Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Бързи направи си сам идеи за интериора: Декоративен абажур с плисета

5
гласа
Превърнете стария и скучен абажур на нощната лампа в нов аксесоар само с помощта на малко допълнителна декорация. Можете да приложите показаната техника и за да украсите евтината, но стандартна настолна лампа, която сте купили заради ниската цена, но никога не Ви се е виждала достатъчно стилна, за да я извадите на показ. Проектът не изисква шиене и може да бъде изпълнен с плат по избор – едноцветен, многоцветен или с десен.
Бързи направи си сам идеи за интериора: Декоративен абажур с плисета-1 Бързи направи си сам идеи за интериора: Декоративен абажур с плисета-2 Бързи направи си сам идеи за интериора: Декоративен абажур с плисета-3 Бързи направи си сам идеи за интериора: Декоративен абажур с плисета-4

Необходими материали:

 • Крафт хартия/ кафява хартия (т.нар. kraft paper)
 • Абажур с формата на камбанка или на скосен конус – показаният на снимката е с височина 22 см. и диаметър 15/ 30 см. (в горната и долната си част)
 • Тъкан за покритие на абажура (около 2 м)
 • Мерителна рулетка
 • Молив
 • Ножици
 • Ютия
 • Маркер за тъкани (измиващ се)
 • Шевна машина и конец в съответния цвят
 • Пистолет за топъл силикон
 • 12- 15 см. панделка от рипсен копринен плат
 • 5 бр. облечени копчета

 

Инструкции:

1. Разстелете кафявата хартия върху подходяща плоскост.
2. Измерете окръжността в най-горната част на абажура и добавете по 10 см. толеранс за всяко плисе. Този проект включва 5 плисета, което означава допълнително 50 см. към тук измерената окръжност от други 50 см. (в дадения проект) – всичко 100- 102 см.
3. Поставете абажура странично върху хартията и използвайте молив, за да очертаете около горната му част, въртейки го по дължина на хартиената лента и очертавайки арка. Завършете 2 пълни завъртания на абажура, така че те да се равняват на вече получените 100 см.
4. Върнете абажура до стартовата точка, изравнявайки линията на горната му част с очертаната върху хартията линия. Започнете да го въртите отново, като този път очертайте арка спрямо долната му част. Накрая (след 2 пълни завъртания) трябва да получите нещо подобно:
5. Свържете арките в краищата, за да получите подобна на показаната по-горе схема.
6. С ножиците изрежете от кафявата хартия така получената фигура по контурите, предварително добавяйки по 1.5 см. към долната и горната част, както и отстрани.
7. Поставете парче от избраната тъкан върху работната плоскост, като я обърнете с опаковата страна нагоре. Поставете върху нея изрязаната от хартия матрица и я очертайте върху тъканта с изпиращ се маркер.
8. Изрежете тъканта по контурите и тропосайте по горния и долния ръб, оставяйки толеранс от по 5 мм.
9. Залепете единия край на ивицата тъкан към горния ръб на абажура с помощта на топъл силикон.
10. Започнете да увивате ивицата около абажура, като на всеки 12- 13 см. спирайте, за да направите плисе (сгъвка – 2.5 см.). Плисетата захващайте временно с помощта на щипка за пране, карфица или кламер. Когато приключите с увиването на цялата лента използвайте топъл силикон, за да залепите и останалата част на тъканта към абажура, както и да застопорите всяко плисе.
11. В горната част на всяко плисе поставете по едно декоративни копче.

Съвет: Тъканта с цялостен десен изглежда много по-добре от тъканта на райета.

източник comfort.bg

Категория Категория: Архитектурни решения

Категория Тагове: дизайн, направи си сам, осветление, декорация, интериор, аксесоари,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot