Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Градински фонтан

8
гласа
Какво ви трябва,тихо място на което да поседнете и да слушате звуците на природата:чуроликащи птички,подухващ бриз,ромоленето на поточетата...Какво-нямате поток в задния си двор?Това не е проблем.Само построете сам следващото най-добро нещо,с нежно ромолене градински фонтан.
Градински фонтан-1 Градински фонтан-2 Градински фонтан-3 Градински фонтан-4 Градински фонтан-5 Градински фонтан-6 Градински фонтан-7 Градински фонтан-8 Градински фонтан-9 Градински фонтан-10 Градински фонтан-11

 

 

                                              Как да направим градински фонтан в задния двор ?

В един обикновен уикенд,вие може да изградите фонтан от някакъв останал градински орнамент,като го превърнете в "паметник на спокойствие".

Стъпка 1:Запознайте се със съставните части на фонтана и отидете до магазина
Фонтана се състои от три неща:вода,която тече до една тръба и  се процежда обратно в един непрекъснат цикъл;помпа,която движи водата,както и част от скулптурата,през която тече водата.Скулптурата може да бъде построена от материали,които ще издържат на постоянно течаща вода.За проекта,който ще ви покажем,ние използвахме големи камъни,но павета,някои метали или керамика,всички те ще работят.

Списък за пазаруване:
1. Помпа
Ако имате на разположение вкъщи или от някой градински център.Погледнете за етикет с надпис "потопяеми".Помпите за класирани в галони за час (GPH),мярка за това с колко вода могат  да работят и колко на високо магат да я изтласкат.Нещо по-голямо от 250 GPH е Overkill за основен фонтан с 1,27см тръба.Ние използвахме Pondmaster на 250-GPH.

2. 1,27см Медна тръба
да отвежда водата от помпата до върха на фонтана.Купете си парче, 60,96см по-дълго от височината на вашия фонтан.

3. Водоустойчив басейн
като пластмасова кофа,сандък,пластмасова зидарска кофа или пластмасово корито,за задържане на помпата и събиране на вода.Трябва да е 15,24см по-голям от диаметъра на базата на фонтана и 30,48см по-висок от помпата,така че да се поберат всички тръбни връзки,докато държим помпата потопена.

4. Камъни
или други материали,за да направите тялото на фонтана.Изберете нещо,което лесно може да се натрупва(нареждате на куп);камъните трябва да са с плоски стени.Медната тръба ще ви даде известна подкрепа(подпора),но материалите трябва да стоят добре на тяхните собствени.

5. Малки скали
или големи инертни материали,като например теракот или счупени парчета стъкло,за покриване на горната част на ямата.Една 18,93 литрова пълна кофа би била напълно достатъчна.

6. 1,27см по 1,27см Преходник
за свързване на тръбите към помпата.

7. 1,27см Кран
за регулиране на притока на вода.

8. Екран
за защита на помпата от отломки.Фиберстъкло или алуминиева дограма,решетка,или нещо което се предлага в неподвижна рамка е най-добре.Вземете един достатъчно голям,за да се разположи на басейна.

9.Комбинирана настилка
за укрепване на фонтана.

10. Отводнителен дребен чакъл
в и под захващане на басейна.Вземете две 22,68кг торби.

11. 2,54см PVC тръба
да отвежда захранващия кабел на помпата подземята към изхода.

Стъпка 2:Изкопаване на дупка за помпата
С помощта на права лопата,изкопайте яма 5,08см по-дълбока от басейна и достатъчно широка,да се побере.Сложете почвата в количката,за защита на близката трева.Изкопайте тесен,плитък ров между ямата и най-близкия външен контакт.

Стъпка 3:Поставете басейна и тръбопровода
Постелете 5,08см дебело легло с отводнителен чакъл в ямата.Поставете басейна на върха на чакъла.Ако е необходимо,преместете чакъла,така че басейна да не е върху скала.
Измерете разстоянието от изхода до края на ямата.Изрежете парче от PVC тръбопровода с тази дължина.Нанижете връв през тръбопровода и завържете единия край от нея за щепсела на помпата.Издърпайте щепсела чрез тръбопровода.Завържете щепсела сигурно(надеждно)за края на тръбопровода,за да не се изтегли назад.Поставете тръбопровода в окопа и запълнете над него.

Стъпка 4:На сухо поставете частите
Центрирайте помпата в басейна.Поставете екрана над рова и поставете обозначителен знак  на мястото,точно над нанизания изход на помпата.Също така маркирайте екрана в края,най-близо до тръбопровода.

Стъпка 5:Маркирайте отвор
Използвайте удобни ножици и изрежете един 2,54см широк кръг в центъра на знака.След това отрежете тристранен капак в знака на тръбопровода,който да е достатъчно голям,за да ви позволява да достигате и изваждате помпата за обслужване.

Стъпка 6:Свържете тръбата и помпата
С помощта на нож за тръба,изрежете 10,16см част от края на медната тръба.Развийте принадлежностите на преходника по краищата на крана.Мушнете едната гайка от крана,след това медния пръстен или втулка,върху дългата част на тръбата.Поставете тръбата в единия край на крана,а след това с пръсти затегнете гайката върху втулката на вентила.Прикрепете късата част на тръбата на другия край на вентила по същия начин.
Завийте резбования край на адаптера върху изхода на помпата.Вземете отделната част на компресирания край и мушнете гайката,след това втулката в късата част на тръбата.Свържете тръбата на помпата с компресиращите принадлежности.Използвайте регулируем гаечен ключ,затегнете трите компресионни гайки,допълнително четвърт-извивка.
Насипете 5,08см слой от чакъл дренаж на дъното на басейна.Поставете помпата в центъра на басейна с тръбата стърчаща нагоре.Мушнете екрана през тръбата и го наместете,така че клапата за достъп да е близо до тръбопровода.

Стъпка 7:Поставете настилката
С помощта на ръчен трион,изрежете участъци от настилката,достатъчно дълги,да се простират извън ямата,на няколко сантиметра от всяка страна.Поставете настилката напречно на ямата в горната част на екрана.

Стъпка 8:Пробийте камъните
Наредете на куп камъните,за да създадете естетически приятна аранжировка.Номерирайте долната част на всеки камък,за да следите подредбата на купчината,която искате да създадете.Поставете камъка на мека почва или пясък.С помощта на бормашина снабдена с 1,59см боргия,пробиййте плоската част на камъка.Повторете за всички камъни.
СЪВЕТ:дръжте близо до вас кофа с вода,периодично изливайте малко върху камъка,за да бъде мокър и свредлото-охладено,докато работите.

Стъпка 9:Сглобяване на фонтана
Вденете камъните върху медната тръба,докато те са подредени и балансирани.Отбележете тръбата,където е края на камъните.Отсранете последния камък,който е на върха и използвайте нож за тръби и изрежете 0,64см под обозначението.Поставете обратно камъка.Напълнете кофата,сандъка с градинския маркуч,добавете достатъчно вода,за да се повиши с 12,7см над помпата.Отворете крана,включете помпата,включете и него,проверете потока.Регулирайте налягането с крана.

Стъпка 10:Завършване
Управлявайте водата чрез въртене на подредените камъни.Набийте малки камъни в проломите да запазизите структурата стабилна.За да направите аранжировката дълготрайна,изключете водата и изтискайте "петна"(няколко капки) чист силикон лепило между камъните.Оставете лепилото да изсъхне,преди да включите отново фонтана.След като фонтана тече по начина,който искате,затворете екрана и маскирайте основата с дребни камъни.
СЪВЕТ:редовно проверявайте нивото на водата в басейна-особено в горещините-и пълнете постоянно,за да задържи помпата постоянно потопена.

 

 

 

 

източник www.thisoldhouse.com

Категория Категория: Дизайн и декорация

Категория Тагове: градинска декорация,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot