Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Направи си сам: Рафтове за подправки върху вратата на шкафа

6
гласа
В повечето съвременни домове мястото в кухнята почти никога не стига за всичко, което искате да поберете там. Ето защо ние Ви предлагаме проект как да си направите сами вградени във вратата на шкафа лавици, където можете да слагате както подправки, така и капаците на домакинските си съдове. Така ще спестите пространство, а и достъпът Ви до тях ще е бърз и лесен.
Направи си сам: Рафтове за подправки върху вратата на шкафа-1 Направи си сам: Рафтове за подправки върху вратата на шкафа-2 Направи си сам: Рафтове за подправки върху вратата на шкафа-3 Направи си сам: Рафтове за подправки върху вратата на шкафа-4 Направи си сам: Рафтове за подправки върху вратата на шкафа-5 Направи си сам: Рафтове за подправки върху вратата на шкафа-6

"Направи си сам" проектът включва основно елементи от масивна дървесина и шперплат, железария, лепило и подходящи винтове/ гвоздеи. Тъй като размерите на кухненските шкафове могат да варират, проектът ще се концентрира повече върху основните стъпки и ключовите измервания, отколкото върху точни стойности.

За по-голяма леснота можете да използвате мека чамова/ липова дървесина за изграждане на конструкцията, тъй като тя е лесна за обработка и забиване на пироните. Ако използвате по-твърда дървесина, предварително пробийте дупките през страничните части в краищата на лавиците, за да забиете гвоздеите по-лесно.

Съвет: Тъй като става въпрос за допълнителен елемент, монтиран върху вратата, преди да започнете работата се уверете, че тя, както и нейните панти са в добро състояние. След като ги направите, не пренатоварвайте рафтчетата с твърде много неща.

Някои ключови измервания
:

Дълбочина на съществуващите рафтове: Ако рафтовете са с цяла дълбочина, намалете ги с около 5- 6 см., за да влезе новопоставената конструкция. Ако са монтирани перманентно, изрязването трябва да стане на място, с помощта на трионче за ажурна резба. Останалите рафтове могат да се демонтират, да се отрежат и да се върнат на местата им. Може да Ви се наложи да монтирате и допълнителни скоби.

Дълбочина и позициониране на системата: Уверете се, че новата система няма да се удря в рамката на шкафа, когато вратата се затваря. Тук например поместването на конструкцията между двете вертикални прегради с широчина 5 см. дават достатъчно пространство за това. Ако вратите са от масивна дървесина, поставете на място парче дърво на същата дълбочина, на която ще бъде системата (тук тя е 6.3 см.) и затворете вратата. Местете парчето, докато между него и рамката няма никакъв контакт, и отбележете мястото на вратата – това е мястото, което определя цялостната широчина на Вашата бъдеща конструкция.

Инструкции:

1. Измерете разстоянието между двете вертикални прегради и двете хоризонтални релси, за да определите външните размери на системата от рафтове. Изрежете от предната част на вече съществуващите лавици около 5- 6 см., за да не пречат на затварянето на вратата, когато сложите рафтчетата.

2. Пренесете стойностите от Фигура А върху страничните дъски с размер 1.3 х 6.3 см. Изрежете страничните елементи за системата от рафтчета. Направете дупки с размер 2.5 см., за да създадете отрязъка с кръгла форма, а след това довършете отрязъка с трионче за ажурна резба. Пробийте 0.8-сантиметрови дупки за шпилките. Накрая обработете ръбовете с шкурка.

3. Залепете и заковете рафтовете на местата им, един по един, с помощта на 3d довършителни пирони. След това използвайте 2-сантиметрови тънки дърводелски пирони, за да заковете шпилките на местата им. Не оставяйте гвоздеите да стърчат над повърхността на плоскостите. Накрая нанесете покритие (например лак), за да уеднаквите с кухненските шкафове.

4. Стегнете завършената конструкция към вратата на шкафа с помощта на стяга/ скоба и пробийте под ъгъл водещи отвори – през конструкцията и във врата, на всеки 20 см. Подсилете с тънки дърводелски гвоздеи (за тази стъпка ще трябва предварително да сте демонтирали вратата, ако счетете, че за нея ще Ви е необходима стабилна плоскост за зачукването). За още по-стабилен монтаж, използвайте лепило за дърво.

5.Върху вече готовите рафтове можете да подредите купчината шишенца и опаковки с подправки, малки бутилки и дори капаци на домакинските съдове (принципът е същият, но пропускате стъпката с поставянето на рафтовете).

източник comfort.bg

Категория Категория: Мебели и обзавеждане

Категория Тагове: шкаф, рафт, направи си сам,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot