Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Арките в модерния интериор

7
гласа
нес, не е изненада арката в интериора. На всеки човек поне веднъж, при ремонт в апартамента през последните десет години,му е минавала мисълта за това, как да се направи малка арка между пространства в дома. Много архитекти са противници на интериорните врати. Арките за тях са само инструмент, който ви позволява да се отървете от вратите и да получите ценна възможност за обединяване на цялото пространство.
Арките в модерния интериор-1 Арките в модерния интериор-2 Арките в модерния интериор-3

Арката трябва да има свой собствен стил, който създава определени емоции и атмосфера в пространството на един апартамент. Но и арките, както и всички други детайли, имат свои собствени задачи и форми.

Невъзможно е да се изброят всички характеристики на арките, те са толкова, колкото са опциите за интериора на вашия дом. Арките могат да отбелязват границата на две зони, но и тяхна цел може да бъде не да ги изолират една от друга, а по-скоро визуално да ги обединят. Архитектите се опитват да се измъкнат от стереотипите на изграждане на пространство с помощта на арките. За съвременните апартаменти, те са необходими, тъй като само арката може да предостави визуално пространство, и в същото време да се слеят стаите в едно цяло. За пример, холът, може да се не отделя с вратата на коридора, а да се създаде чувство за цяло пространство с арка. Този способ може да се използва и на границата между кухнята и трапезарията. Тук функция на арката е удобно, лесно преминаване от една стая в друга. Едва ли е възможно да се изброят всички варианти в използването на сводовете между стаи. Тук основното нещо е да разчитате на въображението си.

 

Арките в модерния интериор (рис.2)

Всяка граница във вашия дом, създадена с помощта на арката, може да бъде подчертана с нейната ширина и височина, или геометрия. Формите на сводовете са доста разнообразни. Най важно е веднага да се определи коя арка е най-подходяща за вас, пасивна или активна. Към пасивните се включват арки с прости, обикновени форми. Активни, от друга страна, са различните арки, често с неправилни, сложни форми, през които можете да видите няколко помещения в дома. В сложните, активни арки, самата им форма вече е на декоративен елемент, а като правило, декорът на сводовете пряко зависи от обща представа за интериора.

По принцип, декорацията на арки, както и тяхната форма, се определя от вашите предпочитания. Дори и грубо обработени дървени арки могат да са стилистичен акцент в пространството на помещенията. Разбира се, декорът на арките зависи от цялостния стил на Вашия дом. Ако апартамента, например, е в стила модерн, е вероятно, арката да се прави от дърво, което ще бъде в хармония с витражите върху прозорците. А, ако сте фен на стила хай-тек, арката може да съдържа същите елементи, като цялото пространство на дома. Интересен вариант е поставянето на завеса от декоративна тъкан, която може да затвори отворите, като изолира стаята.

 

Арките в модерния интериор (рис.3)

Разбира се, изброените примери демонстрират само няколко начина декориране на сводовете. Следва да се отбележи, че арката е неразделна част от стената, както и нейния декор, с всички възможни варианти, тя винаги ще бъде неразделна част от общото настроение на къщата. При това арката е толкова изразителен архитектурен елемент, и нейното художествено оформяне значително усилва ролята и в стилистиката на дома ви.Обикновените класически арки вече не предизвикват такъв интерес, а арките, оформени с вкус могат да изненадат всеки естет.

Арките са дошли при нас от далечното минало, още преди нашата ера с тях са украсявали храмове, дворците и къщите на заможните хора. С течение на времето, хората започнали да ги декорират, и те са достигнали при нас вече с нови възможности, с богат външен вид и разнообразие от форми. Въпреки дълга история, арките с лекота се вписват почти всеки дом във и всеки стил.

източник arh.bg

Категория Категория: Архитектурни решения

Категория Тагове: арки, интериор,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot