Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Направи си сам идеи за градината: Хранилка за птички със свежа зеленина

5
гласа
Ако сте любители на контакта с природата, можете да поставите в градината си тази направи си сам хранилка за птици. Тя не само ще привлече птичките към Вашата градина или двор, но и ще се превърне в красив аксесоар за екстериора със своята свежа зеленина, засадена върху своеобразния "покрив". Избраните растения могат да бъдат цъфтящи или пък да образуват зелен "килим" върху повърхността.
Направи си сам идеи за градината: Хранилка за птички със свежа зеленина-1 Направи си сам идеи за градината: Хранилка за птички със свежа зеленина-2

Хранилката е изградена от червената дървесина на секвоя, но Вие може да изберете друг вид иглолистен материал – например кедър или ела. За нарязването ще Ви е необходим трион, както и кутия за скосяване под ъгъл 45° (можете също така да поръчате на дърводелец да Ви нареже предварително всички необходими части). Ще са Ви нужни още голям транспортир, дрелка, чук и комбиниран линеал. Цялостната работа по проекта не би трябвало да Ви отнеме повече от 4- 5 часа.

Инструкции:

Диаграмата показва схема на опората на хранилката. Използвайте транспортира, за да очертаете наклонените горни части. Проектът се състои от 3 части – база, опори и "покрив", като покривът и базата се монтират към опорите с помощта на 5-сантиметрови пирони за дърво. Върху покривната част има дренажен процеп с ширина0.3 см., който е разположен по дължината на най-долния ръб – той се създава като страничните елементи се отрежат с дължина 0.3 см. по-голяма от тази на дъното.  Вътрешната част на покривния "под" е покрита с найлон, така че при поливане водата да не се абсорбира от дървесината и да намокри семената, поставени отдолу.

Височината на опорите е достатъчна, за да могат отдолу да влязат различни по големина птички, за да ядат поставените от Вас семенца. Те могат да бъдат изрязани от дървесина 5х20 см. и се състоят от широка основа, "стебло" и Y-образна горна част, която подкрепя "покрива", следвайки неговата форма. От своя страна основата, в която се поставя храната е по-тясна и къса от покрива, така че да бъде лесно предпазвана от вятъра и дъжда.

Готовата хранилка се закача посредством няколко верижки към подходяща основа – издадена напред кукичка, монтирани върху стълб L-образна скоба или друго подходящо за целта приспособление. За целта поставете няколко винта с халка в дупките, които сте пробили предварително в горната част на хранилката, както и в горната част на Y-образните опори. След това монтирайте верижките с желаната от Вас дължина, както и S-образните кукички.

1. Изградете основата (квадрат със страна 36 см.) от дървесина с размери 2.5 х 30.5 см. и дължина 30.5 см. Ръбовете направете от дървесина 2.5 х 5 см.

2. Очертайте и срежете двете опори от дървесина с размери 5 х 20.5 см., с дължина 23 см.

3. Изградете "покрива" (квадрат със страна 46 см.) – за целта ще Ви трябват 2 парчета дървесина с размери 2.5 х 30.5 см., с дължина 41 см. Срежете парчетата надве (за да получите 4 парчета с ширина 20.5 см.) – те са за дъното на покрива на хранилката. За страничната облицовка ще Ви трябват 4 парчета от дървесина с размери 2.5 х 7.5 см. Не забравяйте да оставите дренажния процеп (0.3 см.) в най-долната част на така получения поднос.

4. Центрирайте и монтирайте опорите по продължение на двете противоположни страни на основата. Позиционирайте покрива, така че водата да може да се стича през отвора.

източник comfort.bg

Категория Категория: Озеленяване и екстериор

Категория Тагове: направи си сам, градина, растения,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot