Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Декоративно градинско осветление

6
гласа
Слънчевата светлина е най-важният фактор на живота на Земята.Нищо чудно,че човекът от най-древни времена се е стремил да имитира магията на слънцето и да удължава светлата част на денонощието посредством огньове,свещи,фосфоресциращи камъни и в по-модерни времена - електрически лампи.Светлината означава живот. Присъствието в дома и двора създава уют и жизнерадост.Какво трябва да знаем преди да решим да поставим лампи сред градината?
Декоративно градинско осветление -1 Декоративно градинско осветление -2 Декоративно градинско осветление -3 Декоративно градинско осветление -4 Декоративно градинско осветление -5 Декоративно градинско осветление -6 Декоративно градинско осветление -7 Декоративно градинско осветление -8 Декоративно градинско осветление -9

Лампите могат да се поставят, така че да осветяват ефектно интересната фасада на къщата.В големите градове на България вече има стотици сгради,които са значително по-красиви нощем,когато със загадъчното си осветяване изпъкват сред градската архитектура и много по-подробно показват детайлите на фасадите си.В двора са достатъчни няколко лампи,които да осветят най-оригиналните части на къщата - колонада,балюстри,прозорци или облицовки.Поставят се ниско и светят с насочена светлина,за да се създаде камерна обстановка и да имат по-силно въздействие.


По същата логика лампи се поставят с насочена или разсеяна светлина в близост до интересен архитектурен детайл в градината - кладенец,чешма,скулптура,пейка, фонтан.Умелото използване на светлина може да разкрие детайл,който през деня е трудно забележим или да ни накара да видим архитектурата от интересен ракурс.
Лампи осветяват и по-забележителните растения - цъфтящи или вечнозелени храсти и цветя.Нерядко в двора има някое старо дърво с живописно стъбло и разкривени клони.Осветяването му ще го направи още по-загадъчно и красиво.
Осветлението в градината може да служи и за пазач - ако целият двор е добре осветен,трудно ще е в него да влязат крадци, без да ги видим. От неотдавна хит на пазара са лампи,които се включват автоматично при движение в двора и нерядко изненадват скитащите котки и нощни птици.


Осветлението освен всички други значения има и функция на дворна украса - през нощта създава атмосфера и присъствие,а през деня стои като градинска мебел. Умелият подбор на осветителни тела може да превърне градината в изложение на дизайнерски произведения.


Как да поставим декоративно градинско осветление ?

 

За да изградим дворно осветление,трябва най-напред да имаме цялостна идея какво ще представлява градината и къде в нея ще има архитектура,дворна мебел и растения.Едва тогава можем да предположим къде ще се поставят отделните лампи и преди да започнем да изграждаме настилки и тревни площи,ще се наложи да изкопаем канавки,в които се полагат кабелите.Хубаво е електрическите кабели да се поставят в PVC-тръби на дълбочина от 40 до 70 см,но напоследък се използват и значително по-опростени системи за градинско осветление,при които кабелите се заравят съвсем плитко,защото са облицовани със специални пластмаси,които трудно се повреждат от студовете и влагата.


Стъпка 1:Наредете компонентите
Определете местоположението на осветителните тела,където те ще бъдат инсталирани-обикновенно около 243,84-304,8см едно от друго.Поставете кабела за ниско напрежение по продължението на пътеката или алеята,следвайки линията на осветителните тела.Използвайте 14 габ.кабел = 1,63мм за осветителните системи,които са общо 200W или по-малко и 12-габ.кабел = 2,05мм за системи,които са повече от 200W.
Когато стигнете някаква пречка,като ограда или храст,вържете го с връв,около и под нея.
СЪВЕТ:сложете първото устройтво,най-малко 304,8см от трансформатора.

Стъпка 2:Обърнете копка
Преместете осветителните тела от пътеката.
Вземете плоска лопата и плъзнете под най-горния слой на тревата на около 30,48см от края на пътеката.След това повдигнете върху дръжката ,за отделяне на тревата от почвата и сгънете над тази "скалпирана част" от копката.Продължете по този начин,по цялото протежение на пътеката.Използвайте ъгъла на острието на лопатата и очертайте линия,изкопайте 7,62см плитък ров на маркираното място,където ще прокарате кабела.
СЪВЕТ:ако е необходимо,поставете осветителните тела върху обърнатата копка,за да предотвартите падането им.

Стъпка 3:Заровете електрическия кабел
Положете кабела за ниско напрежение в окопа.Оставете кабела,леко отпуснат при всяка точка на устройството,за да може да свържете осветителните тела.Загладете почвата над рова,но оставете кабела стръчащ,близо до устройството.
Направете тесен отвор в обособената копка,където устройството ще бъде поставено и "загънатата" копката обратно в почвата,задръжте кабела над тревата за всяко устройство.
СЪВЕТ:не заравяйте кабела повече от 7,62см,защото ще имате проблеми при свързването на осветителното тяло.

Стъпка 4:Включете транформатора
Пуснете кабела до външния електрически контакт.След което използвайте ножици за рязане на тел,отстранете кабела и оголете 1,27см от гумената изолация.Плъзнете жилките кабел по двате клеми(приспособление за свързване на проводници в електрическа верига) в долната част на трансформатора.Затегнете винтовете до края,за да задържат кабела сигурно на едно място.
Зачукайте дървен кол в непосредствена близост до изхода.След това завийте трансофматора на дървения кол(а може и да монтирате директно на стената на къщата).Повдигнете контакта с капак,докато покрие изхода и включете в трансформатора.

Стъпка 5:Подгответе дупките за осветителните тела
Сложете всички осветителните тела,обратно на място,проверете,за да сте сигурни,че те са на еднакво разстояние.Поставете първото устройство по-близо до ръба на пътеката,ако е възможно,без частта за закачване на него(ако устройтвото е в пътеката,хората постоянно ще се удрят в него).Направете дупка в земята за стойката(дългата част,която се слага в земята) на устройството с голяма отвертка или стоманена замба.Никога не използвайте чук,за забиване на устройството в земята.
СЪВЕТ:никога не поставяйте осветлението в рамките на 304,8см от басейн,спа център или фонтан.

Стъпка 6:Направете електрическите връзки
Мушнете двете половини конектор,висящи от долната част на осветителното тяло през кабела,който стърчи от копката и ги притиснете заедно,докато не чуете щракване.Това позволява на острите шипове,вътре в конектора,да пробие кабела и да осъществи контакт с проводниците вътре.Тъй като трансформатора е свързан,устройството трябва да светне,което потвърждава,че връзката е добра.Ако това не стане,трябва да затегнете или отнова да щракнете конектора или да проверите електрическата крушка.
СЪВЕТ:ако нито една от крушките не светва,може да има дефект в трансформатора или открит електрически контакт.

Стъпка 7:Инсталирайте осветителните тела
Поставете осветителното тяло на металния кол,забит в земята.С помощта на двете ви ръце,натиснете тялото и забийте в земята,докато горната част на металния кол е изравнена със земята.Огледайте отвсякъде устройството,за да се уверите,че не е наклонено на една страна.Подгънете кабела и конектора под копката,натъпкайте ги в почвата на около 5,08см дълбочина.Продължете с инсталирането на останалите тела по същия начин.

Стъпка 7:Заменете копката
След като всички осветителни тела са монтирани на място и работят добре,пригладете копката(земята) около телата.Ако е необходимо,нарежете копката,около осветителните тела с лопатата.Силно натиснете надолу копката,а след това използвайте градинския маркуч и напръскайте с вода.
СЪВЕТ:при редовна употреба,ако крушката ви изгори,веднага я заменете с нова или тя ще скъси живота на останалите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


източник thisoldhouse.com

Категория Категория: Озеленяване и екстериор

Категория Тагове: градинско осветление, осветление, градина,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot