Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Порцеланът в интериора: празнични нотки

6
гласа
През последните няколко години, консерватизма се смята за по-скоро отрицателно качество, отколкото положително. Но благодарение на него производителите на порцелан достигат годишния оборот на водещи автомобилни концерни.
Порцеланът в интериора: празнични нотки -1 Порцеланът в интериора: празнични нотки -2 Порцеланът в интериора: празнични нотки -3 Порцеланът в интериора: празнични нотки -4

Рецептата за този чудесен резултат е: всичко се прави така, както е било преди двеста години. Но, е интересно, че порцелановите сервизи, статуетки, вази се появяват в домовете и офисите, не само на почитателите на класиката, но и на почитателите на модерното изкуство. Може би, защото те донякъде им напомнят за детството и внасят в интериора весели празнични нотки.

Порцелан е символ на семейството и уюта. Много младоженци получават подарък порцеланов сервиз, като знак, че вече са домакини на отделен дом, готов да приеме гости.Порцелановите съдове са толкова тържествени, че могат да превърнат дори и най-прозаичното хранене в нещо запомнящо се. И все пак, «местообитанието» на порцелана в домовете ни не е ограничава само до кухнята и трапезарията. Разнообразието от статуетки с функционално предназначение и без, вази за миниатюрни и големи букети, не само украсяват една стая,а намекват за романтичната натура на собствениците на дома.

 

Порцеланът в интериора: празнични нотки (рис.2)

И въпреки че създателите на порцелана остават верни векове на проверени технологии тънкия, бял материал вече се използва и по различен начин. Например, една нова тенденция - употребата на порцелана за производство на осветителни тела. Друг способ - фонтани от порцелан с различни размери:а някои от тях биха могли да се украсяват вашия работен плот в офиса или вкъщи.

Но независимо от формата на порцелана, който присъства в къщата ви, основния показател се явява не формата, а качество на предмета. Както обикновено, най-вече се цени ръчното производство и името на марката.

Както знаете, порцеланът е изобретение на Китай. През Средновековието, в Китай са били единствените производители на съдове от порцелан, и внимателно са пазили тайната на своето производство. През 1708 в двора на саксонския император Август са започнали да произвеждат порцелан по своя рецепта. А през 1796 Dzhezayya Spoud, основател на компанията Spode,е подарил на света костния порцелан. Днес, най-качествения порцелан е европейския, а славата на китайските производители отдавна е изчезнала. Лидери са германците, англичаните и французите. И все пак, дори и Европейския порцелан все още е наречена Fine China (класически от каолин), или Bone China (костен).

 

Порцеланът в интериора: празнични нотки (рис.3)

Ако в Китай най-ценни са били изделията от порцелан с отпечатъците на автора,то модерните европейски производители смятат за брак, дори и най-малките отклонения от идеалната форма. Стойността на порцелана се определя от материалите, формата и украсата. Качеството на материала (например, порцелановата маса), зависи от съдържанието на каолин (бяла глина) и тънкостите на смилане на праха. Цветът на висококачествения порцелан е топъл, като цвета на сметаната. А сиво-синия цвят показва по-ниско качество. По отношение на чистота на смилане, тя се определя, както следва: уловете на бялата повърхност на порцелановия съд слънчево зайче. Ако не виждате дефекти или частици, става въпрос за наистина елитен порцелан. Между другото, защо толкова рядко се среща порцелан, изцяло покрити с картини - достойнствата на така нареченото «бяло тяло» (бяла площ) трябва да бъдат видими на всички.

Рисунките върху порцелана трябва да се разглеждат от вътрешната страна. Има два начина на нанасяне: ръчно и декол (един вид печатане на изображения върху порцелана). За ресторанти и хотели, е прието върху съдовете да нямат декорация, само логото на институцията.

Уюта в дома се създава с години. Семейното сребро и сервизът на баба правят жилището истински дом. Въпреки това, декора на трапезата е обект на модата, не по-малко, а дори още повече, че от вътрешната декорация, въпреки че в неговото развитие следва тенденциите на строителството на жилищни пространства. Нищо чудно - защото може със сравнително малко разходи да подредите вашата маса в съответствие с последните тенденции.

Растителният свят е винаги вдъхновявал производството на мебели. Флорални мотиви и дизайн могат да се видят върху почти всеки етап от развитието на архитектурата и дизайна. Повлияни от биониката - наука, която изучава естествени строителни принципи, с цел да се превръщат в технологии, се връщат на мода. Стилизирани или напълно естествени изображения на цветя и растения покриват чашите и чинии. Тези съдове изискват повторение в букетите, които украсяват вашата маса.

Световната глобализация, доведе до повишаване на интереса към други култури. Заедно с Азия, интерес предизвиква и Африка с нейните уникални цветове и уникални техники. Върху много детайли от интериора се вижда ясно влиянието на традиционните занаяти от Африка. Архаичния език на форми се противопоставя на западните технологии. В резултат на това, се раждат оригинални и невероятно колоритен неща. Без съмнение, тази тенденция е отразена в декорацията на масата.

Чайните церемонии, които са част от определен начин на живот, са открити повторно, като начин за спиране на времето, да се потопите в себе си и като източник на осъзнато удоволствие.

 

Порцеланът в интериора: празнични нотки (рис.4)

По отношение на цветовете, няма ясни тенденция. Част тенденцията от последните сезони, следва тенденцията на мебелния дизайн. Това включва контраст на черно и бяло, геометрични фигури, както и своеобразни растителни орнаменти. Червения цвят е популярен сред дизайнерите, често се използва за създаване на контраст с белия порцелан. Друга тенденция - ярки, блестящи цветове. Топлите нюанси на зелено, често са използвани за декорация на чинии. Широка гама от цветове, се използва за съживяване на благородните бели предмети. В областта на формите също се срещат контрасти. Кръгли обемни предмети, често декорирани в етно стил, съседстват с прости геометрични форми.

Като става въпрос за цената, се появяват все повече и повече качествени порцеланови съдове на достъпна цена. Също така през последното десетилетие се разработва продукция, в производството на която се използват екологично чисти материали, със знак “безопасно за околната среда”.

източник zadoma-bg.com

Категория Категория: Мебели и обзавеждане

Категория Тагове: порцелан, интериор, декорация,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot