Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Термична обработка на подхранките

7
гласа
Механичните и хранителните свойства на даден продукт се изменят според това дали се използва суров или е минал през топлинна обработка. Голямо значение има и начинът, по който се приготвя: Дали се вари или се пече – резултатът далеч не е един и същ.
Термична обработка на подхранките-1 Термична обработка на подхранките-2 Термична обработка на подхранките-3 Термична обработка на подхранките-4

КАКВИ ПРОДУКТИ ДА СГОТВИМ И КАК?
Като правило се варят семена – грис или счукани. Най-често се използват царевица и конопено семе, но защо пък не и фъстъци, лен, вълчи боб, соя, лешници, месестата част на кокосов орех, маково семе или кускус. Много е важен начинът на приготвяне , доколкото от това зависи хранителната му стойност , както и финалната спойка .
Двата най-използвани начина за готвене са варенето и печенето. За първия трябва да предвидите една голяма тенджера, защото продуктите – царевичният грис и кускусът, например, при варене увеличават обема си 4-5 пъти. При всички случаи трябва да разбърквате през цялото време с дървена лъжица , за да не загори на дъното на тенджерата. Можете да добавите към водата за варене всякакви аромати и оцветители , за да персонализирате приготвената смес. Лично аз обичам да добавям меласа или кафява захар , анасон или малко ванилия, освен това , постигам доста добри резултати като боядисам царевичния грис или житото червени. Времето за варене е различно, според продукта, но никога не прекалено дълго: от 5 до 10 мин., засечени от момента на завиране на сместа . Не всички семена се варят еднакво лесно. Някои от тях имат неприятното свойство да образуват нещо като магма , която доста трудно се смесва със сухата захранка .
Друг такъв случай е смляното ленено семе, което при варене образува нещо като конци: лесно можеш да схванеш защо тъкат платове от него... За останалите – царевичния грис или по-специално кускуса , можете да добавите и 1-2 супени лъжици олио още в началото , за да не стане на гадна каша и когато се охладят семената , се отделят лесно едно от друго. За да се получи най-добрият резултат при кускуса , май ще трябва да залегнете малко и над готварските книги или да използвате специалните тенджери за варене на кускус.
Вторият начина на приготвяне е печенето. То става с най-обикновен тиган, на силен огън. Най-често се използва при маслодайните семена (начело с конопеното семе) или настъргания кокосов орех. Ще е добре първо да загреете добре тигана, без да добавяте никаква мазнина. След като тиганът се загрее добре, сложете вътре искания продукт и разбърквайте с дървена пръчка (лопатка) за да може сместа да се изпече равномерно. Внимание! Процесът е много бърз и щом като постигнете желаният резултат, трябва бързо да изсипете съдържанието на тигана в студена чиния , защото процесът на печене продължава дори и след махането на тигана от огъня.

КАКВО Е ВЛИЯНИЕТО ВЪРХУ КРАЙНИЯ ПРОДУКТ
Често пъти сготвените продукти нямат почти нищо общо със суровите. Да вземем например - царевичния грис. В сурово състояние той няма почти никаква хранителна стойност и много лесно се разпръсва, докато сварен , той е богат на хранителни вещества (доставя ценни протеини на рибите) и доста леплив.
Влияние оказва и начинът на приготвяне. Да вземем конопеното семе: при варене във вряща вода се запазват вкусовите му качества и масленото съдържание. Растителните мазнини и алкалоиди плуват в сока от варенето, който придобива млекообразен бял цвят. Не трябва да се изхвърля водата от варенето – препоръчително е да се използва за овлажняване на захранката.
От друга страна, ако печем конопените семена, те придобиват хубав аромат, но губят голяма част от мазнините, които изгарят. Колкото повече печем, толкова по тъмен става конопът и толкова по-малко мазнини остават в тях. .
Затова акцентът трябва да е върху хранителната стойност на продукта, както и върху цвета (знае се, червеноперката предпочита по-тъмни захранки, които образуват “облак”) и , естествено, способността да се разпръсва (дисперсните му свойства). Това правило може да бъде приложено към всички продукти: като варим един продукт, го правим по лепкав, по-плътен, докато при печене не нарушаваме дисперсните му свойства, но променяме цвета и намаляваме хранителната му стойност.

ДА ГО ОСТАВИМ ЛИ ДА СЕ ОХЛАДИ ИЛИ НЕ
Остава да разберем кога да смесим приготвения продукт със захранката: веднага ли, докато още е горещ, или да изчакаме да изстине? Или пък да ги смесим точно преди да тръгнем за риба? А може би ден преди това? За последното има различни мнения. Лично аз смятам, че всичко зависи от температурата на околната среда: забелязали сте, че през лятото захранката вкисва много по-бързо, отколкото през зимата. Затова аз не обичам да я приготвям предишната вечер за да не се вкисне през нощта. Но пък , ако имате един голям хладилник или доста хладна изба (мазе), можете и да приготвите захранката още от предишната вечер (макар и да не разбирам защо). Много по-важно е да се знае дали да смесим приготвения продукт със захранката докато е още горещ, или да му дадем време да изстине – защото това влияе върху крайния резултат. Ако смесим току-що сварения продукт, още докато е като кипяща гъста супа, със захранката, ще въздействаме топлинно и върху останалите продукти – брашна и други и импрегнацията е пълна. Разбира се, за да не се изгорите, трябва първо да разбърквате захранката с голяма дървена лъжица , докато не изстине до такава степен, че да можете да я размесвате с ръце . По този начин ще получите една мазна, леплива и по-плътна захранка, отколкото по всички други методи: това е чудесно решение, когато искаме да получим смес, която се закрепва перфектно на дъното – за големи риби в големи реки или за места, където движенията на водата са важни. Ако оставим грисът да изстине, той ще бъде просто една допълнителна съставка, която няма да има кой знае какво влияние върху останалите. В такъв случай е просто задължително да добавите олио за да може да разтриете добре зрънцата на гриса. При по-фините продукти, които не могат да се разделят след като изстинат, за вас ще бъде най-удобно да ги сварите в голяма тенджера и с повече вода за да получите нещо като супа, с която да овлажните захранката.
Печените продукти се добавят охладени.
Топлинно обработените (сготвените продукти) притежават неопровержими свойства и жалко, че доста рибари смятат, че за удобство, но не и ефикасност, могат да минат и без тях. Приготвянето им не отнема кой знае колко време, а и не е ли удоволствие да усетиш миризмата на печено конопено семе или на варения царевичен грис?

източник ribolovec.com

Категория Категория: Лов и риболов

Категория Тагове: риболов, захранка, готвене,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot