Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Няколко тайни за подхранката

8
гласа
За да може през лятото вашият риболов на плувка да бъде успешен, трябва да накарате рибата да се концентрира на едно място за сметка на използваната захранка. Колкото по-точно подавате захранката, толкова по-малък обем и площ вода ще се наситят с хранителни частички и толкова по-голяма ще е концентрацията на рибата на даденото място.
Няколко тайни за подхранката-1 Няколко тайни за подхранката-2 Няколко тайни за подхранката-3 Няколко тайни за подхранката-4 Няколко тайни за подхранката-5 Няколко тайни за подхранката-6 Няколко тайни за подхранката-7

НЕОБХОДИМ ОБЕМ ЗАХРАНКА
В различните водоеми, в зависимост от температурата на водата, дълбочината, силата на течението, се използват от 1 до 10 кг сухи компоненти на захранката, в рамките на един светъл ден. Много голяма роля има размерът на хранителните частици. Колкото са по-малки частиците, толкова е по-голяма контактната им повърхност с водата, по-голяма е разтворимостта. 3 кг суха захранка, прокарана през месомелачка, се равнява по ефективност на 1 кг захранка със същия състав, прокарана през кафемелачка плюс 2 кг баласт (пясък, глина).

ВИСКОЗИТЕТ НА ХРАНАТА
Всеки един компонент, който се добавя към захранката, оказва или свързващо (залепващо действие), или обратното – прави я по-рохкава. Към слепващите се отнасят: глина, счукани овесени ядки, овесено брашно, сухо мляко – обезмаслено. Към разрохкващите компоненти се отнасят: сода за хляб, дрожди, трици, речен пясък. Ако към захранката се добави и жива стръв – ларви, червен червей, рязан червей и т.н. – това също дава разрохкващ ефект.
Като регулирате количеството на противоположните по вид съставки, поредността на добавянето им и количеството добавена вода, се получава такава консистенция, при която топката със захранка след падането във водата не се разпада, а, след като стигне до дъното, започва да се размива от течението. Ако ще ловите във водоем без течение (неподвижна вода) топката трябва да се разпада максимално бързо при контакт с водата. Има и изключения. Например, във водоем с голямо количество уклей и други ситни риби, които плуват и се хранят на повърхността. В такъв случай ще се наложи да увеличите вискозитета на захранката, за да може топката да "пробие”слоя с дребни рибки на повърхността, без да остави мътна следа при потъването си. При това ефективността на захранката ще се понижи, понеже топките дълго време ще се разтварят във водата.

ОСВЕТЯВАНЕ НА ДЪНОТО
Ако цветът на захранката силно се отличава от цвета на дъното, то, като правило, рибата с тегло над 200-250 гр ще се плаши от нея, дажи и при добре балансирани вискозитет, вкус, миризма и др. Може да не обръщате внимание на осветяването, ако дъното е тинесто. За всички останали типове дъна, захранката трябва да се оцвети. Можете да използвате вода, в която сте варили цвекло или да добавите глина. Може да се използват и оцветители, както родно, така и чуждо производство.

РИБОЛОВ НА ПРОПАДАНЕ
При достатъчно висока температура на водата в средата на лятото много риби спират да се хранят активно на дъното, особено в средата на деня, при пълнолуние, при ярко слънце и наличие на дънна растителност. В такава ситуация се използва много рехава захранка с малко тегло и минимална скорост на потъване.
Ако хвърляте малки топки, не по-често от 0,5 - 1 минута, ще можете да създадете така нареченият хранителен стълб. При това в захранката задължително се добавят трици защото те създават "ефект на планиране" – потъват бавно. Използва се олекотен монтаж, когато утежнението се слага близко до плувката.

СМЕСВАНЕ НА ПОДХРАНКАТА
Всеки компонент в състава на захранката действа по различен начин, в зависимост от реда на добавянето. Ако го добавите в самото начало като го смесите с галетата (сместа за паниране) и след това добавите вода, това ще направи сместа много лепкава. Такава захранка се използва при течение и на голяма дълбочина. И обратното, ако първо смесите галетата с водата, а след това добавите сухото мляко, то ще направи облак при потъване, без да измени вискозитета – това е подходящо при риболов “на падане”. Освен това има и взаимоизключващи се компоненти. Ако риболовецът иска да добави към захранката едновременно и "жива" стръв, и ароматизатори във вид на есенции, ще му се наложи да приготви двата вида захранки в отделни съдове, защото дори и малкото количество есенция бързо убива всяка жива стръв. Не си струва да смесвате едновременно повече от 1 - 1,5 кг суха смес с вода. Като постои 1-2 часа при висока температура на въздуха, захранката рязко изменя вискозитета си, освен това започва биологична реакция, която води до намаляване на ефективността на дадената смес, захранката прокисва ...
Дребният червен червей се добавя последен в захранката. Трябва предварително да бъде накиснат във вода за не по-малко от два часа. В противен случай червеят ще плава на повърхността на водата и ще нахрани риби от типа на върховката, уклея и т.н.

ТРИ НАЧИНА ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ХРАНАТА СПОРЕД ЕДРИНАТА НА ЧАСТИЦИТЕ
1. Риболовецът използва силно раздробени готови компоненти, като например: галета, счукано кюспе, сухо мляко. Първо в съда се смесват сухите компоненти, а след това постепенно се добавя вода непосредствено от самия водоем. Сместа се размесва непрекъснато до постигане на желания вискозитет.
2. Риболовецът използва каши с естествен размер на зърната – грах, просо, жито и т.н., а също и пресовано кюспе. В дадения случай риболовецът трябва да свари (запари) кашите – сместа от каша и кюспе се залива с вряла вода, после се добавя баласт – пясък, глина и, при необходимост, след изстиване - ароматизатори.
3. При лов на шаран и платика се използва следния начин: хвърлят на предполагаемото място за риболов големи парчета пресовано кюспе или натурални зърна (грах, просо). Преди храната да се разтвори във водата, зърната се раздуват. Това вече не е захранка, а захранване – този начин има смисъл, когато риболовецът планира да ловува на даденото място няколко дни.

ГРЕШКИ
Грешки при използване на захранката допускат и риболовци-любители с голям стаж. Например, това е осветяване на дъното, прекалено рохка, макар и добре балансирана захранка, която пада на тинестото дъно на водоем без течение, която се разтваря, в най-добрия случай, след 5-6 часа, ако за това време не потъне надълбоко в тинята.
Сериозна грешка е и използването на много голямо количество захранка. Тук действа следният принцип: колкото е по-малка дълбочината, по-ниска температурата на водата, толкова повече трябва да се използва малко захранка, с по-добра разтворимост. До известна степен прехранването може да се оправи, но само в достатъчно топлите дни на годината.
Още една разпространена грешка – преместването на точката на хвърляне на захранката. При лов при течение, хвърлянето на захранка в точката, където кълве, риболовецът отблъсква от себе си концентриралата се риба надолу по течението или на дълбочина в зона, до която монтажът не достига. Кълването спира.
Битува мнението, че рибата се страхува от плясъци по повърхността на водата. Но всъщност големите топки захранка (150 гр) практически не плашат рибата. Прилага се даже начинът на захранка при силно течение и голяма дълбочина, когато се взема камък с размер на кокоше яйце, облепва се със захранка, което води до бързо потъване и малко вълнение, без да плаши рибата.

КИСЕЛИНЕН БАЛАНС
Съществува показател за киселинност на водата ph+ който е добре познат на аквариумистите. Киселинността на захранката също влияе на ph+ в зоната на захранване. В общия случай захранката трябва да бъде неутрална или слабо кисела. Добре е известно, че основите (например във вид на сапун) силно плашат рибата. Напротив, "прекиселата" захранка също може да изплаши рибата. Има едно изключение. Ако риболовецът е хвърлил прекалено много захранка на едно място, при достатъчно висока температура на водата и наситеност на водата с кислород (вятър), трябва да се смесят 100-200 гр от използваната суха смес да се размесят с оцетена или лимонова киселина. Хвърлянето на киселинни топки временно ще подобри кълването на ситата риба.

АКТИВИРАНЕ НА ПОДХРАНКАТА
Този способ се използва от спортисти на състезания, както и в любителския риболов на места с голямо натрупване на рибари. Активирането представлява добавяне в захранката на белтъци - вещества с висока калоричност: сухо мляко, какао, яйчен прах, или добавяне на жива стръв във вид на дребен червей, личинки, дафнии (водни бълхи) и т. н. Но рибата започва активно да поглъща висококалоричната захранка, без да обръща внимание на стръвта. Трябва да се използва много лек монтаж с тънка корда и малка кукичка,което не винаги е удобно при вятър и течение.
Когато се използва стръв от растителен произход - житни, или тесто, каша, трябва да се намали размера им и да се внимава да не са замърсени с частици пръст, водорасли, дори и рибна слюз, да се внимава след всяко замятане дали червеят или ларвата на кукичката са свежи.

АРОМАТИЗАТОРИ
Това са вещества, които се добавят към захранката след размесването й с вода и придаващи й определен вкус и мирис. Ароматизаторите се предлагат във вид на маслени или спиртови есенции с различни концентрации, а могат и да се приготвят самостоятелно във вид на сухи смеси.
През лятото, при висока температура на водата, някои видове есенции са способни, за сметка на високата разтворимост, да привличат риба в радиус 200-250 метра даже и в неподвижна вода. Недостатъкът на есенциите е в сложността на правилната им дозировка. 3-5 излишни капки маслена есенция могат да съсипят няколко килограма добре балансирана многокомпонентна захранка и да отблъснат практически всичката риба от ловните места. Праховите ароматизатори са по-слабо разтворими във вода и по-лесни за дозировка.
При използване на аромати от типа: малина, дива череша, ябълка лимон, цветен прашец от различни растения и цветя трябва да се има предвид сезона на използването им с точност до няколко дни, кога започва или свършва цъфтенето на дадения храст или цвете.
Едни от най-сложните са хормоналните добавки. Непосредствено добавената кръв от риба или животни дава положителен ефект при лов на кефал.

ГОТОВИ ПОДХРАНКИ
В наше време на рафтовете на риболовните магазини има достатъчно голям избор на риболовни смеси на родни и чужди фирми. Като правило, родните готови смеси, имат балансиран състав и добавянето на всякакъв компонент, който не е посочен в инструкцията, води до рязко снижаване на ефекта на използването им. При използването на вносни захранки, трябва подробно да се изучи инструкцията за приложението им, защото има доста смеси, които са ефективни само в региона на производителя и са за риби, които се срещат само на определена географска ширина.

източник ribolovec.com

Категория Категория: Лов и риболов

Категория Тагове: риболов, захранка, подхранка,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot