутера.

Разширете функционалността на безжичния рутер

    * Трудност: Средна
    * Време за изпълнение: 45 минути

Безжичната ви мрежа може става все по-натоварена, но това не означава, че непременно трябва да купите допълнителен хардуер за обслужването й. Понякога замяната на оригиналния фърмуер на безжичния рутер с такъв на външни разработчици, в много случаи го изравняват функционално, а в редица случаи – осигуряват му преимущество спрямо варианта с покупка на ново устройство. В тази част ви даваме идеи как да увеличите мощността на антената, да конфигурирате повторител за разширяване на обхвата на мрежата, да подобрите сигурността, да разделите безжичния от кабелния трафик, да настроите VPN и други.

В табчето Graphs на X-Wrt се изобразява статистика за мрежовия трафик в реално време.

Фърмуерът X-Wrt поддържа множество рутери, произведени от Asus, Buffalo, Link¬sys, и други; проверете дали вашият модел е сред изброените на сайта.

Свържете рутера си към компютъра с Ethernet кабел и влезте в конфигурационния панел на рутера. Претърсете менютата и намерете опцията за ъпгрейд на фърмуера. Не разкачвайте рутера преди процесът по подмяната да е завършил – в противен случай рискувате да направите устройството неизползваемо. Процедурата отнема до 15 минути.

След успешен ъпдейт, влезте отново през браузера в конфигурационния панел на рутера. Интерфейсът на X-Wrt заменя оригиналния и ви подсказва да въведете нова администраторска парола. Сега можете отново да управлявате устройството по безжичната мрежа, но е за предпочитане да довършите настройките си през Ethernet.

В новите менюта увеличете мощността на антената. Пътят до необходимата ви настройка е Network, Advanced Wireless Settings, Transmit power. Можете да увеличите мощността, за да разширите обхвата на мрежата, или да я намалите, за да не внасяте ненужни радиосмущения у съседите си. В Network, QoS задайте quality-of-service настройки по подразбиране. Така някои p2p програми ще се обслужват с по-нисък приоритет, за да разполагате с достатъчна ширина на канала за данни винаги, когато ви трябва да по-критична задача като VoIP разговор, например. В табчето Graphs се генерират в реално време графики за мрежовия трафик. Не забравяйте да натискате Save Changes в долния десен ъгъл на всяка страница или просто натиснете Apply Changes, за да приложите всички нови настройки накуп. Ако искате да се върнете към оригиналния фърмуер, просто го свалете от страницата на производителя, а след това го обновете през System, Upgrade page.

Модулната структура на X-Wrt ви позволява да добавяте и премахвате определена фунционалност от рутера си. Натиснете System, Packages и разгледайте останалите опции за ъпгрейд, които биха добавили още възможности към устройството.

източник pcworld.bg

Категория Категория: Компютри

Категория Тагове: оптимизация, процесор, wireless, router, интернет,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot