Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Как да закачваме белия червей

9
гласа
Повечето риболовци на плувка закачат белия червей на куката по един и същи начин. Но колкото по-чиста става водата във водоемите, толкова по недоверчиви стават рибите. Така че начинът на закачане на стръвта става от първостепенно значение, за да може презентирането да стане по възможно най- естествения начин
Как да закачваме белия червей-1 Как да закачваме белия червей-2 Как да закачваме белия червей-3

Идеите за големите тестове могат да имат различен произход. Писмата на читатели и въпросите, които риболовците задават на брега са първите източници на вдъхновение.Темата, която направихме за тактиката на захранване с фидер, е пример за това: всяка година ние получаваме стотици писма по този въпрос. Друг път, например, за ваглера Cralusso Rocket – това е просто фактът, че един толкова иновационен продукт, който се появи на пазара, просто отприщи желанието ни да проверим неговата ефикасност.
Тъй като живея в Англия, ми се случва да намирам идеи в пресата на моята страна. Имено това е случаят с темата на този месец, Всъщност, докато четях последния брой на Dave Hall's Match Fishing, особено ми допадна статията за трудния риболов на речен кефал студени и чисти води. Jacopo Falsini (Якопо Фалсини), италианският шампион, обясняваше с големи подробности как лови на болобезе с много фини и чувствителни материали . Една от картинките привлече вниманието ми ; едър план на неговия начин да закачи белия червей.
Ларвата не беше нанизана откъм дебелия край, а през средата на тялото ! Якопо твърдеше, че по този начин се осигурява по-бавно спускане на стръвта, тоест по-естествено пресичане на целия слой вода. Това ме накара да се замисля ! Винаги съм си мислел, че има един единствен начин да закачиш белия червей на кукичката, откъм дебелия край, по възможно най-деликатния начин и сега един световен шампион ми обяснява, че не било правилно !

Качество на водата
Ако Якопо обяснява, че спускането на стръвта така става бавно, това без съмнение е вярно. Но възможно ли е да се изчисли разликата в скоростта на падане на белия червей, закачен по различен начин на кука с определена тежест? И в крайна сметка дали това ще помогне да се лови повече риба ? Ето важните въпроси, на които , струва ми се, ще бъде интересно да отговорим по време на Големия тест.

Тестове в аквариум
Тъй като водата в световен мащаб става все по-чиста, рибите започват да виждат по-добре и светлината може да проникне доста надълбоко. Дори и на 4 м дълбочина те могат да различат добре нашите клопки. Заради това трябва да се използват по-тънки линии, по-малко видими (флуорокарбон вместо Nylon, например), по-малки и по-леки кукички, по-меки сачми, и т.н. Всичко това ни води до темата на нашия Голям тест. Ако Якопо закача своя бял червей през средата, това е за да намали скоростта на падане в слоя вода и да стане това по-естествено. За да го проверим реших да направя измерванията в аквариум. Моят е с дълбочина 45 cm и аз измерих с хронометър времето за падане на различните видове бели червеи и при различен начин на закачане на куката. Както сами ще можете да установите, резултатите бяха наистина невероятни.

ИЗВОД 1
Признавам, че бях изненадан от времето, необходимо за падането на червея до дъното! Никога не съм си представял, че ще е толкова дълго. Но също така беше интересно да гледам как падат : те го правят систематично хоризонтално – по-старите ларви са доста по-малко мобилни, отколкото пресните. Последните са по-едри, дават по-голямо съпротивление при потъване. Трябва да се знае и че белият червей до голяма степен е съставен от вода. Колкото е по-пресен, толкова повече вода съдържа и плътността му е по-близка до тази на водата. Обезмаслените с царевично брашно ларви също стигат по-бързо до дъното. Забелязах също така, че брашното оставя малка следа във водата при спускане. Не знам дали това има значение за поведението на рибите, но е много вероятно.
Според вас колко време е необходимо за един бял червей да пресече воден слой от 45 cm ? Пет секунди ? Повече или по-малко ? Всъщност всичко зависи от самия бял червей и възрастта му. За целта на опита използвах червеи., които съм консервирал в хладилника си в продължение на десетина дни и току-що купени напълно пресни. След това аз сравних времето за падане на пресните червеи – обезмаслени или не, в царевично брашно.

Начин на закачане.
Явно това е сърцевината на моя тест. Всички червеи са закачени на куки Kamasan B 511 n° 18. За всеки вид закачане съм направил по три опита и за резултат съм взел осреднената стойност. За по-голяма леснота, куките не бяха вързани на влакно. Тестовете бяха направени за четири различни начина на закачане
Класическо закачане. Червеят е забоден по възможно най-деликатния начин за по-дебелата част
Закачане наобратно. Червеят е закачен откъм по-тънката си страна.
Закачане през средата. Това е оригиналният начин на закачане, използван от Якопо Фалсини. Кукичката трябва да бъде прокарана по най- деликатния начин под кожата на ларвата.
Изцяло нанизана. Този път ларвата е нанизана изцяло върху стъблото на кукичката.
Както можете да предположите, скоростта на падане при тези различни начини на закачане доста варира. На червея, нанизан през средата, му трябват две секунди повече, за да потъне от червея, нанизан по традиционния начин ! И като се има предвид, че тази разлика е при дълбочина на водата само 45 cm, може да си представим как стоят нещата при нормални условия за риболов, при десет пъти по-голяма дълбочина ! По учудващ начин червеят, който е нанизан през средата на куката, пада по-бавно от червеят, който е закачен по традиционният начин. Това може да изглежда логично като се има предвид, че ларвата оформя лек ъгъл с куката, което забавя спускането,

ИЗВОД 2
Още веднъж, измерването на времето не е единствената интересна точка от теста. Поведението на червея по време на спускане е най-различно. Както го бях направил предния път, чистите червеи падат хоризонтално, докато при закачане по традиционния начин, те се позиционират вертикално. И обратното, при закачане през средата, Якопо осигурява не само хоризонтално, но и естествено пропадане.

Различни видове куки.
Освен начина на закачане, ми е интересно да проверя влиянието на формата и теглото на кукичката върху поведението на закачените бели червеи. Имах съмнения, че фината кукичка ще предложи по-естествено пропадане на стръвта, но не очаквах ,че ще е чак до такава степен ! За тестовете избрах четири куки, които използвам редовно. Kamasan B 511 и 611 (формата им е идентична, но 611 има по-дебело желязо от 511), Preston PR26 има по-фина тел от B 511 и накрая един по-солиден модел, Mustad Wide gap Power. Всичките са с n° 18 и микро-контри. За теста червеите бяха закачени по класическия начин.

Влиянието на куката върху скоростта на потъване на червея е невероятна ! Спомнете си ; на пресен обезмаслен червей му трябваха около 14 секунди за да пресече 45-сантиметровия воден слой, докато нанизан на кукичка 4 секунди са напълно достатъчни ! Ето защо повече не трябва да се чудим защо някои риби систематично отказват закачената на кукичката стръв, докато с удоволствие похапват движещите се свободно по течението бели червеи.

ИЗВОД 3
Като допълнение към тези опити се забавлявах да закачам бял червей върху най-леките възможни куки на пазара - Gamakatsu Green, без контра, n° 24. На червея му трябваха 11 секунди преди да стигне до дъното на аквариума. Разбира се, това не е нито диаметърът на телта, нито размерът кукичка, които се препоръчват за риболов на бял червей, но това доказва колко важни са диаметърът и размерът на кукичката. При забождане на ларвите през средата, а не по класическия начин, падането се забавя с две или три секунди, но видът на кукичките е един и същ.
Може да изглежда учудващо, че стръвта пада малко по-бързо с кукички Preston PR26 , макар и телта да е по-фина от тази на Kamasan B511. Всъщност, ако ги разгледаме по-отблизо, се вижда, че стъблото на първата е много по-дълго от това на втората, което обяснява защо е по-тежка.

С и без контра.
Това е последният тест, който исках да направя. Дали наличието или не на контра влияе върху потъването на белия червей ? За целта използвах Kamasan B 611 n° 18, които се предлагат и в двете версии. Разликата е около секунда и половина, което не е за пренебрегване, не може да се обясни с разликата в теглото на двете куки. Това е просто защото червеят е по-малко наранен (тоест губи по-малко течност във въздуха) и с куката без контра той пада по-бавно.

Тестове на брега на водата
Както винаги при големите тестове, аз се опитвам да обоснова на практика теоретическите резултати. Придружен от приятеля ми Дейв Джонсън ( Dave Johnson), който се занимава със сайта www.matchangler.com), прекарахме няколко дни в тестове на различни места за риболов, където има много бабушка, която обаче е доста капризна . Решихме да спазваме следните правила.
1. Захранване само с чист бял червей, насипно
2. Риболов само с бял червей на куката
3. Задължителна редовна смяна на начина на закачане и вида кука по време на риболова
4. Възможност да се лови над дъното, според поведението на рибите

След това избрахме две различни места за риболов. Като се имат предвид обилните дъждове от предните седмици, решително се отказахме от това да отидем някъде на река, защото водата беше прекалено мътна и затова се озовахме на две дълбоки баластиери с бистра вода. По-малката беше богата на бабушки от по 100 грама средно. Дълбочината варираше между 3 и 5 метра и рибите кълвяха добре и на пропадане. Втората беше една от най-признатите в района за лов на бабушка. Дълбочината й е от 2,5 до 3,5 m.
По време на нашите тестове времето беше доста студено (- 2 °C на разсъмване и 6 а 7 °C след обяд) и слънчево. Макар и това да не са ми любимите условия за риболов, те бяха перфектни за нашите опити : бабушките никога не са чак дотам недоверчиви, както при бистра вода и греещо слънце ! Въпреки студа сутринта, рибите се държаха както обикновено между двата слоя вода, но следваха стръвта за да я уловят едва близо до дъното. Така че можеше да кълве или на пропадане , или на дъното. За сметка на това не беше никак продуктивно да се регулира линията така, че да се влачи стръвта на дъното. Следобедът температурата значително се покачи, рибите се качиха доста близо до повърхността и ние имахме възможност да ловим по английски, с малък ваглер Cralusso Rocket light от 4 грама само на 1 m дълбочина!

Класическо закачане на стръвта. И Дейв , и аз сме хванали доста риба като сме закачали стръвта на куката по класическия начин. Сега бабушките бяха доста претенциозни и често правехме гелета, особено когато кълвеше на пропадане. В повечето случай регистрираното кълване беше бързо, но ние вадехме червея абсолютно недоскоснат. Като ловяхме по-близко до дъното, пропуските бяха къде по-малко, но рибите бяха закачени за ръба на устата

Вследствие на опитите, направени в аквариум, реших да захраня със стари бели червеи, с прашка, но да закача много пресен бял червей на куката. По този начин можех до известна степен да компенсирам разликата в скоростите на падане между свободен бял червей и друга стръв.

Закачане на куката. Без съмнение, най-простият и най-бърз от всички начини, Но може би това се дължи на факта, че имено него използваме от толкова дълго време. ?
Ефикасност. Въпреки пропуските на падане, броят на почукванията си остава точен.
Пропуски. Пак много гелета ! Явно рибите поемат червея с уста, но го изплюват веднага без дори да го всмукнат. Дори и като се замести кука n° 18 с n° 22, проблемът си остава същият !

Нанизване през средата. Оказва се изключително продуктивно когато ловим на щека. Това позволи на Дейв, а и на мен, да хванем страхотни бабушки. Освен това повечето риби бяха закачени във вътрешността на устата, което означава, че са поели стръвта с пълно доверие. За сметка на това при ваглера нещата бяха малко по-сложни: имахме повече откачени риби, отколкото при другите начини на закачане на стръвта, просто защото има риск червеят да се размърда и да разкрие жилото на куката.


Закачане на куката. Не непременно най-лесното, особено когато пръстите са замръзнали ! За сметка на това позволява използването на по-голяма кукичка, без това да вреди на презентацията. Забелязахме, че няма никаква разлика в условията, качествата или броят на кълванетата, когато минахме от кука n° 18 на n°16.
Ефикасност. Същата – виждат се повече почуквания, отколкото при другите начини на закачане, както между двата слоя вода, така и на дъното.
Пропуски. Подсечките в празното са много по-малко, отколкото при независимо кой от другите начини. Имаше няколко откачания поради посочените преди причини, но в крайна сметка си остават ограничени.

Нанизване по дължина
Бял червей Това е един от най-ефикасните начини при риболов на ваглер, тъй като при щека резултатите не са толкова добри, колкото при червей , нанизан през средата. Признавам, че именно тестовете в аквариум ме накараха да вярвам в тази процедура, която преди това не използвах освен за бърз риболов на дребна риба.
Всъщност спускането на стръвта става по-бавно и естествено, отколкото при класическия начин на закачане !
Това, което го прави ефикасен при риболов на макара е, че няма никакъв риск ларвата да покрие жилото.
Закачане на стръвта, Малко по-сложно, отколкото при другите, но както и при закачането през средата, е възможно да се използва малко по-голяма кука, отколкото при класическия начин на закачане.
Ефикасност. Много добри резултати както при риболова на щека, така и при класически риболов на ваглер.
Пропуски: Много малко, както на щека, така и на макара.

източник ribolovec.com

Категория Категория: Лов и риболов

Категория Тагове: риболов, стръв, бял червей, нанизване,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot