Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Кълцан торен червей

8
гласа
През последните години дори и в България търговците започнаха да предлагат торен червей на килограм. Това позволява да се развива една доста продуктивна техника, особено за риболов на едра риба.
Кълцан торен червей-1 Кълцан торен червей-2 Кълцан торен червей-3

Скоро и у нас?
Някои от вас ще ми възразят, че това си е чисто английска техника и въобще не работи България. Това не е така. Аз винаги доста удачно съм я използвал. Освен това Никола, който всеки месец ходи до Нидерландия за да напише статия с Ян, се връща с голям пакет пресни червеи. И при него винаги има добри резултати от риболова! Така че работата не е в червеите, а в това, че не винаги може да се събере достаточное количество за да се използва коректно. Ще се повторя, но съм убеден, че скоро тази ситуация с червеите ще се промени и затова и реших да напиша тази обзорна статия ( и вие първи ще бъдете подготвени за настъпващите промени) за подготовката и използването на рязаните червеи. Червеи без проблеми могат да се купят в Белгия, Нидерландия Германия и не виждам причина заради която нашите търговци да не вземат пример от нашите съседи – та това си е чиста търговка печалба. Можете да бъдете уверени, че червеите ще станат доста популярна стръв както сред любителите рибари, така и сред професионалистите. Техниките с използване на червеи и хирономуси много си приличат. Рязаните червеи са относително неподвижни на дъното и ако ги оставите за дълго време в захранката – умират. Освен това често ги смесват със земя за да се направи т.нар. „килим”на дъното. Начините на игра при монтаж с червей на куката са същите като при хирономусите. Само че при рязания червей има едно безспорно преимущество при лов на едра риба и аз смятам че то се крие в отделяния от червеите сок, който е доста привлекателен за рибите.


Приготвяне
Червеите се продават в смес с овлажнен торф. Вземете толкова, колкото ви трябват, а останалите оставете на прохладно. Те могат да се съхраняват в този вид няколко месеца. За риболов на канал ще ви стигнат около 250г, докато за лов на река ще ви трябват около 500г червеи. На брега на водоема пресейте червеите. След това имате два варианта: моят приятел Кевин Грей, който често лови на фидер в Англия и в Нидерландия, използва червеите във вида, който са, лично аз предпочитам да ги измия. Действията са същите като при хирономусите: потопявате ситото във водата, завъртате и го вдигате от водата, след това отново бавно го спускате във водата. Остатъците торф изплуват, червеите остават в ситото. Кевин не мие своите червеи защото смята, че така ще размекне фидерната си захранка и тя ще се разтвори по-рано. Аз уважавам неговото мнение, но продължавам да си мия червеите, дори и при риболов на фидер. Каквото и да е там, следващата стъпка е рязането а червеите. А целта ще ви трябват ножици с шест остриета (колкото и да е странно, те се продават вече и у нас), което доста опростява тази процедура. Нарежете ги на дребни парченца така, че да можете да храните с тях рибата и за да може да отделят повече от привлекателния за рибата сок. Но не режете наведнъж защото могат да се свият. Отначало може да се учудите като видите колко е намалял обемът на вашите червеи. Не се притеснявайте, тази храна има висока хранителна стойност, и не ви трябва кой знае колко за да задържите с нея рибата на едно място .


Със захранка или без
На недълбоките места (или поне тези, които не са по-дълбоки от 3 м) е по-добре да храните само с червей без никаква добавка. Начините да се доставят чистите червеи на нужното място не са толкова много : използвайте чашката за захранка. Най-добре е да е прозрачна, за да виждате дали при къпирането вътре не е останало нещо. Рязаните червеи правят на дъното много привлекателен облак и 2-3 чашки ще са достатъчни за да се събере много риба. Подхранете отново с червеи само ако кълването стихне. А ако не кълве, чакайте: няма смисъл да добавяте още червеи, ако рибата не е там.
Разбира се, такъв начин на подхранване има своите предели на насищане. Вие също може да използвате червеите в отворена хранилка или в големи топки със захранка, например на река. Но нищо не ви пречи все пак да захранвате с чашката за захранка: тогава топката ще се спуска на дъното в много привлекателен за рибата облак червеи. Отначало рибарите използвали за червеите същите смеси, каквито използват с хирономуси и личинки. Но скоро станало ясно, че има два проблема. Вече говорих за първия: парченцата червей бързо губят активност в захранки на основа сухари или каша. Но това е поправимо защото може просто червеите да се добавят малко по малко. Но затова пък вторият проблем е доста сложен: сокът, който отделят в големи количества рязаните червеи , е кисел, което съвсем не се съчетава с неутралните и сладки съставки на традиционната смес за захранка. Затова били разработени специални захранки. Едни от най-популярните са захранките Whizzo (малка английска фирма), в частност, сместа за захранване «predator» и въобще не трябва да ви смущава нарисуваната на етикета щука, това е смес, която специално се използва с червеи. Тя се състои основно от рибно брашно, и има тъмен цвят, както и, признавам, доста рязка неприятна миризма.. Въпреки това, захранката е подходяща не само за лов на костур, но и за платика, лин и шаран. Както вече казах, може да се използва обичайната смес от червеи със земя. Парчетата червеи запазват по-голяма активност в пръстта, отколкото в захранващата смес и отделяният от тях сок също е ефективен. Земята (пръстта) се използва както при класическия риболов: речна пръст за лов в река със силно течение, и обикновена пръст.

Плувка с дълга антена
При използване на парче червей на кукичката са много важни маневрите за игра със стръвта, във връзка с което широко разпространение получиха плувки със специфична форма. По-голямата част от тях дойдоха от Италия: те имат тяло с крушовидна форма и дълга антена с удебеление по средата и товароподемност, еквивалентна на съчма №8. По този начин много лесно се утежнява плувката до средата на антената. Играта с монтажа представлява бавни вертикални движения и подръпвания с амплитуда равна на дължината на антената. Друг вид плувка за риболов с червей, точно обратното – има дебела бамбукова антена. Такава плувка се използва в случай, в който са необходими по-изразителни движения на игра със стръвта, например, при лов на костур. Също така има и традиционни плувки за лов на шаран, също с дебела, на по-къса антена. Те повече подхождат за статистически риболов, когато трябва червеят свободно да се движи по дъното. През зимата игровите подръпвания трябва да бъдат много бавни и с малка амплитуда. В този случай аз използвам плувки с метална антена, която почти напълно потопявам, в резултат на което мога да правя странични подръпвания така, че на повърхността да се показва само антенката, а тялото на плувката да остане под водата.
Към всичко написано в тази статия, ще добавя, че ние с Кевин половувахме на две езера, намиращи се на няколко десетки метра едно от друго. Аз хванах отлични костури, а Кевин – шарани, макар и да използвахме едни и същи червеи и еднакви захранки, което свидетелства за универсалността на тази техника. Ще повторя, че е дна от най-добрите техники за лов на платика и даже на голяма бабушка. Освен това Никола неотдавна ми призна, че преди да почне редовно да използва рязан червей, той никога не е имал такъв добър улов (особено на прекрасни линове). Така че кълцайте торни червеи, ако искате да ловите едри риби.

източник ribolovec.com

Категория Категория: Лов и риболов

Категория Тагове: риболов, стръв, червей,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot