Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Светлината у дома

6
гласа
Аранжирайте пространствата с възможностите, които ни дава изкуството на светлината. Изберете правилно подходящите източници за осветление във всяка стая.
Светлината у дома-1 Светлината у дома-2 Светлината у дома-3 Светлината у дома-4

Естествената и изкуствената светлина ни е нужна в ежедневното ни пребиваване у дома. Приносът на изкуственото осветление е много важен компонент в аранжирането, което ни дава възможност да акцентираме някои предмети, да разнообразяваме пространствата. Изкуственото осветление създава и декоративни възможности. Чрез светлината може да се получи игра с цветовете.


Естествено не е лесно да се определи количеството на изкуственото осветление, необходимо за всяко пространство, защото това зависи от много фактори.


Ако например разговаряте с приятели в един ъгъл на дневната, тогава на вас не ви е необходимо силно осветление. И обратно, ако искате да прочетете вестник на канапето, тогава естествено ще ви се наложи да увеличите количеството на светлината.


Ето защо заслужава да смените ключовете и на тяхно място да поставите регулатори, за да можете да се "намесвате" и да регулирате силата на светлината според обстоятелствата. Особено важно е как и къде ще поставите източниците за светлина в дома, не само от естетическа гледна точка, а като имате предвид и други фактори, като например психическото равновесие, икономията на ток, както и извършваните дейности във всяко кътче на дома.


Количеството необходима светлина за всяка стая е в зависимост от нейните размери, форма, подредените в нея предмети и мястото на прозорците. За всеки случай като общо правило се отчита наличието първо на разсейваща светлина и още на една друга светлина, по-функционална, концентриращата, там където е необходимо.

Не само цветовете, а и материалите имат различни реакции към светлината. Откритите цветове отразяват светлината. Същото наблюдаваме и при лъскавите повърхности, като например бронзът и никелът. И обратно, тъмните цветове и матовите повърхности поглъщат светлината.

Как могат да се осветяват различните пространства, според тенденциите, които се налагат в аранжирането.

Антрето
Обикновено в тези случаи става дума за сравнително малко пространство, без прозорци и наличието на малко мебели. Това е място за посрещане на гости и преподготовка за влизане в дома. Тук не е необходима разсейваща светлина и това може да се постигне с плафониера или с обикновен полилей, според стила на аранжировката.
Много популярно (и така ще бъде поне и през следващите десет години), е решението за едно осветление, което ни дава таванското неоново осветление. Това осветление предоставя внушителна атмосфера и се приспособява напълно към класическия и неокласическия стил, на романтичното и модерното аранжиране.

Дневната
Правилото, което важи за това пространство е: разсейваща и концентрираща светлина там, където е необходимо. За разсейващата светлина могат да се използват лампиони с халогенна лампа от 500 вата, които отразяват светлината на тавана.
Ако вашето пространство е аранжирано в романтичен стил, тогава ще ви се наложи да предпочетете настолни лампи с абажур и импрегниран плат.
За мястото, предназначено за почивка и четене, е необходим лампион с концентрираща светлина, насочена надолу. За случая е по-добре да изберете подвижно осветително тяло с регулираща сила на светлината.
Счита се, че са достатъчни два лампиона с разсейваща светлина, поставени диагонално в дневна с 35 кв.м. и с форма на паралелограм. Силата на светлината можете да регулирате чрез регулатор.

източник comfort.bg

Категория Категория: Архитектурни решения

Категория Тагове: осветление, дневна, идеи, интериор, дизайн, антре,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot