Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

10 необичайни употреби на дървените стърготини

7
гласа
Макар да са по-скоро остатъчен продукт при обработката на дървесина за други цели, дървените стърготини всъщност могат да бъдат много полезни. Да не говорим за това, че те са един изключително евтин материал, който може да се намери в излишък във всеки дърводелски цех. Ако пък сте се сдобили с няколко купчини стърготини по време на ремонт или проект с дървесина, ето няколко идеи как да използвате максимално остатъците, вместо да ги изхвърлите в кофата за боклук:
10 необичайни употреби на дървените стърготини-1 10 необичайни употреби на дървените стърготини-2

1. Обработка на заледени повърхности.
Освен сол и дървесна пепел, за поръсване на заледени пътеки можете да използвате и дървени стърготини. Особено полезно би било да наръсите стърготините по автомобилната алея пред гаража, за да може колата Ви да излезе по-лесно при зимни условия.

2. Попиване на разлети течности.
Дръжте в дома си поне 1 кутия, пълна с дървесни стърготини, за да Ви бъдат под ръка, когато разсипете нещо върху мебелите или върху пода. Те са много добър абсорбент и бързо ще попият разлята вода, сок, олио, масло или дори боя. След като попие, трябва само да изчеткате остатъците и да ги изхвърлите.

3. Подхранване на растенията.
Дървесните стърготини, смесени с малко тор (естествена или пък изкуствен препарат) поддържат растенията здрави и добре овлажнени.

4. Мощна разпалка за огъня в камината.
Разтопете малко восък (напр. такъв от свещи) в съд с незалепващо покритие и добавете към него дървени стърготини, докато сместа се сгъсти. Изсипете така получената смес в празна кора за яйца и я оставете да изстине. Така получените "брикети" можете да използвате за разпалка на огъня в камината или печката си.

5. Запълване на дупки и дефекти по дървесината.
Професионалистите от фирмите за ремонт често използват много фин дървесен прах, за да поправят драскотините върху дървените повърхности – те ги запълват със смес (подобна на маджун) от стърготини и лепило за дърво.

6. Настилка за градината.
Трамбовайте дървесни стърготини върху необработените пътечки в двора или градината си (такива без настилка). Така ще обособите пътеката, ще забавите ерозията и ще създадете естествена мека настилка бързо и лесно.

7. Контрол на градинските плевели.
Фините стърготини от орехова дървесина са естествена защита срещу нежеланите плевели. Поръсете с тях пукнатините върху настилката на градинската пътечка (напр. между каменните плочи) и така ще намалите нуждата от постоянно почистване на израствалите треви по нея.

8. Олекотяване на циментови конструкции.
Дървените стърготини, смесени заедно с хоросана, дълго време са били използвани при издигането на стени от дърво (т.нар. cordwood masonry, при което стената се изгражда от напречно изрязани парчета дърво, споени с хоросан). По този начин са се зазадравявали свръзките между отделните дървени елементи в стената. Вие можете да направите същото, когато създавате малки съдове и градински саксии за растенията си.

9. Почистване на пода.
Навлажнете купчина дървесни стърготини с малко вода и ги разнесете върху циментовия под в гаража/ мазето/ тавана. При метенето те ще абсорбират праха и мръсотията по пода.

10. Изкуствен сняг за декорации.
При изработка на празнични и тематични декорации върху картички/ фигурки/ рисунки, можете да си направите сами изкуствен сняг като смесите малко дървени стърготини с бяла боя (отгоре можете да поръсите и малко блясък на прах).

източник comfort.bg

Категория Категория: Изолация и отопление

Категория Тагове: да знаеш как, интересно, любопитно,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot