Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Огледайте външните стени на дома си

5
гласа
Отронената или подкожушилата се стена е виновна, ако имате влага в дома си. Крайно време е да огледате външните стени на къщата. Вероятно на някои места мазилката се е подкожушила, на други се е оронила, а на трети направо се виждат тухлите. Това е вследствие на повредения покрив и или на улуците, които са позволявали на дъждовните води да текат по стените. Ако сте оправили покрива и улуците и сега е ред да постегнете външните стени.
Огледайте външните стени на дома си-1
 • От къде да започнете?
  Първото нещо, което трябва да направите, е да ороните с чук и секач съсипаната мазилка. Премахнете и остатъците от гипсови замазки (ако е имало такива), мухъла, набития прахоляк. Щом стигнете до тухла, почистете с метла прахта, която е по зида, защото тя ще попречи на качественото слепване на новата мазилка.
 • Смес за запълване на дупките
  След като определите зоната за възстановяване, подгответе сместа. Но преди това грундирайте. Можете да купите грунда, но можете и сами да го приготвите, като забъркате 6 части лепило Ц-200 и 4 части вода. За да има грапавост, добавете малко ситен пясък.
  Не забравяйте, че тухлата попива много вода и ако предварително не я навлажните, тя ще дръпне влагата от грунда или от разтвора и той след време ще падне във вид на изсушена юфка. После започнете мазането.
 • Подготовка на варовия разтвор
  За да имате качествен варов разтвор, той трябва да бъде мазен и лепкав.
  Най-добре е съотношението пясък/вар да бъде 2:1. Ако купите готов разтвор, има опасност да ви измамят и съотношението пясък/вар да бъде 3:1. За по-голяма устойчивост на външната мазилка разтворът се подсилва с цимент. Колкото по-голямо е неговото участие, толкова по-дълготрайна ще бъде мазилката.
  При нарушена пропорция сместа става или много суха, или много мокра. В първия случай тя трудно се захваща за стената, а при втория се провлича по нея.
  Недобре гасената вар пък крие опасност да бомбира и да развали цялата мазилка. При приготвянето на разтвора не забравяйте да пресеете пясъка, защото всяка тресчица или листо в него ще изгние след време и ще образува кухина, която ще започне да се пълни с вода. Тази вода в студените дни ще се превръща в лед, който ще се разширява и ще руши мазилката.
 • Мажете на два пъти!
  При по-големите зони за реставрация е добре да се маже на „две ръце", т.е. първата мазилка да бъде груба, а втората - фина. При появили се големи вдлъбнатини по основата те трябва да бъдат предварително запълнени.
  Много често външните стени се повреждат около прозорците поради стичащата се от первазите вода. В този случай измазването става по-бавно и по-търпеливо. Препоръчително е да се използва смес с повече цимент.
източник eadvise.info

Категория Категория: Изолация и отопление

Категория Тагове: изолации, да знаеш как,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot