Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Ръчни и моторни триони

6
гласа
За почти всички области на приложение на отделните видове ръчни триони се предлагат и електрически еквиваленти. Домашните майстори трябва преди покупката да обмислят, дали определени работи възникват толкова често, че да си заслужава закупуването на такава машина. Универсалните уреди са за предпочитане пред една специализирана машина и за редки приложения можете да свършите по- добра работа с един висококачествен трион, отколкото с машина, която няма да оправдае очакванията Ви.
Ръчни и моторни триони-1 Ръчни и моторни триони-2

Който работи често с дърво, плоскости, пластмаси, трябва на всяка цена да заложи на стандартни инструменти като циркуляр и прободен трион.

Ръчните циркуляри се използват за рязане на материали като шперплат и МДФ- плоскости, за мека и твърда дървесина, както и със специални листове за метал и пластмаса. Могат да се изпълняват също и разрези до 45 градуса. За по-специфични срезове някои модели са допълнително снабдени с водещи шини.

Съществува многообразие от листове, според фиността на разреза и от качеството на среза. Листовете на циркуляри са оборудвани със запоени екстра твърди режещи плочи и са особено подходящи за твърди плоскости.

За стационарна употреба на ръчни циркуляри има маси, в които машините се вграждат много сигурно. Съществуват и специални модификации, предназначени за винкелни разрези.


Сигурност при работа с циркуляри

Никога не отстранявайте предпазната каска, облекло, покритие на мотора и т.н., дори когато някои обработваеми детайли не могат да се отрежат. Чрез носенето на предпазни очила сте защитени от летящи частици и стружки. За сметка на това е по-добре да се откажете от работни ръкавици, защото те могат да се захванат от листа.
При настолните циркуляри за избутване на тънки обработваеми детайли се използва избутвач. За наклонени срезове има специално приспособление, в коeто може да бъде воден рязания материал.
Внимавайте, настолният циркуляр трябва да има добра стойка и при натоварване да не се клати или да изплъзва.
Трябва да се използват само остри листове, наранените да се отстранят от употреба. Замърсяванията трябва да се отстраняват преди рязане.

Ако рязането бъде затруднено ножовете вече не са достатъчно остри. В такъв случай алтернативите са две: заточване или купуване на нов, според вида на ножа.

Електрическите прободни триони се използват за ъгловати разрези, с дълбочина на рязане до десет см. За дълги прави участъци и за срезове в сглобки се използват водещи шини. Точни кръгли разрези се постигат чрез кръгово водене.

Повечето съвремени уреди, отговарящи на висок стандарт, разполагат с механизъм за махаловидно движение. При чувствителни към рязане материали тази функция не трябва да се прилага.

По отношение на формата на корпуса може да се избира между варианти с твърда ръкохватка тип ренде за оптимално управление или удобния вариант с дъговидна ръкохватка. При много модели листа се обтяга с винт, някои притежават бързо обтягащ механизъм с пружина.

Банцигът е особено подходящ като настолен уред за дъговидни или ъгловати разрези при обработка на дървени, стъклени , плексигласови или тънки метални плоскости и ламарини. Много банциги могат да бъдат оборудвани с лентови или дискови приставки за универсално ползване.

Особен белег е безкрайния назъбен лист. Дори и тук има специални ленти за почти всички видове материали, при което зъбната лайсна се състои от твърда стомана, а гърба е съставен от пружинна /ресорна/ стомана. При работата трябва да се внимава за възможно най-праволинейното водене на материала, защото чрез закантване може да се стигне до чупене на лентата. Затъпените ленти могат да бъдат многократно заостряни в специализираните магазини.

Резачката и електрическата лисича опашка са универсално приложими за рязане на дърво, гипскартон, газобетон и пластмаса. Идеални са и за дълбоки разрези. При някои модели насрещните ножове осигуряват особено точни срезове. Типична употреба при резачките е в инсталационната и санитарната област, в автомобилостроенето и металостроенето. Електрическата лисича опашка е най-подходящият вариант на резачка за домашния майстор. Като принадлежности има механизъм за обтягане на тръби, с чиято помощ тръбите и профилите могат да се режат под прав ъгъл.

Мулти трионът е умалената форма на резачка. В този вариант листът лежи на една линия със задвижващия мотор. Инструментите в много случаи са подобни на тези за прободния трион. Поради малкото натоварване мулти трионът е много удобен за употреба и може да се използва при работа със сложни детайли. Като принадлежности са налични също и пили и четки.

Приятна работа!

източник baumax.bg

Категория Категория: Инструменти

Категория Тагове: инструменти, триони,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot