Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Свеж аксесоар от зеленина

5
гласа
Ако не разполагате с много място в дома си, на терасата или верандата, ние Ви предлагаме един лесен и ефектен проект. Направете си сами преносим оазис от зеленина, разположен в обикновена декоративна чиния – той е съчетание между естествена жива зеленина и натурални елементи, като едновременно с това е лесен за поддръжка.
Свеж аксесоар от зеленина-1 Свеж аксесоар от зеленина-2 Свеж аксесоар от зеленина-3 Свеж аксесоар от зеленина-4

Необходими инструменти и материали:

 • дълбока керамична декоративна чиния с диаметър 40- 50 см.
 • специална плътна изкуствена пяна („мус”) за аранжиране на цветя (floral foam) с пръстеновидна форма и 
 • диаметър 35- 40 см. – предлага се в специализираните магазини
 • дълбока пластмасова (керамична) чинийка с диаметър около 40- 50 см. (малко по-малка от голямата керамична
 • чиния, така че да влезе плътно в нея, но ръбът и да не е по-висок)
 • вода
 • мъх
 • речни камъчета
 • по желание: керамична или пластмасова декоративна фигурка (например жабка или костенурка)
 • по желание: малка потопяема водна помпа
 • избрани растения, например

Инструкции:

1. Поставете в голямата декоративна чиния пръстена от специалната пяна за цветя, а под него – по-малката чиния. Накиснете пяната като излеете малко количество вода в малката чинийка и я оставите да се абсорбира добре няколко минути.

2. Изберете схема, по която да аранжирате растенията, които сте избрали. Тук показаната аранжировка се състои от няколко високи растения (кала, хоста, острица и юнкус), разположени в задната част на пръстена от пяна, растения със среден размер (хоста и лапад) за страничните части на аксесоара и няколко ниски, пълзящи растения (ленивче, детелина и изотома) за предната част на аранжировката. Растенията са събрани на групички и се редуват, за да се създаде един по-естествен вид на зеления оазис. Оставяйте между растенията разстояние от 5- 6 мм., за да не повредите целостта на пръстена от пяна.

3. С върха на пръстите си направете в пяната отвори за поставяне на растенията. Извадете всяко растения от саксията, в която е засадено, и поставете корените му в отвора. За да го застопорите още по-добре, можете да добавите малко пръст, за да запълните напълно дупката.

4. Замаскирайте видимите места на пръстена от пяна и на дъното на малката чинийка с парченца навлажнен мъх.

5. Ако сте решили да поставяте помпичка, разположете я вътре в пръстена пяна, сред растенията, като скриете кабела й сред тях. За да прикриете основното й тяло, поставете отгоре й речни камъчета. Ако няма да поставяте помпа, запълнете центъра на аксесоара с камъчета и мъх, като ги разпръснете несиметрично.

6. Поставете на избрано от Вас място фигурката на животно, обичащо водата (жабка, костенурка и прочее), за да завършите мини пейзажа.

7. Напълнете малката чинийка с вода. Включете помпата (следвайте стриктно инструкциите за монтаж, употреба и поддръжка) и нагласете водния поток – така ще получите ефект на малко фонтанче сред зеленината. Ако не използвате помпа, не забравяйте да пълните редовно малката чинийка с вода.

източник comfort.bg

Категория Категория: Озеленяване и екстериор

Категория Тагове: цветя, растения, направи си сам, аксесоари, градина,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot