Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Монтаж на изкуствен камък

122
гласа
Инструкция за монтаж на декоративна облицовка.
Монтаж на изкуствен камък-1 Монтаж на изкуствен камък-2 Монтаж на изкуствен камък-3 Монтаж на изкуствен камък-4 Монтаж на изкуствен камък-5

 

Изкуствен камък , Тънка Облицовъчна тухла

Декоративната облицовка, може да бъде монтирана върху всяка стабилна повърхност. Не се налагат конструктивни промени, допълнително армиране или отделни крепежни елементи, тъй като облицовките стават неразделна част от повърхността, към която се монтират. Относно фугирането на елементите виж по-долу ФУГИРАНЕ.

Подготовка на повърхността
( при монтаж върху дърво, ПДЧ, MDF, боядисани стени, метал, термоизолационни плоскости, термопанели)

Покрийте повърхността с метална мрежа, припокривайки свръзките приблизително 5 см, като я закрепите с пирони, дюбели или винтове, в зависимост от повърхността и вида на мрежата. При монтаж към дървена повърхност,ПДЧ, изолационни плоскости, MDF и др. монтажните елементи (винтове, пироните и др.) да са разположени на разстояние 15-20 см един от друг във всяка посока.Препоръчително е при монтаж към дървена повърхност, преди поставянето на мрежата да се монтира/нанесе водозащитно покритие – PVC лак или хидроизолационен материал.
Мрежата трябва да бъде добре опъната, за бърз и лесен монтаж.

Подложка

В случаите когато се поставя мрежа, се прави циментова замазка. Нанасянето да бъде възможно най-тънко. Мрежата се покрива напълно и се подравнява. При нужда повърхността се набраздява с гребен, за да не се получи прекалено гладко гланцово покритие и да се улесни прилепването. Покритието трябва да съхне в продължение на 24-48 часа, преди поставянето на декоративната облицовка.

Подложка не се налага при монтаж върху тухлена зидария, бетон, газобетон. В тези случаи повърхността се почиства добре.

При монтаж върху тухла, бетон – стената се почиства и навлажнява преди монтаж.
При монтаж върху изолационни плоскости, по преценка на изпълнителя и в зависимост от натоварването, може да се монтира метална мрежа, която се дюбелира през изолацията към стената. Мрежата служи за основа на монтажа и пренася натоварването към стената.

Разчертаване на площта

След подготовката на повърхността използвайте нивелир, права летва, прахова чертилка и разчертайте повърхността на симетрично разположени хоризонтални линии. Разстоянието между линиите съобразете с големината на елементите. Линиите са водещ ориентир при монтажа. Нанесете водещи линии не само на местата, където ще се оформят фугите, а и между тях. Времето за подготовка ще Ви спести време при монтажа.

Подготовка на елементите

Подреждането на пана, преди монтажа ще Ви помогне да „напаснете” отделните елементи на местата им съвсем лесно и ще допринесе за естествения изглед на паната или стените.
Подгответе елементи за около 2-5 квадрата. При закупени по-големи количества, винаги разопаковайте предварително няколко пакета, за да се получите преливане на цветовите нюанси и да избегнете получаване на участъци, които се отличават по цвят.

Зачистете с телена четка задната страна им от прах или циментов шлак, ако има такъв, до откриване на чиста и здрава повърхност. Отмийте праха и оставете да изсъхнат за около 5 минути. Облицовките не трябва да са мокри, за да прилепват добре и да не се приплъзват.

Наредете пано от няколко елемента върху маса или на почистен участък, близо до мястото за облицоване. При монтажа прехвърляйте елемент по елемент на стената, запазвайки подреждането. Това ще Ви спести много време.

ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОДРЕЖДАНЕ НЕ СЕ НАЛАГА ПРИ МОНТАЖ НА ОБЛИЦОВЪЧНИ ТУХЛИ

Рязането и оформянето могат да бъдат извършвани със ъглошлайф (диск за неметал или диамантина), зидарско чукче, керпеден, каменоделски клещи и др.

Нанасяне на разтвора

Гъстотата на разтвора трябва да е такава, че при стръскване върху мистрия или гребен, разтворът да прилепва и да не приплъзва бързо при изправен вертикално инструмент. За нанасяне на разтвора/готовата смес използвайте мистрия или шпакла. При равни повърхности нанасянето може да се извърши и с гребен.

ВНИМАНИЕ : Дори и при разтвор с подходяща гъстота, прекалено голямото количество може да предизвика приплъзване на елементите.

Приплъзване, разместване на елементите и/или излизане на мазилка през фугите се получава когато е нанесен повече от необходимото количество разтвор. Това е допустимо единствено в случаите когато се цели монтаж с ефект - остатъчна мазилка.

Монтаж

Навлажнете предварително разчертаната монтажна повърхност. Можете да го направите като „изметете” стената с навлажнена метличка или четка. Уверете се, че повърхността не е прашна, мазна и т.н.

Притиснете елемента на мястото му и го завъртете леко наляво-надясно, за да оформите разтвора.

НАТИСКЪТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДОСТАТЪЧНО СИЛЕН, ЗА ДА РАЗПРЕДЕЛИ РАЗТВОР ПО ЦЯЛАТА ПОВЪРХНОСТ. ПРИ ДОСТАТЪЧНО КОЛИЧЕСТВО РАЗТВОРЪТ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ РАВНОМЕРНО ПО КРАИЩАТА НА КАМЪКА.

В случай че разтворът пада или тече, елементите се приплъзват/отлепват, гъстотата или количеството на сместа трябва да се коригират.

При монтаж на по-големи елементи, може да се постави разтвор само по краищата им, като в средата се остави празно място. Този метод на монтаж създава вакуум, който допълнително придържа елементите до втвърдяване на сместа и подобрява адхезията към монтажната повърхност.

Традиционен метод е подпирането на първия, най-долен ред с летва или други вертикални или хоризонтално закрепени подпори. Същият метод, можете да ползвате при монтаж на фриз под таван или друг монтаж, при който облицовката не започва от земята, като предварително прецените височината, от която да започнете, за да не се налага рязане на елементи непосредствено под тавана и да имате цели редове.

При добро съотношение и гъстота на сместа и равна (не гладка), набраздена повърхност за монтаж, 5-10мм дебелина на разтвора върху цялата повърхност на елемента е достатъчна за оптимално прилепване.

Редене на камъните

При монтаж на камъни без фуга, елементите се поставят на стената на разстояние около 8-10мм един от друг, размърдват се леко, като се приплъзват в посока на монтирания елемент до на нужното отстояние. 

Фугиране

При монтаж, върху външни стени е задължително фугите между елементите да бъдат добре запълнени, за да не прониква вода между облицовките и стената. За добро запълване на фугите е необходимо те да са минимум 5мм, което позволява на излишния разтвор да излезе и улеснява допълването на фугите.

В случаите, когато се монтира екстериор „сух градеж”, това трябва да стане по време на залепването на елементите, като излишната смес се отстранява след изсъхване (12-18 часа) с инструмент с остър връх – дървена летвичка, шпакла, тясна телена четка и др.

При интериорен монтаж фугирането не е наложително. То допринася за завършен вид на паната, а при изпълнение с цветна фуга, създава и допълнителен ефект.

За фугиране можете да използвате обикновени шпакли или шприц.

Фугиране с шприц ( вместо найлонов шприц можете да ползвате пистолет за силикон на салами )

Напълнете шприца с разтвор.

Стегнете шприца, за да отстраните водата. Шприцовайте фугите.


Притиснете разтвора във фугите.

След засъхване отстранете излишния разтвор и почистете елементите с твърда четка или метличка.


ПОЧИСТВАНЕ НА ФУГИТЕ

По време на монтаж : При леко замърсяване на лицевата част на облицовките по време на фугирането, можете да почистите с влажна гъбка. При по-голямо количество изтекъл разтвор, по-добре отстранете след като е леко засъхнал.

След монтаж : излишната смес може да се отстрани и на следващия ден с тънка телена четка или бормашина с телен накрайник.

Нанасянето на лакови или запечатващи покрития не са наложителни, но могат да бъдат направени по желание, след 2-3 ден от монтажа,

 

върху добре изсъхнали фуги и чиста и суха облицовка.


Необходими инструменти

Телена четка, шпакла, прахова чертилка (или тебешир), мистрия, нивелир, шпакловъчен гребен, ъглошлайф (диск за неметал), бормашина, бъркалка,
корито(кофа за разбъркване), метличка.

източник РОКУОЛ СТОУН ООД

Категория Категория: Строителство и ремонти

Категория Тагове: rockwall, камък, изкуствен камък, декоративна облицовка,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot