Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

3 хитри идеи за декорация на тавана

8
гласа
При оформяне на интериора в дома много често пренебрегваме тавана, а той е елемент от помещението, който може да има силно въздействие върху цялостния дизайн. Много хора харесват вида на таванските фрески и релефи, но им се струва твърде скъпо, за да ги внедрят в своя дом. Има обаче няколко хитринки, с чиято помощ можете да пресъздадете лесно и евтино ефекта на скъпата таванска декорация. Ние Ви предлагаме три от тях:
3 хитри идеи за декорация на тавана-1 3 хитри идеи за декорация на тавана-2 3 хитри идеи за декорация на тавана-3 3 хитри идеи за декорация на тавана-4 3 хитри идеи за декорация на тавана-5 3 хитри идеи за декорация на тавана-6

1. Тапет върху тавана

С помощта на релефни тапети можете да създадете ефектна имитация на релефна мазилка върху тавана. С тази разлика, че тази декорация ще бъде много по-евтина и лесна за направа от оригинала. При залепването следвайте стандартните инструкции на производителя, както бихте направили при поставянето им върху стена.

Какво ще Ви е необходимо:

 • Релефен тапет и избрана обшивка (бордер)
 • Макетно ножче
 • Молив
 • Мерителна рулетка
 • Т-образен линеал


Инструкции:
1. Начертайте формата на голям ромб върху повърхността на тавана. Отбележете и широчината на обшивката.
2. Изрежете ромб със съответните размери от релефния тапет. Ако е необходимо (за по-лесно залепване), нарежете ромба на няколко по-малки сектора, които да залепите поотделно.
3. Залепете тапета върху тавана според инструкциите на производителя. Облепете хартиения ромб с няколко тесни ленти тапет, завършвайки с ръбове, скосени под ъгъл 45 °.
4. Завършете декорацията като облепите ръбовете на ромба с избраната обшивка.

2. Металически ромбове

Тази декорация се състои от три големи ромба, поставени диагонално върху тавана. Тя е особено подходяща за по-тесни помещения, тъй като ги разширява визуално. Идеална работна база за декорацията е гладката повърхност.

Предварително подготвената смес от боя в избрания цвят и металически гланц, нанесена с помощта на четка за тапет върху тавана, създава интересен ефект и нестандартно излъчване. За да сте по-сигурни в крайния резултат, за очертаване на ромбовете използвайте самозалепваща се бояджийска лента, а формите тествайте предварително върху парче хартия или картон.

Ще са Ви необходими:

 • Самозалепваща се лента
 • Четки за боя
 • Боя (основа + декоративен цвят)
 • Металически гланц


Инструкции:

1. Начертайте върху повърхността на тавана 3 еднакви квадрата, като ги поставите диагонално. Залепете бояджийска лента по външните очертания, за да обособите всеки квадрат.
2. Нанесете върху обособената област базисната боя, а след това нанесете и цветният завършек (металическия гланц).
3. Когато покритието изсъхне, залепете бояджийска лента по същите очертания, но на разстояние около 3-4 см. от вече боядисаната повърхност. След това нанесете боя в различен цвят, който обаче се съчетава добре с основния – това ще бъде "рамката" на ромба.


3. Класическа обшивка

Тази класическа декорация на тавана е изградена с помощта на дървена обшивка в три различни размера, съчетана с трио цветове от една и съща палитра. Тази техника изглежда най-добре, когато е направена върху повърхност в добро състояние и малко или никакви неравности. Дървената обшивка е предварително скосена в краищата под ъгъл 45°.

От какво ще имате нужда:

 • Дървена обшивка – в 3 размера по Ваш избор
 • Боя (3 различни, но близки нюанса)
 • Мерителна рулетка
 • Молив
 • Дълъг линеал
 • Чук и пирони


Инструкции:
1. Измерете и отбележете местата, където ще бъде поставена дървената обшивка.
2. Срежете летвите за обшивка и ги боядисайте (най-добре в бяло), още преди да сте ги монтирали. Преди да режете измерете внимателно – ширината на летвите трябва да намалява с приближаването към центъра на тавана.

3. Боядисайте тавана – между всеки два реда обшивка нанесете различен нюанс, така че цветовете да преливат един в друг. За обособяване на границите при боядисване можете да използвате самозалепваща се лента.

4. Накрая, когато боята изсъхне, монтирайте летвите върху тавана спрямо указанията на производителя.

източник comfort.bg

Категория Категория: Дизайн и декорация

Категория Тагове: декорация, таван, боядисване, направи си сам, дизайн, интериор,

1 Коментара

Papogai
blagodaria za hubavata ideia

Добави коментар

друга картинка

antibot