Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР - аристократичната история на породата

20
гласа
Любопитно 2 ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР - аристократичната история на породата 2009.03.09 ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР – интелигентен, спокоен, красив, безкрайно предан и верен на своя собственик, отличен ловец с ненадминати способности за апортиране, любим на деца и възрастни по целия свят. Точно така почти на кратко можем да опишем породата кучета, която от 2001 насам се бори да измести от първото място в света по популярност немската овчарка!
ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР - аристократичната история на породата-1 ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР - аристократичната история на породата-2 ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР - аристократичната история на породата-3 ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР - аристократичната история на породата-4

ИСТОРИЯ на породата
Полуостровът и неговият залив, чието
име носят тези кучета, всъщност не е тяхната родина. Историята на Лабрадор (с територия 3 пъти по-голяма от о. Нюфаундленд - както виждате на картата отдясно) е бурна като вълните в залива, разбиващи се в каменистия бряг...
Когато през 1763 Великобритания го провъзгласява за своя територия, това предизвиква протестите на Канада. Спорът продължава дълго: властите на Нюфаундленд предлагат на канадците да откупят територията на Лабрадор. През 1909 г. сумата е 9 милиона долара, а през 1932 сумата е 12 пъти по-висока! Едва през 1949 Лабрадор става десетата провинция на Канада.
Но да се върнем към кучетата лабрадор. Ясно е, че породата се е появила в първоначалния си вид на Нюфаундленд, (пре)открит през 1494 от английски рибари. През 17 век един от жителите на Сейнт Джонс – столицата на острова - се заинтересувал от „водните кучета” там. Сред тях имало оформени два типа – с дълга вълниста козина, от която по-късно се създава породата нюфаундленд (за него вижте в секция "Разказахме ви"), и с по-къса, много плътна и гладка козина – предците на днешните лабрадори. Наричали ги водни кучета от Сейнт Джонс. Британските моряци и пътуващите с кораби предприемачи били възхитени от способностите на бъдещите лабрадори и започнали да ги внасят в Англия.
Първоначално новата порода се купувала
най-вече от лесничеи и егери като перфектно допълнение за апорт към работата на пойнтерите и сетърите по време на лов. През 1870 лабрадорите
за първи път се появяват на изложба на кучета – това става в Бирмингам и
е коментирано в пресата така: „Тук можете да видите разликата между известния нюфаундленд и черния лабрадор, който, без съмнение, е съвсем
друга порода.” Но 6- месечната задължителна карантина при внос на животни, въведена във Великобритания през 1885, която съществува и днес, кара британските развъдчици на лабрадори да работят само с вече внесени кучета.

И тук историята на породата добива изключително аристократичен вид: Заслуга за появата на лабрадора в съвременния му вид имат първият и вторият граф Малмъсбъри и петият и шестият херцог на Бъклеуч и особено неговият най-млад син лорд Джордж Уилям Монтегю Дъглас – Скот. Съвместната развъдна програма на двете аристократични фамилии създават през втората половина на 19 век породата лабрадор ретривър.
Тук виждате една от малкото запазени снимки на лабрадори от този период - Bucchleuch Аvon, роден през 1885.
След повече от 70 години селекция през 1903 г. британският Kennel Club признава новия ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР. През 1916 г. е създаден първият Клуб на любителите на лабрадора. Интересното е, че явно този клуб е дело на любителите
на черния лабрадор защото възниква и втори клуб – на любителите на жълтия лабрадор.  Британският Kennel Club взима мъдрото решение да признае трите вече съществуващи окраски, за да може любители на порода да се обединят в един клуб. А херцозите Баклеуч продължават да участват в развитието на любимата си порода макар, че кучетата от развъдника им са по-скоро за практически лов, отколкото са победители на престижни киноложки изложби: през 1941 г. тогавашният херцог Баклеуч основава клуба на любителите на породата лабрадор в Шотландия (земите на херцозите Балкеуч, които днес са най-едрите земевладелци във Обединеното кралство, са в Шотландия).

ЗЛАТНИЯТ ВЕК на лабрадора
Някои наричат така периода между Първата и Втората световна война във Великобритания. През 20-те и 30–те години на 20 век отново аристократична ръка се намесва в съдбата на лабрадорите: Холанд Хийберг – виконт, а в последствие лорд Нътсфорд създава развъдника „Munden”. Неговите лабрадори (от кръвни линии на херцозите Бъклеуч) са първите победители в полеви изпитания в историята на породата. На сцената се появява и една дама: лейди Лория Хоу - развъдник „Banchory” (“Бенчъри”). Нейните лабрадори поставят няколко ненадминати до момента рекорда: мъжкият лабрадор Banchory Bolo е първият от породата, който едновременно е шампион по красота и в полеви изпитания. Друг мъжки лабрадор на графинята две години подред (1932 и 1933) печели най-престижната в света изложба за всички породи кучета Craft в Лондон. А през 1937 г. друг лабрадор от Banchory отново е победител на Craft. Нито един от тези рекорди все още не е изравнен или подобрен. Почти няма шанс.


20-те и 30–те години на 20 век са времето на първия връх в популярността на лабрадорите в Обединеното кралство. Те не само
се състезават в полеви изпитания с голдън ретривърите, които до тогава са по-популярни сред ловците, но и се ценят високо като изложбени кучета и компаньони. В многобройните развъдници от този период, които работят по най-високи стандарти, преобладават черните лабрадори. И точно тогава на мода излизат жълтите лабрадори - първият от тях се появява в края на 19 век като спонтанна мутация в кучило с родителите черни лабрадори от кръвни линии на Бъклеуч.

А третият признат цвят – шоколадово кафявият – и днес е сравнително рядък и не е толкова популярен, колкото другите цветове. Макар да е толкова красив. Той е нещо като запазена марка за американските състезателни линии... Междувременно лабрадорите стават много популярни и във Франция – клубът на любителите на породата е основан през 1911. А по време на Първата световна война лабрадорите се завръщат на Американския континент – породата е призната в САЩ в края на 20-те години. И там, както и във Великобритания, днес това е най-популярната порода кучета.

 

източник dogbg.net

Категория Категория: Домашни любимци

Категория Тагове: куче, лабрадор, домашен любимец,

1 Коментара

deivid
mnogo polezna ifromaciq

Добави коментар

друга картинка

antibot