Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Езеро в задния двор

11
гласа
Езерото е наслада за цялото ви семейство.Звука на водопада и симфонията на птичките е толкова успокояващo.
Езеро в задния двор-1 Езеро в задния двор-2 Езеро в задния двор-3 Езеро в задния двор-4 Езеро в задния двор-5 Езеро в задния двор-6 Езеро в задния двор-7 Езеро в задния двор-8 Езеро в задния двор-9 Езеро в задния двор-10

                                                              Как да направим Езеро в задния двор ?

Свободната форма езеро може да бъде персонализирана за всеки пейзаж,с различни камъни,растения,фигури и водопади.Но ние ще ви дадем някои полезни звена за разположение,размер и материали.

Така,след като набележите местоположението на езерото,сложете го,така че да бъде забележително-видим през прозореца,на разстояние от един вътрешен двор или по пешеходната пътека,но далеч от детски площадки на малки деца или домашни любимци.Дръжте далеч от големи коренови системи или дървета,които могат да блокират твърде много слънчевата светлина на растенията и рибите.Също така ще трябва да бъде в обсега на заземен електрически контакт,така че да може да включите в помпата,основно средтство за поддържане на водата газирана;като повечето помпи са с максимална дължина на кабела 7,62м и удължители не се препоръчват.Може да се наложи да заровите захранващия кабел на няколко сантиметра в PVC тръба,за да го скрие.

Трябват ви най-малко 1,13куб.м за вашето езеро- 213,36см от 121,92см-да поддържа водата чиста.Първоначалната плитка тераса,само вътре в периметъра на езерото,притежева скали,които закриват края на обшивката и я държат на място.Втора,по-дълбока тераса подкрепя растенията,които живеят във водата и ще помогне за баланса на екосистемата в езерото.Докато копаете,трябва да наклонявате страните на езерото,така че,ако водата замръзне,леда ще се издигне вместо обшивка на стените.Дори и в топъл климат,малките езера могат бързо да променят температурата си,така че ако сте добавили риби,вие ще искате по-голямо езеро,което ще поддържа по-последователна температура и ще приспособи рибите-45,72см до 60,96см за златни рибки и най-малко 91,44см за кои рибки.

За да поддържате постоянна дълбочина на водата,трябва да облицовате вашето езеро.Тънък слой от пясък и стари вестници или чул(груб конопен плат)торбички омекотява назъбените краища на камъните и корените.Но от друга страна ще ви трябва непромокаема кожа.Има няколко вида меки стени за малки водоеми,изработени от полипропилен и ЕПДМ (етилен пропилен диен мономер),наред с други материали.Потърсете този,който е устойчив на атмосферни условия,така че да издържи на ултравиолетовите лъчи и минусовите температури.

1.Разкопайте пространството
Разстилете размера и формата на езерото си с въже или градински маркуч.С помощта на лопатата,изкопайте надолу 7,62см в един 30,48см широк кръг извън очертанията,за да създадете каменна-ивица издатина(насип).На следващо място,създайте растителна тераса ,чрез изкопаване на 30,48см широка издатина и 20,32см дълбока във вътрешността на въжения контур.Копайте тераси ,само в областите,които имате намерение да поставите растенията.Продължете копаенето вътре в растителната тераса,за да направите коритото на езерото-минимум 45,72см дълбоко,с лек наклон.

2.Изравнете краищата на езерото
Задайте 2x4 в изкопани дупки и определете нивото върху него.След обособяването на 15,24см широк,2,54см дълбок канал от едната страна за пренасочване на излишната вода-преливник.
Също така изкопайте плитък ров до най-близкия електрически контакт за PVC тръбопровод,който ще побере кабела на помпата.

3.Подгответе базата

В началото на центъра на дупката,разпределете 2,54см слой от пясък около цялата база и на терасовидните "рафтове".Покритийте с пясък и по стените на дупката с 1,27см дебела облицовка от вестник,за да се осигури защитен слой на обшивката.Пригладете цялата повърхност на ръка и отстранете всякакви корени или камъни,които могат да изпъкват през облицовката.

4.Облицовайте езерото
Изрежете парче от обшивката,така че да бъде 121,92см или повече ,по-широк и по-дълъг от езерото.Центрирайте обшивката над дупката,така че да има 30,48-60,96см излишък от едната страна и останалата част от излишъка да е от противоположната страна.Сложете два камъка на късия излишък,за да задържи обшивката на място.Започнете от този край,натиснете обшивката надолу по вътрешния ръб и след това по дъното на дупката,ръботете по посока около езерото.Изгладете ръбовете и гънките и натиснете обшивката плътно в пукнатините.
СЪВЕТ:избягвайте изграждането на вашето езеро директно под едно дърво,защото ще се превърнете в чистач на листа през цялата есен.

5.Напълнете езерото

С помощта на градински маркуч,напълнете езерото с вода.Както се изпълва ,непрекъснато издърпвайте обшивката изпънато от всяка страна.Ако е необходимо,вземете помощник "издърпвач" за да издърпва от обратната страна.Напълнете езерото ,докато водата достигне най-горния край на "рафта".

6.Инсталирайте помпата

Проврете кабела на помпата през часта на PVC тръбопровода,отрязана по дължина.Поставете PVC тръбопровода в рова  и запълнете с почва.
Задръжте единия край на рециркулационния маркуч,където сте поставили помпата в най-дълбоката част на дупката.

7.Създайте скална ивица
Напълнете преливник-канала с зърнест чакъл за дренаж.
Подредете плоските камъни по ивицата,така че краищата на обшивката да е покрит ,но не повече от една трета от всяка скала надвиснала над водата.След това покрийте първия кръг от скали с втория.Разположете в шахматен ред набразденията между камъните и ги върнете малко от края на първия кръг.Подредете и пренаредете камъните,докато застанат в съединително положение.Експериментирайте с вашето разкриетие ,докато не получите естествен,зашеметяващ вид.

8.Подсигурете и прикрийте маркуча

Там където маркуча излиза от водата,притиснете маркуча между два камъка,без да се мачка.Прикрийте това с трети камък.Аранжирайте и подсигурете маркуча през камъните и чрез нареждане на купчина във формата на водопад.
След като помпата и маркуча са подсигурени,включете кабела във външния контакт.Загледайте се във водния поток и се уверете,че водата има естествен вид на "течане" от маркуча,но все още се разлива обратно в езерото.

9.Придайте пейзаж на вашето езеро

Добавете разстения в и около езерото.Дръжте помпата включена през дневните часове,но нощем я изключвайте,за да не привлича нощните животни.

източник thisoldhouse.com

Категория Категория: Озеленяване и екстериор

Категория Тагове: градинска декорация,

2 Коментара

Мими
Похвално е, че се опитвате да ни помогнете със съвети и идеи, но след машинен превод на статии от чужди сайтове е необходимо статията най-малкото да се прочете от някого и поне да се съгласува по род и число. Не мислите ли? Всичко останало показва неуважение към работата ви.

Добави коментар

друга картинка

antibot